Різдвяний піст: рекомендації дієтологині
28 листопада розпочинається Різдвяний піст, який триватиме до 6 січня включно. Як підготувати себе до цього випробування? І що потрібно пам'ятати, щоб не зійти з дистанції заздалегідь?
© Credits
Як підготувати себе до посту та що необхідно пам'ятати, щоб не зійти з дистанції раніше часу розповідає лікарка-дієтологиня Ірина Баранова.
Що таке православний піст?
Православний піст – це тимчасова відмова від скоромної їжі (їжі тваринного походження), до якої належать усі види м'яса, молоко та молочні продукти, яйця, риба, морепродукти. Натомість спорожніле місце на столі займають:
всі види каш
олії
овочі
фрукти та сухофрукти
горіхи
мед
Крім виключення зі свого меню всього скоромного, кожен, хто постує, повинен скоротити кількість споживаної їжі вдвічі, повністю відмовитися від стимуляційних напоїв (кава, міцний чай, алкоголь). Втім, піст – це харчові обмеження, а й духовний подвиг. Відмова від скоромної їжі сама собою нічого не означає, адже аскетизм – це цілісне поняття, що включає в себе і духовну помірність. А це означає, що під час посту людина має свідомо відмовитися від ледарства, поганих звичок, тілесних втіх та грішних думок. Тобто, наважившись постувати, будьте готові і до сексуальної помірності, і до відмови від розваг. У цей період важливо налаштовуватися на позитив, робити добро, пробачати своїх кривдників, каятися в гріхах і гнати від себе погані думки та спокуси.
Як підготуватися до посту?
Багато хто вважає, що піст – справа нехитра: викинув із холодильника всі заборонені продукти та забув про них до самого Різдва. Але весь фокус у тому, що різка зміна раціону може супроводжуватися дискомфортом у кишечнику, слабкістю в тілі, метеоризмом та запамороченнями. Саме тому перед початком Різдвяного посту варто відвідати гастроентеролога, який оцінить стан вашої травної системи і скаже чи здатна вона впоратися з тією кількістю рослинної клітковини, яка надходить в організм із цільними кашами, овочами та фруктами. Адже за деяких захворювань шлунково-кишкового тракту груба клітковина може спровокувати загострення хвороби. У таких випадках лікар може порадити підкоригувати пісне меню — замість сирих овочів та фруктів вживати тушковані, варені або запечені (під впливом високих температур рослинні волокна стають ніжнішими і не дратують кишечник та слизову оболонку шлунка).
Кому протипоказаний піст?
Суворий піст не рекомендується людям літнього віку, пацієнтам, які перенесли операцію, вагітним і жінкам, що годують, а також маленьким дітям. Втім, за бажання батьки можуть влаштовувати своїм малюкам вегетаріанські дні 2-3 рази на тиждень (наприклад, у понеділок, середу та п'ятницю). У решту днів білок у раціоні дитини повинен бути присутнім.
Додаткові заходи
Перехід на пісне меню сприяє самоочищенню організму. Річ у тім, що рослинна їжа посилює перистальтику кишечника, сприяючи тим самим виведенню з органів травлення та крові токсичних речовин. Проте фахівці вважають, що для посилення ефекту кожен, хто постує, повинен вжити низку додаткових заходів:
Під час посту бодай раз на тиждень варто відвідувати лазню. Теплові процедури покращать обмін речовин, очистять суглоби, прискорять виведення з крові токсинів, очистять шкіру та підвищать еластичність судин.
Не варто забувати під час постів про цілющу силу свіжих соків. Випиваючи по 100-150 мл яблучного, морквяного або яблучно-бурякового фрешів (3 рази на день за 15 хвилин до їди), ви активізуєте роботу печінки, нирок та жовчного міхура.
Нирки теж потребують допомоги, тому що саме через них з організму виводиться величезна кількість токсичних речовин. Знаючи про це, намагайтеся більше пити. Це може бути чиста вода, соки, трав'яні відвари або чай. Головне, щоб протягом дня випивалося щонайменше 2,5-3 літрів рідини (до того ж 60% має припадати на чисту воду).
Ірина Чорна