Небулайзер: коли потрібен, що лікує, як ним користуватися

Дата публікації
Перегляди
32к
Час на прочитання
3 хв
Поділитись:
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Viber
Небулайзер: коли потрібен, що лікує, як ним користуватися

Фото: Credits

Як додатковий метод лікування багатьох захворювань, насамперед бронхів та легень, використовують інгаляційну терапію.

Інгаляції застосовували ще від давніх-давен: наші бабусі-прабабусі зазвичай варили картоплю і змушували хворого дихати над гарячою каструлею, накривши її ковдрою. Але таке лікування не кожен витримає, бо можна обпалити слизові та просто знепритомніти від гарячої пари, та головне – це не принесе бажаного ефекту. 

Тому з часом з’явилися різні електричні прилади для інгаляцій: парові, компресорні та ультразвукові. Для лікування захворювань бронхів та легень ліпше використовувати компресорні. Докладніше про ефективність дихання за допомогою небулайзера розповів лікар загальної практики Житомирської амбулаторії сімейної медицини Іван Максим’юк.

Як діє небулайзер?

Небулайзер – це інгаляційний пристрій, суть дії якого полягає в тому, що він перетворює ліки на аерозоль, який легко проникає в організм людини, зокрема, у дрібні бронхи, бронхіоли та альвеоли. Причому, сучасним небулайзером просто і безпечно  можна лікуватися у себе вдома, і не тільки дорослим, а і дітям.  

Цей метод  використовується для лікування верхніх дихальних шляхів (ніс, носоглотка, глотка) та нижніх дихальних шляхів (трахея, бронхи). Якщо порівнювати метод інгаляції з таблетками та сиропами, то ефективність інгаляції  набагато вища. Справа в тому, що розпорошені ліки діють на всю поверхню слизової, просто на дихальні шляхи (тоді як таблетки проходять довгий шлях через шлунок, тобто системно діють на організм), а ще швидко всмоктуються в кров. Крім того, небулайзери сприяють відходженню мокроти під час гострих респіраторних захворювань, що пришвидшує одужання. Але  дози для лікування назначає тільки лікар! Неправильне лікування може тільки нашкодити. 

Які хвороби лікують небулайзером?

- Алергічні та астматичні хвороби, які проявляються приступами;

- запалення дихальних шляхів, насамперед хронічні бронхіти;

- гострі респіраторні захворювання: ларингіти, фарингіти, риніти;

- хвороби, які пов’язані з професійною діяльністю. Маються на увазі такі професії як шахтарі, хіміки та інші. 

- захворювання нервової, ендокринної, серцево-судинної та інших систем. 

Якщо говорити про кашель, то за допомогою небулайзера лікують і сухий і вологий кашель, але тільки лікар може сказати, які препарати ліпше застосувати в тому чи тому разі.

Скільки часу треба робити інгаляцію небулайзером?

На це запитання може дати відповідь тільки спеціаліст. Але, як правило, кожна процедура триває допоки не буде витрачений лікарський розчин. Зазвичай у дорослого процедура займає 8-10 хвилин, у дітей – 3-7 хвилин залежно від віку та кількості речовини в приладі. Після закінчення лікування всі складники прибору треба вимити гарячою водою з милом без щіток та інших мийних засобів. Раз на тиждень прибор треба стерилізувати – кип’ятити 10 хвилин, якщо інструкція це дозволяє, чи використовувати спеціальні дезінфікувальні засоби. 

Як правильно користуватися небулайзером?

Щоб лікування було максимально ефективним, треба знати та дотримуватися певних правил.  А саме…

- Починати дихати через небулайзер можна тільки через годину-півтори після приймання їжі та серйозних фізичних навантажень;

- у разі захворювань носа і носоглотки треба вдихати не через рот, а через ніс. Для цього треба одягнути спеціальну маску чи використати насадку;

- у разі захворювань глотки, гортані, трахеї чи бронхів – дихати через рот. Глибоко вдихнути, на дві секунди затримати дихання і видихнути через ніс; 

- перед інгаляцією не треба приймати препарати, які поліпшують відходження мокроти;

- проводити інгаляцію дорослим ефективно 2-3 рази на день, дітям -1-2 рази.

Чи існують протипоказання?

Висока температура є прямим протипоказанням для проведення інгаляції. Якщо у людини часто бувають носові та легеневі кровотечі, небулайзер може нашкодити. Не треба його використовувати у разі гнійної ангіни, серцевої недостатності, інфаркту міокарда, гіпертонічної хвороби, інсульту головного мозку, серйозних хвороб дихальної системи.  В кожному окремому випадку слід проконсультуватися з лікарем. 

Юлія Мельничук

Читайте також:  Як не пропустити запалення легенів у дитини

Наступна публікація