Коронавірус і піст: чи варто продовжувати його дотримуватися

Останні

Більше новин

Популярні

Більше новин

Коментують

Більше новин

Коронавірус SARS-Cov-2 викликає хворобу під назвою COVID-19. Захворювання найчастіше проявляється лихоманкою, кашлем, задишкою, м'язовими болями і втомою. Як і за будь-якого іншого вірусного захворювання, організму потрібні сили для боротьби з недугою, а також якнайшвидшого відновлення. Тому дотримуватися суворих дієт і постувати під час хвороби не рекомендується. Давайте з'ясуємо, чому організму під час захворювань необхідне правильне харчування і чому піст слід відкласти.

Чому потрібна правильна дієта, а не піст під час хвороби?

Під час хвороби організм зосереджується на боротьбі з інфекцією, тобто на боротьбі з патогенами та виробленні лейкоцитів, які необхідні в цей період. Нежить, кашель і гарячка – це симптоми, які показують, що організм намагається позбутися від "непотрібного". А правильна дієта підтримує боротьбу з хворобою – забезпечує всі компоненти, необхідні для регенерації та відновлення організму. І хоча під час хвороби апетит значно погіршується, варто змушувати себе регулярно харчуватися невеликими порціями. Якщо обмежувати своє харчування жорсткими рамками, як того вимагає піст, це підвищує сприйнятливість організму до вірусу, збільшує тривалість інфекції і підсилює симптоми хвороби.

Постувати під час коронавірусу – не найліпше рішення: чому так?

Давайте для початку розглянемо, які продукти забороняється вживати під час посту. І так, основні заборони під час посту – це м'ясо, риба, яйця і молочні продукти. А тепер давайте подивимося, які продукти харчування рекомендуються під час вірусних захворювань і як вони допомагають організму в процесі одужання.

Риба (особливо атлантична)

Такі види морських риб, як палтус, лосось, оселедець, тунець, макрель і сардини, мають високий вміст кислот омега-3, які забезпечують будівельні блоки для виробництва протизапальних гормонів – ейкозаноїдів, цілюще впливають на імунну систему.

Ейкозаноїди функціонують в різних фізіологічних системах і патологічних процесах, таких як посилення або пригнічення запалення, алергічної реакції та інших імунних відповідей. Крім того, беруть участь в регулюванні росту клітин, контролі артеріального тиску, модулюванні регіонального потоку крові до тканин. На добу для нормального функціонування організму необхідно 1 грам омега-3 жирних кислот.

Яйця

Курячі яйця забезпечують організм стандартним білком – основним будівельним блоком кожної клітини, включаючи імунну систему. Крім того, цей продукт багатий вітамінами A, E, D, K, B і бета-каротином. Яйця містять велику кількість мінералів, таких як залізо, магній, калій, кальцій, а також цинк, який збільшує вироблення лімфоцитів, пригнічує розмноження вірусів і скорочує тривалість інфекції, володіє протизапальними властивостями. Також яйця збагачуються селеном, найбільш важливою функцією якого є створення потужного антиоксиданту – ферменту глутатіонпероксидази. Він захищає еритроцити і клітинні мембрани від шкідливого впливу вільних радикалів.

Молочні продукти

Під час вірусних захворювань особливо цінними є кисломолочні продукти, що містять пробіотики, які активують захисну систему організму. Кисломолочні продукти є чудовим джерелом кальцію, вітамінів і мікроелементів, надають позитивний вплив на природну кишкову флору, за рахунок вмісту лактобацил.

Так, у звичайному йогурті містяться мікроорганізми під назвою Lactobacillus bulgaricus – грампозитивні, паличкоподібні форми бактерій. Ці мікроорганізми можуть досягати кишкового тракту в життєздатною формою і розвивати там свою метаболічну активність, виявляючи імуностимулювальні ефекти.

М'ясо

М'ясо є хорошим джерелом високоякісного білку, а також заліза, цинку і вітамінів групи В, насамперед вітамінів В1, В2, ніацину (вітамін РР) і вітаміну В12. Саме вітаміни групи В у м'ясі відіграють важливу роль для організму людини, відповідають за правильне функціонування нервової системи, впливають на обмін речовин, беруть участь у засвоєнні вуглеводів, полегшують стан нервової напруженості, а також поліпшують роботу мозку.

З точки зору харчування м'ясо є джерелом корисного білка, який необхідний організму для створення тканин і синтез гормонів, а також імунних білків – антитіл, які відіграють важливу роль у захисті організму від бактерій, вірусів і позаклітинних паразитів.

Як видно, посаду та коронавірус – не зовсім сумісні речі. Адже за хвороби організму, як ніколи, потрібна енергія, а також поживні речовини, вітаміни і мінерали. На жаль, харчові добавки та вітамінні препарати не можуть замінити повноцінне харчування, яке так необхідно в момент хвороби і в період відновлення.

Нас консультувала лікарка сімейної медицини Христина Шевченко.

Читайте також: Чим хворіли до коронавірусу: 7 найстрашніших епідемій в історії людства

Залиште свій коментар

Вибір редакції