Обережно, оніхомікоз: як виявити та вилікувати грибок нігтів

Обережно, оніхомікоз: як виявити та вилікувати грибок нігтів

Фото: Credits

Грибкові інфекції нігтьової пластини становлять близько половини всіх захворювань нігтів і досить поширені в сучасному суспільстві.

У більшісті випадків оніхомікоз вражає нігтьові пластини на ногах, тому хворобу помітно не одразу, а вже на етапі виражених симптомів. Це заразне захворювання, яке може виявлятися не тільки косметичним дефектом, але і порушенням з боку імунної системи, і навіть травної. Грибок нігтів не можна недооцінювати, його лікування повинне бути своєчасним і під контролем досвідченого лікаря.

Причини грибкової інфекції

Причиною інфекції нігтьової пластини зазвичай є три види грибів: дерматофіти, дріжджоподібні гриби і цвілеві гриби. Найчастіше в помірному кліматі оніхомікоз спричинений грибковими мікроорганізмами Trichophyton rubrum (трихофітон червоний) – становить 70% випадків грибка і Trichophyton mentagrophytes (трихофітон міжпальцевий) – 20% діагнозів.

Заразитися оніхомікозом можна в таких поширених місцях, як: басейн, сауна, лазня, під час носіння чужої шкарпетково-панчішної білизни і навіть на сеансі педикюру.

Крім того, деякі люди схильні до оніхомікозу через різні захворювання. Серед таких патологій виділяють імуносупресивні стани, пов'язані з ВІЛ-інфекцією або хронічним лікування імунодепресантами після трансплантації органів або під час деяких аутоімунних захворюваннях.

Незважаючи на те, що нелікований оніхомікоз є інфекційним захворюванням, більшість пацієнтів не визнають свої зміни нігтя патологічними, тому за медичною допомогою зазвичай звертаються в запущених випадках. А, між іншим, ігнорування хвороби може призвести до втрати нігтя і поширення інфекції на сусідні шкірні покриви.

Як виявляється захворювання

Найчастіше інфекція розвивається на першому та/або п'ятому пальці стопи (якщо зміни торкаються всіх нігтів, це зазвичай є симптомом іншого захворювання, наприклад, псоріазу). Спочатку зміни зачіпають край нігтя, він змінюють природний колір жовтувато-коричневий. Після нігтьова пластина стає крихкою і ламкою, з часом змінює форму і потовщується.

Найхарактерніші симптоми грибкової інфекції нігтів:

зміна кольору нігтя на жовтий, коричневий, білий або чорний колір;
потовщення нігтьової пластини й розвиток її підвищеної ламкості;
деформація пластини та її відділення від нігтьового ложа;
неприємний запах від інфікованого нігтя;
поширення запального процесу навколо нігтя.

На пізній стадії захворювання можуть розвиватися виражені болі в нігті і навіть виникати труднощі під час ходіння.

Профілактика і лікування грибка нігтів

Оніхомікоз слід лікувати якнайшвидше, адже інфекція має тенденцію поширюватися на інші нігті. Крім того, захворювання на пізній стадії призводить до руйнування всієї нігтьової пластини, яку згодом доведеться видалити.

Перед призначенням лікування лікар обов'язково спрямує вас на лабораторний аналіз, який дозволить визначити тип грибка і підібрати максимально ефективне лікування. Допомогти підтвердити діагноз зможе мікологічне обстеження. Аналіз передбачає взяття матеріалу з ураженої нігтьової пластини і дослідження його під мікроскопом.

Як відбувається лікування оніхомікозу? Спосіб і тривалість терапії інфекції залежить від багатьох факторів, включаючи тяжкість ураження нігтя, тип збудника і супутні патології.
Лікування грибкової інфекції нігтів зазвичай починається з використання місцевих ліків у формі лаків, лосьйонів або кремів, які цілком впораються з хворобою на ранніх термінах. У разі, якщо зміни зачіпають більш ніж одну пластину, наявні тривалий час, місцеві препарати доповнюються протигрибковими засобами для перорального приймання. Лікар може призначити препарати на основі ітраконазолу або флуконазолу.

У разі, коли оніхомікоз є стійким, не піддається медикаментозному лікуванню або постійно рецидивує, лікар рекомендує видалення інфікованої нігтьової пластинки, тим самим усунувши джерело інфекції.

Зверніть увагу, що оніхомікоз заразне захворювання, схильне до частих рецидивів, тому слід дотримуватися важливих профілактичних правил:

не ходити босоніж в басейні, спортивних залах;
виконувати педикюр в салонах з якісною дезінфекцією обладнання;

стежити за чистотою взуття;

регулярно мити ноги;

реагувати на ранні симптоми, наприклад, зміна кольору нігтьової пластини.

Увага! Джерелом повторного зараження грибковою інфекцією є взуття, тому його рекомендується викинути або провести дезінфекцію спеціальними засобами, про які розповість лікар.

Нас консультувала лікарка сімейної медицини Христина Шевченко.

Наступна публікація