Це важливо знати: 10 питань про реакцію Манту

Це важливо знати: 10 питань про реакцію Манту

Фото: Credits

Багато батьків сьогодні дуже стурбовані тим, що школярам роблять реакції Манту. Деякі навіть відмовляються від проби, бо вважають її шкідливою, не знають, як інтерпретувати її результати, і не хочуть вживати ліки. Про те, що таке насправді реакція Манту, ми запитали Юрія Варченка, провідного спеціаліста в сфері лікування туберкульозу в БО "Всеукраїнська мережа ЛЖВ".

Чи є проба Манту щепленням?

Повна назва – внутрішньошкірна проба Манту з двома туберкуліновими одиницями. Це не щеплення, а алергопроба, яка здійснюється з використанням туберкуліну, що є сумішшю антигенів, переважно білкового походження, які отримують після знешкодження мікобактерій туберкульозу. Під шкіру внутрішньої поверхні передпліччя вводять 0,1 мл розчину туберкуліну – така кількість безпечна для людини, як і всі алергопроби. Реакція Манту – безпечна, проста у виконанні і відносно дешева методика.

Коли не рекомендується робити реакцію Манту?

Не рекомендується робити реакцію Манту після гострих захворювань та алергічних станів. Переважно через те, що реакція буде неінформативною, а не через те, що це шкідливо. Іншими словами, пробу Манту можна робити навіть хворим людям, але її результат не буде правдивим.

Що відбувається після проведення реакції Манту?

Результату реакції Манту чекають 72 години, і протягом цього часу місце введення туберкуліну варто берегти від розтирання і нагрівання. В іншому випадку реакція може бути більш вираженою, ніж має бути, і, відповідно, оцінка цієї реакції буде помилковою. Після закінчення 72 годин на місці проведення проби або буде відсутня реакція, або з'явиться реакція у вигляді почервоніння або ущільнення шкіри (поява папули).

Для чого роблять реакцію Манту?

Головна мета реакції Манту – з'ясувати, чи є імунітет проти туберкульозу. Висновки робляться за розміром папули (ущільнення на місці ін'єкції).

Коли папула не утворюється (негативна реакція Манту), це свідчить про відсутність протитуберкульозного імунітету. Папула розміром 2-4 мм або гіперемія – сумнівна реакція на пробу (не дозволяє визначити наявність або відсутність імунітету). Тоді реакцію Манту переробляють не раніше, ніж за 2 місяці. І якщо за 2 місяці діаметр папули збільшився – то імунітет є, а якщо зменшився – це свідчить про згасальний протитуберкульозний імунітет.

Слід пам'ятати, що протитуберкульозний імунітет після щеплення протитуберкульозною вакциною БЦЖ зберігається близько 7 років, після чого зникає.

За допомогою реакції Манту можна відрізнити, чи є у дитини протитуберкульозний імунітет після вакцинації (поствакцинний імунітет) або дитина заразилася збудником туберкульозу (постінфекційний імунітет).

На що варто звернути увагу?

Особливу увагу слід приділяти дітям, у яких проба Манту гіперергічна: понад 17 мм в діаметрі або з'явилися пухирці, рана на місці ін'єкції, або збільшилися лімфатичні вузли після проведення реакції в паховій зоні, над або під ключицями, незалежно від розміру папули. Такий результат реакції свідчить про напруженість протитуберкульозного імунітету, що може бути спричинене постійним інфікуванням організму або наявністю туберкульозу. Також слід звернути увагу, якщо реакція Манту щороку збільшується в діаметрі, і це не пов'язане з вакцинацією (ревакцинацією) БЦЖ. В такому випадку реакція Манту свідчить про зараження збудником туберкульозу.

Що робити, якщо реакція Манту показала зараження туберкульозом?

Варто знати, що зараження збудником туберкульозу – ще не хвороба. Захворіти на туберкульоз можуть максимум 10% від інфікованих. Але немає гарантії, що саме у вашому випадку туберкульоз не розвинеться. Тому з профілактичною метою, особливо дітям, призначають лише один протитуберкульозний препарат – ізоніазид.

Потрібно приймати профілактичний курс ізоніазиду за результатами реакції Манту?

Дослідження показують, що профілактичне приймання ізоніазиду в кілька разів зменшує ймовірність виникнення туберкульозу. Тобто у випадку з дітьми краще перестрахуватися і все ж пройти профілактичний курс. В Україні зараз напружена епідемічна ситуація з туберкульозом, а, для порівняння, лікування туберкульозу передбачає вже вживання не менш ніж чотирьох препаратів і не менш ніж пів року.

Є побічні ефекти від приймання профілактичного курсу ізоніазиду?

Як і у будь-якого препарату, у ізоніазиду є свої побічні реакції. Переважно вони належать до нейротоксичних реакцій, які виявляються у вигляді головного болю, порушення чутливості, невритів і так далі.

Але їм можна легко запобігти і лікувати прийманням вітаміну В6 (піродиксина), а якщо дитина отримує його з їжею, то така "побічка" часто навіть не виявляється. Часто задають ставлять про негативний вплив на печінку – насправді цього фактично не трапляється через те, що застосовується тільки один препарат у дозі відповідній масі тіла.

Чи є користь від профілактичного курсу ізоніазиду?

Так, є, адже ймовірність захворіти на туберкульоз у такому разі зменшується в кілька разів. Особливо це актуально для осіб, які були в близькому контакті (проживали разом) з хворим на туберкульоз.

Чи є альтернативи реакції Манту?

Недолік реакції Манту – недостатня специфічність. Тому розроблені інші сучасні реакції  з більшою специфічністю. Наприклад, квантифероновий тест (QuantiFERON®-ТВ Gold) і його модифікований аналог – алерген туберкульозний рекомбінантний (АТР, або "Діаскінтест").

І в квантифероновому тесті, і в АТР використовується не туберкулін, а штучно синтезовані антигени, які присутні тільки в людських мікобактеріях туберкульозу.

Квантифероновий тест в Україні не сертифікований, але приватні лабораторії в Україні мають можливість посилати для його проведення зразки крові за кордон, відповідно, вартість його проведення висока. АРТ – тест російського виробництва, зареєстрований в Україні, але зі зрозумілих причин не закуповується централізовано. За бажання його можна зробити в приватних лабораторіях.

Оксана Сінічкіна

Повʼязані теми:

Наступна публікація