Ви, ймовірно, неодноразово чули про те, що цукор називають "токсином" або навіть "отрутою", яка шкодить здоров'ю та мозку. Однак насправді все не так просто.
Насправді цукор – важливе джерело енергії для мозку, проте його споживання потребує розумного підходу. Видання PsychologyToday розповіло, які види цукру існують, як вони впливають на організм та чому їхня кількість у раціоні має значення для здоров'я мозку.
Що таке дієтичний цукор і рівень цукру в крові
Перш ніж з'ясувати, як цукор впливає на мозок, важливо зрозуміти різницю між харчовим цукром і рівнем цукру в крові. Харчовий чи дієтичний цукор включає різні молекули, як-от сахароза, фруктоза та лактоза. Вони природно містяться у харчових продуктах, але часто надходять у вигляді доданих цукрів: сиропів, тростинного цукру чи концентратів фруктових соків. Ці речовини підвищують рівень глюкози у крові – важливого палива для організму та мозку, однак їхня надмірна кількість може нашкодити.
Як харчовий цукор впливає на мозок
Їжа, багата на швидкозасвоювані вуглеводи, підвищує рівень цукру в крові. Це стосується їжі з високим глікемічним індексом, наприклад, солодощів або підсолоджених напоїв. Однак надлишок цукру в раціоні може негативно впливати на мозок, особливо якщо це додані цукри. Наприклад, підсолоджені напої часто пов'язують з підвищеним ризиком інсультів, депресії та деменції. Крім того, ці продукти є частиною так званої "західної дієти", яка включає висококалорійні ультраоброблені продукти.
Як рівень цукру в крові впливає на здоров'я мозку
Мозок потребує стабільного рівня глюкози для нормального функціонування. З віком доступ до глюкози може ставати складнішим, що частково пояснює розвиток таких захворювань, як хвороба Альцгеймера. Діабет II типу, який також супроводжується коливаннями рівня цукру, збільшує ризик деменції на 60%. Навіть незначні порушення в регулюванні інсуліну можуть негативно вплинути на когнітивні функції та погіршувати пам'ять і увагу.
Зв'язок цукру і здоров'я мозку
Підвищений вміст цукру в раціоні чи коливання рівня цукру в крові можуть шкодити мозку кількома способами. Насамперед надлишок цукру викликає інсулінорезистентність, що ускладнює доступ глюкози до мозку. Це призводить до запалення, що є відомим фактором ризику депресії та деменції. Підвищення рівня цукру в крові також сприяє утворенню кінцевих продуктів глікації, які провокують окислювальний стрес, сприяють запаленню. Ще одна проблема – збільшення жирових клітин у тілі в разі надмірного вживання солодощів, що також сприяє запальним процесам, які можуть негативно впливати на мозок.
Як зберегти здоров'я мозку
Більшості людей важливо підтримувати стабільний рівень цукру в крові, щоб запобігти порушенням роботи мозку. Для цього треба дотримуватися збалансованої дієти з мінімально обробленими продуктами, багатими на клітковину. Це дозволить зменшити швидкість засвоєння цукру та утримувати його рівень у нормі. Фізична активність, якісний сон та управління стресом також важливі для здоров'я мозку.
Що стосується раціону, більшість людей отримають користь, обмежуючи додані цукри, а також продукти, які швидко перетворюються на глюкозу, як-от білий хліб, солодощі та печиво. Така дієта може сприяти не лише фізичному, але й когнітивному здоров'ю, зменшуючи ризик розвитку серйозних хвороб у майбутньому.
Ми також писали про ознаки того, що ви їсте забагато цукру.
Читайте також: