Гастроскопія: навіщо призначають, як підготуватися і які можливі ускладнення

Гастроскопія: навіщо призначають, як підготуватися і які можливі ускладнення

Фото: Credits

Гастроскопія – тип ендоскопічного обстеження, що проводиться для детального вивчення верхніх відділів травного тракту.

Гастроскопія – ендоскопічне дослідження верхніх відділів шлунково-кишкового тракту, включаючи стравохід, шлунок і низхідну частину дванадцятипалої кишки. У медичній літературі також використовуються інші назви даного обстеження – "ендоскопія верхніх відділів шлунково-кишкового тракту", "езофагодуоденоскопія" і "панендоскопія". І хоча гастроскопія є не найкомфортнішим методом діагностики ШКТ, це найліпше і найбільш інформативне дослідження у разі підозри на поліпи, виразки шлунка, шлунково-кишкової кровотечі.

Що таке гастроскопія і як вона працює

Гастроскопія є найбільш ефективним методом діагностики верхніх відділів шлунково-кишкового тракту, додатково дозволяє проводити біопсію слизової оболонки для гистопатологічної оцінки досліджуваних поразок. Під час гастроскопії також можна оцінити наявність слідів бактерії Helicobacter pylori у шлунково-кишковому тракті, а також виконати безліч терапевтичних процедур, таких як усунення шлунково-кишкового стенозу, видалення поліпів або зупинка кровотечі.

За бажанням пацієнта перед діагностуванням проводиться горлова анестезія, завдяки якій процедура не така болісна, а блювотний рефлекс, який часто виникає під час неї, практично не проявляється. Гастроскопія виконується за допомогою ендоскопа – гнучкої трубки, що має власне джерело світла, завдяки якому висвітлюється зображення слизової ШКТ.

Тест зазвичай триває від 5 до 30 хвилин. Маніпуляція може супроводжуватися дискомфортом, а іноді і болем.

Інфікування ВІЛ або гепатитом під час обстеження малоймовірне, оскільки ендоскоп дезінфікується після кожного обстеження, а зразки для подальшого обстеження відбирають стерильними інструментами. Результат тесту можна одержати приблизно через кілька днів або одразу.

Іноді, особливо у разі терапевтичної ендоскопії, може знадобитися приймання антибіотиків (ліки призначить лікар). У деяких випадках необхідно пройти курс антибіотикотерапії перед дослідженням.

Які показання до гастроскопії?

Показанням до гастроскопії є підозра на захворювання верхніх відділів шлунково-кишкового тракту. Обстеження дозволяє проводити діагностику патологічного процесу, оцінку стадії розвитку, збирання матеріалу для гістопатологічного або мікробіологічного обстеження, а також показати ефективність лікування. Показанням до обстеження також є необхідність ендоскопічного лікування деяких захворювань верхніх відділів шлунково-кишкового тракту.

Симптоми, які можуть вказувати на захворювання верхніх відділів шлунково-кишкового тракту, включають печію та інші симптоми гастроезофагеального рефлюксу (особливо проблеми з ковтанням), а також болі в епігастральній зоні, диспепсичний дискомфорт (нудота, блювання, повність після приймання їжі, відрижка). Ці ознаки є показанням для гастроскопії, особливо коли вони виникають у людей старше 45 років, і супроводжуються тривожними симптомами, такими як незрозуміла втрата ваги, відсутність апетиту або анемія.

Показаннями до езофагодуоденоскопії є всі ознаки верхньої шлунково-кишкової кровотечі (випорожнення чорного кольору, кривава блювота, позитивний тест на приховану кров у калі, анемія, дефіцит заліза).

Тестування також проводиться при наявності у пацієнта целіакії, до планованої операції (наприклад, видалення жовчного міхура) або у людей із позитивним сімейним анамнезом раку верхніх відділів ШКТ.

Целіакія – глютенова хвороба, ентеропатія з підвищеною чутливістю до глютену – аутоімунне глютензалежне захворювання у генетично схильних до нього людей.

Протипоказання до гастроскопії

Протипоказанням до гастроскопії є важкі захворювання, в результаті яких ризик проведення обстеження переважує його переваги, наприклад:

нещодавно перенесений інфаркт міокарда;

нестабільна ішемічна хвороба серця;

декомпенсована дихальна недостатність.

Протипоказаннями до гастроскопії також є перфорація шлунково-кишкового тракту, шок, нестабільний стан пацієнта, тяжкі порушення згортання крові і попередній ендокардит.

Підготовка до дослідження

Приблизно за шість годин до гастроскопічного огляду потрібно виключити приймання їжі, але за дві години дозволяється випити невелику кількість води без газу.

Пацієнтам слід звернути увагу, що у разі постійного використання інгібіторів протонної помпи (для лікування гастроезофагеальної рефлюксної хвороби) дослідження може спровокувати псевдонегативний результат. Рекомендується припинити приймання препаратів приблизно за 10-14 днів до обстеження, однак таке рішення залишається за лікарем.

Крім того, після процедури не рекомендується вживати що-небудь протягом як мінімум двох годин, тому що подразнені горло і стравохід можуть викликати сильну біль.

Можливі ускладнення діагностики

Гастроскопія є безпечною процедурою, але, як і за будь-якої іншої інвазивної маніпуляції, існує ризик розвитку ускладнень. Побічні реакції гастроскопії можуть з'явитися під час самого обстеження і після його завершення (іноді навіть через декілька днів).

Серцево-судинні ускладнення виникають приблизно в 0,1% випадків і є одним з найбільш поширених ускладнень. Ризик бактеріємії у разі діагностичної гастроскопії низький – 3-4%, але збільшується у разі хірургічних втручань, наприклад, у разі усунення стенозу стравоходу (45%).

Іншим ускладненням є механічне пошкодження стінки шлунково-кишкового тракту, але також зустрічається зрідка – приблизно в 2% випадків.

Кровотеча як ускладнення дослідження спостерігається приблизно у 0,15% процедур, але, як правило, у пацієнтів з порушеннями згортання крові, які приймають антикоагулянти.

Після обстеження протягом наступних 12 годин категорично забороняється вживати алкоголь, водити транспортний засіб або керувати складним технічним обладнанням.

Нас консультувала лікарка сімейної медицини Христина Шевченко.

Читайте також: Магнітно-резонансна томографія: що потрібно знати про діагностику

Наступна публікація