Обережно: глютен!

Останні

Більше новин

Популярні

Більше новин

Коментують

Більше новин

Нещодавно в Україні з'явився новий закон: на упаковках продуктів, що продаються в магазинах, повинні міститися відомості про відсутність у них глютена – білка клейковини, що міститься в пшениці, вівсі, ячмені та житі, який сьогодні широко застосовується виробниками продуктів харчування для поліпшення їх зовнішнього вигляду і збільшення термінів зберігання.

Чим же страшний глютен і як його розпізнати в продуктах, розповів відомий гастроентеролог, завідувач кафедри факультетської терапії № 1 Національного медичного університету ім. А. Богомольця В'ячеслав Передерій.

Прихований ворог

Головна небезпека глютена полягає в тому, що він накопичується в організмі людини поступово, протягом багатьох років. Як наслідок, з'являються різні хвороби, причину виникнення яких лікарі визначити не можуть. Але, як правило, їх ніхто не пов'язує з надходженням в організм глютена. Оскільки глютен є водонерозчинним білком, він не розчиняється не тільки у воді, але і в солях. Коли цієї речовини в організмі стає занадто багато, вона забивається в тонкому кишечнику, склеює його найтонші ворсинки, спричиняючи дистрофію тонкої кишки. Виникає хвороба целіакія – порушення травлення, спричинене пошкодженням ворсинок тонкої кишки. Її ознаки: метеоризм, виразки ясен, втрата білизни зубів, м'язові судоми, менструальні болі, здуття живота, анемія, анорексія, болючість суглобів, закрепи, депресія, загальна слабкість, м'язова слабкість, ожиріння або, навпаки, зниження маси тіла. Крім того, вона може виявлятися у вигляді діабету першого типу, гепатиту, коліту, артриту, злоякісних пухлин, розм'ягшення кісткової тканини, ротоглоткового раку, раку товстої і тонкої кишки.

В'ячеслав Передерій переконаний, що глютен став отруйним внаслідок вживання людиною неякісних продуктів та несприятливих екологічних умов.

Де сховався глютен?


Найбільша кількість глютена міститься в зерні пшениці, жита, ячменю та вівса. В рисі майже немає, а в гречці зовсім немає.

Але, навіть якщо не вживати ці продукти, проблема не вирішиться. Справа в тому, що виробники продуктів харчування, намагаючись максимально здешевити їх, глютен активно використовують для виробництва м'ясних продуктів, сиру і навіть кондитерських виробів. Це робиться для того, щоб надати готовому виробу пружної консистенції. Таким способом можна збільшити масу м'яса, "зліпити" сир, загустити соуси, кетчуп і багато іншого. Також глютен "прописався" у концентрованих супах і бульйонних кубиках, крабових паличках і східних солодощах, в шоколадних цукерках з начинкою та ін.

Панацея

Безглютенові продукти стають все більш популярними серед наших співвітчизників. Хоча купити їх можна далеко не всюди, але великі торгові мережі, магазини дієтичного харчування та спеціалізовані аптеки пропонують досить широкий асортимент такої продукції: від рисової та гречаної муки, безглютенових макаронів і пластівців до сніданку до вже готових булочок і печива.

Але, мабуть, найбільш надійний спосіб уберегти себе і близьких від різних продуктових нашесть – озброївшись черпаком біля плити. Свіжі овочі, фрукти, м'ясо, самостійно спечені хліб і печиво допоможуть довгі роки почуватись здоровими, адже, як кажуть, ми – це те, що ми їмо.

Дозволені продукти:

супи вегетаріанські або супи на слабкому м'ясному бульйоні з овочів і безглютенових круп;

каші: рисова, кукурудзяна, гречана, пшоняна;

кисломолочні продукти;

яйця круто зварені або паровий омлет;

нежирне м'ясо: тушковане, варене, запечене;

нежирні сорти риби у варені або на пару, шматком або подрібнені;

овочі, фрукти, ягоди в будь-якому вигляді;

киселі і неміцний чай;

мед;

масло вершкове і рослинне;

вироби з кукурудзяної і гречаної муки.

Заборонені продукти:

ковбасні вироби, різні напів фабрикати;

консерви м'ясні, рибні, овочеві;

дитяче банкове харчування;

морозиво, йогурт, сири, маргарин;

пластівці з додаванням ячмінної патоки;

кондитерські вироби: карамель, шоколадні цукерки, східні солодощі, повидло промислового виробництва;

квас;

будь-які соуси, кетчуп, майонез;

оцет;

алкогольні продукти, особливо пиво;

розчинна кава, чаї швидкого приготування.

Інна Бірюкова

Залиште свій коментар

Вибір редакції