Корінь імбиру корисний під час вагітності та годування

Дата публікації
Корінь імбиру корисний під час вагітності та годування

Credits

Зараз нікого не потрібно переконувати в корисних властивостях кореня імбиру. Йому справедливо приписують безліч чудодійних якостей. Водночас лікарі застерігають від вживання імбиру в період вагітності та годування. Чи небезпечний імбир для мам, зокрема майбутніх, ми запитали у фітодієтотерапевта, лікаря аюрведичної медицини Марії Грицай.

Імбир - це рослина, відома під назвою Zingiber officinabis. У харчуванні використовується його світло-коричневий вузлуватий корінь як свіжим, так і висушеним – у вигляді порошку. Здавна використовується в Індії для приготування практично всіх страв. Європейцям корінь імбиру відомий порівняно недавно, лише з 18 століття.

Чим корисний імбир?

Ця спеція сприятливо впливає на всі тканини організму: відновлює імунітет, підвищує стійкість до стресів, активізує травлення, тонізує і знімає втому. Імбир чудово виявляє себе у лікуванні більшості шкірних і алергічних захворювань, лікує бронхіальну астму, порушення мозкового кровообігу. Також стимулювально впливає на шлунково-кишковий тракт як вітрогінний, протиблювотний засіб, а також впорається з нетравленням, відрижкою, болем у животі. Показаний імбир і при простудних захворюваннях: грипі, ларингіті, отиті. Імбир допомагає знімати головні болі, на інші органи також впливає як знеболювальне. Також імбир показаний за захворювань серцево-судинної системи, дає силу еритроцитам крові, тим самим роблячи кров менш в'язкою.

В імбирі можна знайти все, що потрібно для здоров'я людини. В аюрведі відома властивість імбиру діяти як провідник, тобто доносити до кожної клітини організму всі корисні речовини, які містяться в їжі. Крім цього, імбир сприяє очищенню організму від токсинів і допомагає запобігти розвитку ракових захворювань. Ось чому цю спецію на Сході додають мало не в кожну страву.

Протипоказання

Не слід вживати корінь імбиру за високої температури, а також якщо на шкірі є кровоточиві виразки.

Як використовувати імбир в харчуванні?

Як вже було сказано, імбир краще додавати в їжу. При цьому використовуйте малі дози цієї спеції – в меленому вигляді кількість імбиру не повинна перевищувати половини грама. На кінчику ножа на порцію цілком вистачить. Щоб уникнути можливих алергічних проявів, аюрведа рекомендує вживати імбир в поєднанні з топленим маслом.

Імбир під час вагітності

Як таких протипоказань до вживання імбиру під час вагітності в аюрведичній практиці немає. Слід лише вживати його більш обережно, зменшивши дозу і додаючи до страви топлене масло. За східними рецептах топлене масло додається також в чай з імбиром. Воно допомагає засвоєнню всіх корисних речовин, що містяться в імбирі, а також запобігає ризику алергічних реакцій.

Чай або печиво з імбиром полегшують ранкову нудоту. Можна також протягом дня пити чай з імбиром маленькими чашечками або додавати його в їжу – це буде сприяти кровообігу.

Імбир для мам в період годування

Якщо мама вживала імбир до і під час вагітності, то і з народженням малюка не варто переривати цю традицію. Тим паче що імбир як добавка, що сприяє виведенню токсинів з організму, очищає грудне молоко. Також молодій мамі будуть корисні ванни з імбиром – вони допоможуть втамувати біль у спині.

Імбир у харчуванні дітей

До року імбир дітям краще не давати. Він цілком здатний виконувати свої корисні функції, впливаючи через материнське молоко. Замість імбиру рекомендується поступово вводити в раціон немовляти фенхель, кмин, корицю. Після року можна за бажання починати вводити імбир за простудних захворювань (у вигляді чаю з медом) або за проблем із травленням. Дітям постарше можна готувати печиво з імбиром, а також пастилки із сухофруктів з додаванням меленого імбиру. Імбир дуже корисний школярам, оскільки стимулює розумову діяльність.

Тетяна Корякіна

Наступна публікація