Мило, крем і дезінфектор: як доглядати за руками під час епідемії

Мило, крем і дезінфектор: як доглядати за руками під час епідемії

Фото: Credits

Часте миття і дезінфекція рук — одні з найефективніших заходів із запобігання поширенню коронавірусу. На жаль, постійне миття рук і використання антибактеріальних гелів може негативно позначитися на стані шкіри.

Сухість, лущення, свербіж шкіри рук — все це може стати побічним явищем профілактики вірусу. Давайте дізнаємося, як правильно дотримуватися гігієни рук та водночас не нашкодити шкірі.

Як правильно дотримуватися гігієни рук?

Основна рекомендація ВООЗ на час пандемії коронавірусу — дотримуватися гігієни і мити руки якомога частіше, не менше 30 секунд. І це дійсно виправдано — вчені довели, що після перших 15 секунд миття майже 90% бактерій, присутніх на руках, гинуть. Крім миття рук також рекомендується оброблення антибактеріальними рідинами або коштами на спиртовій основі. На жаль, така ретельна гігієна негативно позначається на нашому епідермісі, як результат — сухість, подразнення, висип і т.п.

Чому мило і тепла вода ефективні проти коронавірусу?

Зовнішній шар коронавірусу складається з ліпідів. Для розчинення цього покриття досить теплою мильною водою. Пошкоджена таким чином частка коронавірусу втрачає здатність проникати в клітини людини і заражати їх. Подібним чином працюють і засоби на спиртовій основі.

В принципі, всього цього можна уникнути, дотримуючись кілька рекомендацій і порад від фахівців у сфері дерматології, яких саме, читайте далі.

Яке мило використовувати? Що радять фахівці

Щоб звести до мінімуму ризик подразнення і висихання шкіри рук, найкраще використовувати мило з нейтральним pH, тобто 5,5, що аналогічно pH нашої шкіри.

Порада! Для миття рук дорослої людини не вибирайте мило, призначене для дітей, або на основі тільки натуральних компонентів. Такі мильні засоби не містять луг, а, на жаль, саме він здатен максимально ефективно знищувати бактерії на шкірі рук.

Також можна звернути увагу на мило, в складі якого гліцерин або бетаїн. Ці речовини дають відчуття м'якості шкіри, зволожують і знімають подразнення.

Наступним рекомендованим етапом догляду є використання крему, який дозволить уникнути сухості і лущення рук. Давайте дізнаємося, який ліпше вибрати крем і що в ньому має бути.

Який крем обрати? Рекомендації лікарів

На шкірі рук дуже мало сальних залоз, тому вона дуже тонка і ніжна, швидко зневоднюється. Щоразу, коли ви миєте руки з милом, зі шкіри зникає жирний захисний шар, як наслідок, з'являється сухість, шорсткість, подразнення.

Тому креми слід використовувати щоразу після миття рук або застосування антибактеріального гелю. Як і у випадку з рідким милом, у разі вибору крему потрібно керуватися його складом. Ви можете вибрати крем з глиною, олією бразильського горіха і органічними рослинними оліями — вони забезпечать шкірі належне зволоження, а також заспокоять її.

На що слід звернути увагу у разі вибору крему для рук:

на його щільність і жирність. Такі креми добре прилягають до шкіри і захищають її від втрати вологи;

на присутність вітамінів, які зволожують шкіру і зберігають її молодість — вітамін A, E, C;

на високу ступінь зволоження. Найкраще вибирати креми, де є гліцерин, сечовина, капрілік/каприк тригліцериди. Ці речовини зволожують і пом'якшують шкіру рук.

Крем слід наносити після кожного миття рук і чекати на його повне всмоктування.

Домашні засоби з догляду за руками

Крім використання крему, можна вдатися до деяких домашніх процедур, які також допоможуть наситити шкіру, зберегти її молодість і надати доглянутий вигляд.

Ось кілька цікавих порад:

Зволожувальна маска. Якщо шкіра рук надмірно стала сухою, можна нанести на ніч товстим шаром зволожувальну маску або крем для обличчя з колагеном, пантенолом або маслами. Далі потрібно одягти рукавички, наприклад, звичайні, латексні, і лягти спати.

Олійна ванночка для рук. Така ванна рекомендується для дуже сухої шкіри рук, потрісканої і запаленої. Для рецепта необхідно взяти 250 мл теплої оливкової олії (замінити можна натуральною соняшниковою, кукурудзяною, лляною, рапсовою). Далі додати 10-20 крапель однієї з таких олій: пшеничних зародків, абрикосових кісточок, авокадо, жожоба. Отриману суміш вилити в неглибоку ємність, помістити руки і почекати 10-15 хвилин. Після чого руки слід промити під проточною водою, без мила і добре просушити серветками.

Корисна інформація

У людей, які з міркувань гігієни носять одноразові латексні рукавички, може розвинутися алергія на латекс. Така алергія найчастіше проявляється висипом, свербінням шкіри і відчуттям печіння. У разі виникнення такої реакції негайно відмовтеся від латексних рукавичок і виберіть, наприклад, полівінілові, вінілові або нітрилові. А на ніч обов'язково використовуйте креми зі зволожувальним фактором.

Читайте також: Чому маски для обличчя не працюють: 5 помилок використання

Повʼязані теми:

Наступна публікація