Біль у горлі: лікарка розповіла, який буває, що спричиняє і як лікувати

Біль у горлі: лікарка розповіла, який буває, що спричиняє і як лікувати

Біль у горлі: поради лікаря / Фото: Credits

Біль у горлі найчастіше є симптомом фарингіту або іншої інфекції верхніх дихальних шляхів. Така інфекція може бути спричинена вірусами (набагато частіше) або бактеріями (рідко). 

Біль у горлі зазвичай є раннім симптомом застуди. Однак слід пам'ятати, що біль у горлі може бути і симптомом інших захворювань: грипу, ангіни, кору або інфекційного мононуклеозу. Водночас, важливо відрізняти вірусну інфекцію від бактеріальної. Це допоможе вам вирішити, коли біль у горлі можна вилікувати самостійно (наприклад, льодяниками), а коли необхідно звернутися до лікаря.

Як відрізнити вірусний фарингіт від бактеріального? Як лікувати біль у горлі та в яких випадках бігти до лікаря, розповідає лікарка сімейної медицини Кристина Шевченко.

Симптоми болю та запалення в горлі

Вірусний і бактеріальний фарингіт мають дуже схожі клінічні прояви. Коли лікар оглядає горло, він бачить почервоніння, запальний процес, припухлість. Водночас, біль у горлі може бути різного характеру і проявлятися як печіння, дряпання, поколювання; можуть бути проблеми з ковтанням — болісні відчуття. У разі запального процесу в горлі страждають і лімфатичні вузли на шиї — вони стають припухлими та болісними.

Біль у горлі найчастіше є симптомом нешкідливих вірусних інфекцій, які не потребують призначення антибіотиків (у такому випадку антибіотики не гальмують розвиток вірусних інфекцій, вони тільки послаблюють організм). Біль у горлі, спричинений вірусами (тобто в переважній більшості випадків), лікується симптоматично — приймаємо анальгетики та протизапальні препарати для горла, а якщо температура перевищує 38°С, ще й жарознижувальні.

Вірусний фарингіт

Вірусний фарингіт здебільшого проявляється болем, що посилюється під час ковтання. Хворий скаржиться на печіння, першіння та різь у горлі, скаржиться на доволі високу температуру та загальне нездужання. Слизова глотки набрякла, гіперемована, спостерігається збільшення мигдаликів і шийних лімфатичних вузлів. Вірусний фарингіт часто супроводжується нежиттю, кашлем, морозом, інколи болем у м'язах і суглобах.

Вірусний фарингіт сам собою не є небезпечною інфекцією, проте можливі ускладнення. Найчастіше вони виникають у маленьких дітей, які перенесли бактеріальну суперінфекцію, що спричиняє розвиток ангіни, отиту, пневмонії або бронхіту. У разі підозри на вірусну інфекцію слід звернутися до лікаря, який розпише тактику лікування. 

Бактеріальна ангіна

Бактеріальний фарингіт становить близько 15% усіх болів у горлі. Зазвичай він має перебіг важчий, ніж вірусний фарингіт, і потребує лікування антибіотиками. Інфекцію найчастіше спричиняють гноєтворні бактерії з групи стрептококів і — іноді — стафілококи. Вражаючи наш організм, вони спричиняють високу температуру (39-40°С) і значне збільшення лімфатичних вузлів, а також мигдаликів; водночас біль від горла часто іррадіює у вухо.

Захворювання супроводжується значною слабкістю, іноді можуть бути головні болі, болі в животі, блювота або діарея (особливо в дітей). Симптоми бактеріального фарингіту розвиваються швидше, ніж симптоми вірусного запалення. Бактеріальна інфекція швидко поширюється на гортань, трахею, бронхи та легені. Невилікувана бактеріальна інфекція призводить до небезпечних ускладнень захворювань серця, нирок або суглобів, тому в цьому разі необхідно починати антибактеріальну терапію.

Грибкова ангіна

Грибковий фарингіт зустрічається відносно рідко і найчастіше спровокований грибком роду Candida albicans. У цьому випадку грибковому ураженню горла сприяють інтенсивна антибактеріальна терапія і зниження імунітету. За грибкового ураження спостерігають ранковий кашель із відхаркуванням желеподібних виділень сіро-коричневого кольору та неприємним запахом. У хворого виникає відчуття стороннього тіла в горлі, з яким він намагається боротися постійним кректанням і ковтанням.

Інші причини болю в горлі

Біль у горлі може бути ознакою й інших, більш небезпечних захворювань, ніж ангіна. Так, у більш рідкісних випадках, такий симптом, як біль у горлі, є наслідком таких захворювань:    

  • Інфекційний мононуклеоз
  • Дифтерія
  • Гонорея
  • ВІЛ-інфекція
  • Підгострий вірусний тиреоїдит

Біль у горлі також може бути спричинений шкідливими факторами навколишнього середовища, такими як сигаретний дим або дуже сухе повітря. Контакт із ними подразнює слизову оболонку і спричиняє кашель та біль у горлі. 

Як лікувати біль у горлі

Ми не лікуємо вірусну інфекцію антибіотиками, а фокусуємося на боротьбі з неприємними симптомами. Тому, як правило, рекомендуються місцеві анестетики у вигляді спреїв або льодяників для горла. 

У разі бактеріальних інфекцій необхідно включати антибіотики, щоб уникнути небезпечних ускладнень. Можуть призначатися різні протибактеріальні препарати, частіше останнього покоління, які мають вищу ефективність і менші побічні ефекти.  

Якщо біль у горлі розвивається на тлі грибкової інфекції, то фармакотерапія проводиться з використанням типових протигрибкових засобів.

Не можна недооцінювати біль, який не минає після кількох днів симптоматичного лікування. Вам потрібно звернутися до лікаря, тому що це може означати, що ми маємо справу з більш серйозним захворюванням, наприклад, ангіною, у разі якої необхідне введення антибіотиків. Ангіна дає характерні симптоми — збільшуються лімфатичні вузли, на мигдаликах з'являються білі нальоти, швидко посилюється біль у горлі, утруднюється ковтання. Ангіну слід лікувати інтенсивно, і звісно, під контролем лікаря, бо захворювання може спричинити дуже серйозні системні ускладнення. 

Температура і біль у горлі: коли звертатися до лікаря

Біль у горлі зазвичай можна вилікувати за допомогою домашніх засобів або препаратів, куплених в аптеці. Проте, якщо ви відчуваєте будь-які з таких симптомів, вам слід звернутися до лікаря:

  • Лихоманка > 38°С протягом понад 3 днів, незважаючи на приймання жарознижувальних засобів.
  • Біль у горлі посилюється або не покращується протягом 5-7 днів (резистентність до анальгетиків).
  • Утруднене дихання, відчуття перетиснутого горла.
  • Слинотеча та утруднене ковтання.
  • Набряк шиї або язика.
  • Втрата голосу.

Якщо симптоми не зменшуються протягом 5-7 днів, слід якомога швидше записатися на приймання до лікаря загальної практики, а краще одразу до отоларинголога.

Читайте також:

Чи корисно ходити босоніж, та як воно впливає на організм — лікар-вертебролог Олексій Казаков

Чи корисно ходити босоніж, та як воно впливає на організм — лікар-вертебролог Олексій Казаков

Повʼязані теми:

Наступна публікація