Цілющі властивості олій із насіння: кмин, амарант, горіх, виноград, гарбуз, льон, розторопша та інші

Цілющі властивості олій із насіння: кмин, амарант, горіх, виноград, гарбуз, льон, розторопша та інші

Фото: Credits

З соняшниковою, лляною та оливковою олією знайомі практично всі. З кунжутною, соєвою – багато хто. В існування олії з насіння гарбуза і ядер волоського горіха легко повірити. Але олії з насіння чорного кмину, амаранта, виноградних кісточок...

В аптеках і магазинах можна побачити дивовижні олії в невеликих упаковках. Скажімо, олія з виноградних кісточок, зародків пшениці, розторопші. Наскільки вони корисні для організму?

Ці запитання були адресовані заступнику директора Поліського філіалу НДІ лісового господарства та агролісомеліорації, відомому вченому-ботаніку Олександру Орлову. Він не один рік своєї наукової діяльності віддав вивченню властивостей рослинних олій.

За його словами, ті олії, які продаються в аптеках, отримані з використанням низькотемпературної технології, яка виключає утворення шкідливих для здоров'я трансізомерів і дозволяє зберегти цілющі властивості олій, або, по-науковому, ліпофільних комплексів з розчиненими в них ефірними оліями. Нижче – описи декількох олій, люб'язно надані доктором Орловим.

Олія з насіння чорного кмину або чорнушки: як Авіценна писав, "від усіх хвороб"

Насінням чорнушки посипають випічку. Особливо популярна чорнушка на Середньому та Близькому Сході. Але вона й лікує! За твердженням великого Авіценни, чорнушка зводить бородавки і прищі, лікує кістки, бронхіти, виганяє паразитів. Це насіння знаходили під час розкопок гробниці Тутанхамона, про них є згадка в Старому Завіті.

Цілющі властивості цієї рослини пов'язані з ефірними оліями, які містяться у його насінні. Серед них найдієвішою є речовина тімохінон. У ході наукових досліджень тимохінона були встановлені його антиоксидантні, протизапальні і протиракові властивості. Тімохінон становить 30-40% від всіх ефірних олій, які містяться в насінні чорнушки. Решта – це, принаймні, 15 різних речовин, зокрема тимол, цимол, туйон і про-цимол, завдяки яким олія чорного кмину має широку протимікробну, противірусну, протизапальну дію.

Олія чорного кмину використовується для посилення імунітету під час захворювання шлунково-кишкового тракту (гастрити, виразкова хвороба шлунка і дванадцятипалої кишки, панкреатит), серцево-судинної (атеросклероз, гіпертонічна хвороба, ішемічна хвороба серця, підвищений рівень холестерину), гепатобіліарної (дискінезія жовчовивідних шляхів, холецистити, жировий гепатоз), ендокринної (цукровий діабет, ожиріння) систем.

Олія з насіння амаранта: загоює рани, робить шкіру "шовковою"

Ця олія має ранозагоювальну, протизапальну, противірусну, протигрибкову дію. Ефективна під час опіків як зовнішніх, так і внутрішніх, причому не тільки термічних, але і електричних – опікові рани швидше загоюються, зменшується ймовірність утворення келоїдних рубців. Сприяє поліпшенню стану шкіри, нігтів, волосся. Олія насіння амаранта сприяє виведенню радіонуклідів з організму. Застосовується під час хіміотерапії та променевої терапії.

Олія волоського горіха: знижує холестерин, відновлює тонус

Олія волоського горіху зміцнює імунітет, допомагає організму відновитися після важких захворювань. Вона сприяє зниженню рівня холестерину в крові, а якщо регулярно вживати – це хороша профілактика атеросклеротичних змін судин. Крім того, вона профілактує хвороби серця.

Олія нормалізує обмін речовин і статеві функції, вона корисна у разі хвороб печінки і нирок. Олія горіха застосовується також як додатковий засіб у терапії варикозу, фурункульозу, псоріазу, екземи, туберкульозу. А мами, які годують дітей, можуть вживати його без всяких побоювань.

Олія зародків пшениці: показано у разі безпліддя та плацентарної недостатності

Як джерело натуральних вітамінів олія зародків пшениці добре вписується в оздоровчі раціони харчування у разі зниженої потенції у чоловіків і дестабілізації дітородної функції у жінок. Натуральні вітаміни Е (токофероли) та А поліпшують стан фетоплацентарного комплексу у разі вагітності, ускладненої хронічною плацентарною недостатністю.

Олія зародків пшениці рекомендована як додаткове джерело вітамінів А, Е, поліненасичених жирних кислот, для поліпшення роботи органів зору, травлення, серцево-судинної, репродуктивної систем. Олія цілюще впливає на організм тих, хто живе в несприятливих екологічних умовах або працює на шкідливому виробництві.

Олія насіння гарбуза: допоможе під час лікування захворювань печінки і шлунково-кишкового тракту

Олія гарбуза чудово допомагає нормалізувати роботу шлунково-кишкового тракту, нормалізує жовчовиділення, поліпшує сам хімічний склад жовчі, робить її менш в'язкою. Олія гарбуза використовується в комплексному лікуванні гастритів, виразки шлунка і дванадцятипалої кишки, а також колітів, глистових інвазій, дискінезіях жовчовивідних шляхів.

Олія гарбуза використовується також у разі жирової дистрофії печінки, гепатозів і гепатитів. Вона відрізняється високою антиоксидантною активністю і має протизапальні властивості, тому використовується під час лікування хронічного неспецифічного простатиту і аденоми передміхурової залози. Крім того, олія насіння гарбуза цілюще впливає на нервову систему.

Олія сприяє виведенню надлишку холестерину і нормалізує водно-сольовий обмін. Актуальним є її застосування і у разі захворювань шкіри, зокрема псоріазі.

Олія насіння льону: джерело омега-3 для вегетаріанців

Давно відома в народній медицині як дієвий проносний засіб м'якої дії. Вона також має легкий жовчогінний ефект. Олія насіння льону є унікальним джерелом поліненасичених жирних кислот класу омега-3, які у ньому міститься до 48% від жирнокислотного складу (аналог жиру глибоководних риб холодних морів). Застосовується вона під час захворювань печінки і жовчного міхура, шлунково-кишкового тракту, серцево-судинної системи, центральної нервової системи. Її рекомендується включати в раціон під час хвороби Альцгеймера та хвороби Паркінсона, цукрового діабету, порушень ліпідного обміну (сприяє нормалізації кількості холестерину в крові).

Олія насіння вівса: загоює рани, полегшує виведення каменів і піску з нирок

Сприяє швидкому загоєнню ерозій та виразок, завдяки вмісту вітамінів А, Е, поліненасичених жирних кислот, біологічно активних речовин. Ретиноїди (попередники вітаміну Е), що містяться в олії з насіння вівса, поліпшують зір людей в сутінках і у тих, хто за комп'ютером. Це олія полегшує вихід піску та камінців з нирок і сечовивідних шляхів у разі сечокам'яної хвороби. Хороший імуномодулятор, ефективний у разі лейкопенії у дітей та дорослих, зокрема на тлі хіміотерапії або променевої терапії.

Олія плодів шипшини: геть зморшки, артрит і геморой

Олія плодів шипшини містить каротиноїди, які сприяють більш швидкому загоєнню ран, запобігають сухість і лущення шкіри. Низькотемпературна екстракція дозволяє отримати з плодів шипшини (ліпофільний комплекс) олію, яка містить галактоліпіди. Це пояснює протизапальну, спазмалитичну, дезодорувальну, ранозагоювальну і протимікробну дію олії. Ефективно у разі геморою, артриту, запальних захворюваннях опорно-рухової системи, езофагітах, гастритах, після операцій на прямій кишці, у лор-практиці під час хронічних фарингітів, тонзилітів, ринітів. Олія шипшини має  антиоксидантну дію, поліпшує структуру шкіри, перешкоджає її старінню.

Олія насіння розторопші плямистої: здорова печінка

Розторопша плямиста немов спеціально створена, щоб захищати печінку тварини та людини від можливих атак. Олія насіння розторопші плямистої має гепатопротекторну, жовчогінну, протизапальну дію, значний детоксикаційний ефект.

Вміст флавонаїдів і флаволігнанів, середньоланцюгових жирних кислот, вітамінів робить його ефективним у дієтичному і оздоровчому харчуванні у разі дискінезій жовчовивідної системи, холециститів, гепатитів, цирозів, жирового гепатозу, панкреатиту; під час різних інтоксикаціях, що супроводжуються пошкодженням печінки; порушення обміну речовин.

Олія кісточок винограду: здорові нирки

Олія виноградних кісточок містить біофлавонаїд проантоцианидину – це антиоксидант, який перешкоджає переродженню клітин. З кісточок темних сортів винограду витягується інший потужний антиоксидант – ресвератрол. Він сприяє зниженню рівня холестерину крові, має виражену судинорозширювальну дію. Олія позитивно впливає на нирки, сприяє швидкому загоєнню ран, її використовують у разі нейродерміту, екземи, гнійних запалень.

Необхідно пам'ятати, що перед початком вживання олій слід обов'язково проконсультуватися з лікарем.

Юлія Мельничук

Наступна публікація