Чому болить голова?

Чому болить голова?

Фото: Credits

За статистикою ВООЗ близько 80% жінок хоча б раз на місяць відчувають головний біль. У чому його причина? І як слід поводитися в подібних ситуаціях? Нас консультує сімейний лікар Людмила Супрун.

Головний біль – причина чи наслідок?

Ви здивуєтеся, але тільки в 10-20% причиною головного болю є сама голова. В інших випадках больові відчуття в ділянці голови виникають через патологічні процеси в інших органах і системах організму.

Найпоширенішою причиною головного болю медики називають інтоксикацію організму, яка може бути пов'язана з отруєнням неякісними продуктами харчування, активним розмноженням вірусу (згадайте, як болить голова під час грипу), запорами, гастритом та іншими патологіями шлунково-кишкового тракту, а також сечостатевої системи.

Другою поширеною причиною головного болю є захворювання шийного відділу хребта (остеохондроз) або перенапруження м'язів шиї (за неправильного положення голови під час роботи або сну).

Третя причина – порушення вегетативного тонусу судин, яке виникає на тлі гіпертонії, гормональних розладів, патології печінки. Внаслідок судинної патології порушується відтік венозної крові від голови, що підвищує внутрішньочерепний тиск і викликає біль.

Як визначити причину?

Залежно від локалізації головного болю можна визначити причину його виникнення, скориставшись системою китайських меридіан.

  • Якщо біль локалізується в лобовій частині голови, то причину потрібно шукати в патології з боку шлунково-кишкового тракту.

  • Якщо ж біль зосередився в потиличній області, то проблема, швидше за все, в одному з відділів хребта, який передавлює артерію, заважаючи нормальному крововідводу. Схожі симптоми викликають і атеросклеротичні зміни в серцево-судинній системі, які провокують підвищення артеріального тиску.

  • Якщо болить в скроневій ділянці й ділянці вуха, то, найімовірніше, проблема прихована в сечостатевій системі.

  • Якщо ви відчуваєте біль в ділянці очей (давить за очницями і в ділянці брів), то можна припустити, що організм натякає на патологію органів дихання, пов'язану з венозним застоєм в гайморових пазухах або ж на перенапруження органів зору (очного яблука і судин ока).

  • У разі, якщо болить півголови і при цьому біль переміщується то в лобову частину, то в потиличну, тоді причина криється в судинних патологіях, які медики називають вегетосудинною дистонією.

  • Якщо ж голова болить в одній половині голови, біль тупий і постійний, то причину потрібно шукати всередині черепа.

Втім, це всього лише орієнтири. Точніше визначити причину головного болю допоможе лікар-терапевт або невропатолог. Залежно від скарг він призначить серію аналізів, на підставі яких можна поставити діагноз. Найчастіше у разі скарг на головний біль призначають загальний аналіз крові (визначити її густоту), доплерографію шийного відділу хребта (щоб визначити стан судин), МРТ голови (у разі підозри на пухлини) або УЗД внутрішніх органів (якщо є підозра на проблему).

Що робити?

Якщо головний біль не має хронічного характеру, а повторюється час від часу у зв'язку зі стресовими, шумовими або іншими подразливими факторами, тоді можна спробувати позбутися його, не звертаючись до лікаря. Для цього:

Випийте таблетку. Не мучте себе даремно, а одразу ж випийте знеболювальну пігулку (цитрамон, аспірин, спазмалгон). Ці препарати знімають спазм і чинять розріджувальну дію на кров, тим самим сприяючи відтоку крові і зниженню внутрішньочерепного тиску. Аби таблетка швидше подіяла, важливо зайняти горизонтальне положення і відпочити в тиші хоча б 30-40 хвилин.

Пийте більше рідини. Підвищена густина крові погіршує кровообіг і сприяє венозному застою. Ось чому так важливо стежити за водним балансом організму, намагаючись випивати не менше 2 літрів води на день. Добре впораються з поставленим завданням і фруктові чаї (смородиновий, малиновий), в яких міститься вітамін С, що зміцнює стінки кровоносних судин.

Зробіть масаж. Якщо за головного болю ви відчуваєте дискомфорт в потиличній ділянці і шиї, тоді можна спробувати полегшити свій стан за допомогою масажу голови і комірцевої зони. Закиньте обидві руки за шию, помасажуйте пальцями м'язи шиї, плечей, пройдіться вздовж хребта, наскільки зможете дотягнутися. Підніміться до голови, помасажуйте шкіру розчепіреними пальцями так, начебто ви її миєте шампунем. Помасажуйте кінчиками пальців скроні (круговими рухами), потім розітріть лоб, заплющте очі, моргніть. Поверніться до шиї, розітріть шкіру комірцевої зони ще раз і гарненько помасажуйте м'язи. Такий нескладний масаж допоможе зняти спазм з перевтомлених м'язів і покращить відтік крові від голови.

Випийте чаю або кави. Багато хто думає, що кофеїн і головний біль – речі несумісні. Це справді так, якщо йдеться про підвищений артеріальний тиск. Якщо ж ваш тиск у нормі, тоді чашка міцного чаю або кави (солодкої) допоможе швидко впоратися з головним болем (кофеїн чинить на судини розширювальну дію, в результаті чого знімається венозний застій і вщухає біль).

Ірина Чорна

Чітайте таккож: 7 способів позбавитися головного болю без ліків

Повʼязані теми:

Наступна публікація