Остеопороз: зона ризику, профілактика, лікування і спеціальна дієта

Останні

Більше новин

Популярні

Більше новин

Коментують

Більше новин

Наші кістки старіють із роками. Хоча вони здаються дуже жорсткою і міцною структурою, вічка, з яких вони зроблені, постійно змінюються. Цикл обміну кістковими клітинами займає близько 6 місяців, але в літньому віці руйнування старих клітин може переважити утворення нових.

Остеопороз прийнято вважати захворюванням далеко не молодих людей, проте втрата кісткової маси вже починається після 30 років! Крім того, активність ферментів, відповідальних за метаболізм і всмоктування вітаміну D, також змінюється з віком, наслідком чого є зменшення кількості кальцію в крові і його підвищене вивільнення з кісток. Особливу увагу профілактиці остеопорозу слід приділити жінкам, що підходять до періоду менопаузи.

Що таке остеопороз?

Остеопороз – захворювання кісткової тканини, яке спричиняє втрату органічних і мінеральних частин кістки, що робить їх крихкими і ламкими. Він входить в п'ятірку найпоширеніших хронічних захворювань, і 80% хворих складають жінки. Після 50 років ризик перелому збільшується в геометричній прогресії, у 40% жінок є принаймні один остеопоротичний перелом. І основну роль у розвитку хвороби відіграють естрогени. Було встановлено, що зниження цього гормону негативно відображається на стан кісткової тканини, знижує концентрацію в організмі вітаміну D і кальцію.

Постменопаузальний остеопороз уражає жінок після 55 років, основною причиною якого є естрогенний дефіцит, який викликає підвищення активності остеокластів.

Знизити ризики розвитку остеопорозу допоможе правильна гормональна терапія, призначена лікарем, та дієта, багата кальцієм і вітаміном D. Про останній спосіб профілактики захворювання поговоримо докладніше.

Остеопороз і рекомендована дієта

Правильне харчування, багате кальцієм і вітаміном D, є основою профілактики остеопорозу. Але це зовсім не означає, що раціон повинен складатися тільки з молочних продуктів. Мудра і правильно збалансована дієта може допомогти не тільки під час лікування захворювання, але і стане помічником у запобіганні його розвитку. Так, дієтологи виділяють наступний список продуктів, що сприяють зміцненню кісткової тканини:

молоко з вмістом жиру 1-2%: коров'яче, овече, козяче;

кефір, йогурт, сироватка, молочно-фруктові коктейлі;

нежирний сир, сир фета, моцарела, твердий сир;

жирна морська риба: лосось, сардини, скумбрія, оселедець, палтус;

морепродукти: омари, раки, креветки, мідії, равлики, кальмари, восьминоги;

пісне м'ясо: птиця, телятина, оленина, кролик, пісна яловичина, індичка;

овочі: салат, рукола, капуста, броколі, цвітна капуста, брюссельська, кукурудза,

морква, петрушка, селера, цукіні, гарбуз, квасоля, горох зелений;

фрукти: яблука, банани, авокадо;

бобові: соя, сочевиця, квасоля, горох, нут, боби;

цільнозернові макарони;

злаки: жито, овес, ячмінь;

рослинні олії: ріпак, оливкова, лляна олія.

Правильна дієта займає важливе місце в профілактиці остеопорозу. Всі споживані продукти можуть впливати на здоров'я кісток, тому так важливо дотримуватися раціону харчування, яке позитивно впливає на скелет. Якщо кількість необхідних речовин, що містяться в їжі, занадто мала, їх слід доповнити прийманням біологічно активних добавок, підібрати які допоможе лікар.

Найкраща профілактика остеопорозу

Краща профілактика остеопорозу – вживання інгредієнтів, важливих для підтримки нормальної структури кістки: кальцію, бору, магнію і вітаміну D.

Для жінок після 45-50 років рекомендується вибирати продукти з так званої естрогенною активністю (фітоестрогени), наприклад, соя, боби, абрикоси, різні злаки.

У період до менопаузи слід подбати про правильну кількість мононенасичених і поліненасичених жирних кислот, а також контролювати холестерин. Це допоможе підтримати правильну вагу тіла і, отже, належний рівень естрогену.

Обережність слід проявити з продуктами та напоями, які викликають втрату кальцію – кава, газовані напої, коктейлі, що містять алкоголь. Також рекомендується відмовитися від вживання алкоголю, винятком може стати червоне вино, яке в дуже невеликій кількості, за рахунок вмісту флавоноїдів корисно.

Фізична активність є важливим аспектом профілактики остеопорозу. За відсутності активності кістки слабшають, що призводить до підвищеної схильності до переломів. Легка фізична активність (пілатес, йога, ходьба, басейн) кілька разів на тиждень допоможе підтримати здоров'я скелета.

Нас консультувала лікарка сімейної медицини Христина Шевченко.

Залиште свій коментар

Вибір редакції