Авокадо: як обрати, обробити і з чим їсти

Авокадо: як обрати, обробити і з чим їсти

Фото: Credits

Авокадо багато хто сприймає як овоч, оскільки він і зовні, і за смаком, і за хімічним складом більше нагадує овоч, хоча насправді це саме фрукт. Він росте в тропіках і субтропіках, причому існує близько 400 сортів авокадо – плоди різної форми, величини та кольору.

В наших магазинах нескладно знайти авокадо, проте багато хто просто не знає, як його готувати. Насамперед потрібно усвідомити, що для вживання годиться саме стиглий плід, але не перестиглий, м'якоть якого нагадує кашу. Стиглий авокадо твердий на дотик, проте у разі легкого натискання його шкірка ледь помітно проминається. А якщо ви купили дуже твердий і незрілий плід, йому просто потрібно полежати і достигнути, але тільки не в холодильнику! Інакше він так і залишиться дерев'яним і нестиглим.

Чим корисний фрукт авокадо?

Авокадо – досить корисний фрукт, оскільки в ньому немає вуглеводів, майже немає цукрів і фруктової кислоти, а також відсутній холестерин. Більше того, цей фрукт має чудову властивість розщеплювати надлишок холестерину в крові. У ньому є корисні жирні кислоти і вітамін Е. Авокадо – це потужний антиоксидант, імуностимулятор і афродизіак. Він добре чистить організм завдяки великій кількості клітковини. Авокадо можуть вживати практично всі, за винятком людей, у яких індивідуальна непереносимість цього фрукту, схильність до алергій або тяжкі хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту.

Як правильно обробити авокадо?

Необхідно надрізати плід по колу до самої кісточки, а потім дві половинки повернути одну проти одної. Плід легко розділиться на дві частини, в одній з яких буде велика кісточка. Вона виймається і викидається, а м'якоть просто зішкрябується зі шкірки. Можна попередньо м'якоть розрізати гострим ножем на рівні шматочки, і тоді буде легше їх виймати чайною ложкою.

Як їдять авокадо?

Авокадо зазвичай не вживають окремо, а лише у вигляді інгредієнта в різні страви: м'ясні, рибні, з морепродуктами, овочами. Кухні різних народів використовують його на свій смак: варять, смажать, запікають, дрібнять і додають сирий авокадо в різні страви. Під час приготування страв з авокадо слід враховувати, що розрізаний плід дуже швидко темніє, тому його зазвичай збризкують лимонним соком, щоб не так швидко окислився, і краще всього обробляти авокадо в останню чергу, коли всі інші продукти вже готові.

Існує маса рецептів страв з додаванням авокадо. Найпростіший варіант салату: варені яйця нарізати кубиками, туди ж покласти варені креветки і додати тонкі шматочки авокадо. Полити салат оливковою олією, посолити, прикрасити зеленню і подавати на стіл.

Можна приготувати святковий салат з курятиною, мандаринами і авокадо. Для цього потрібно порізати куряче філе, мандарин, два стебла селери, половинку червоної цибулі і туди ж порвати листя зеленого салату (або навіть декількох різних салатів). Все це залити спеціальної заправкою з оливкового масла, рисового оцту, діжонської гірчиці, солі і перцю. А потім покласти у страву тонкі скибочки авокадо. Перемішати і подавати гостям.

Багато господинь готують різні соуси, взявши за основу відому мексиканську закуску гуакамоле. Принцип такий: розім'яту м'якоть авокадо поливають лимонним соком, додають перець, нарізані кубиками помідори, зелень і солять. Таким соусом заправляють різні страви.

М'якоть авокадо часто використовують замість масла й майонезу і просто намазують його на хліб. Хтось попередньо кропить розім'яту м'якоть плоду лимонним соком, хтось додає кунжут, смажене насіння і різні прянощі. Словом, кожна господиня може експериментувати на свій смак.

Юлія Мельничук

Повʼязані теми:

Наступна публікація