Злаки та цільнозернові продукти завжди вважалися важливою частиною здорового харчування, проте в багатьох дієтах з низьким вмістом вуглеводів саме вони часто опиняються під забороною.
Однак видання HealthLine розповіло, що не всі зернові однаково багаті на вуглеводи – є й такі, що мають високий вміст клітковини. Ці злаки можуть стати смачним і поживним доповненням до вашої дієти з обмеженим вмістом вуглеводів.
Овес
Овес, багатий на бета-глюкан і клітковину, є джерелом важливих мікроелементів, як-от марганець, фосфор, магній і тіамін. Бета-глюкан здатен знижувати рівень "поганого" холестерину, що сприяє здоров’ю серця. Важливо обирати сорти вівса з мінімальним обробленням і ті, що зберігають корисні речовини. Одна склянка вареного вівса містить близько 4 грамів харчових волокон і 23 грамів чистих вуглеводів.
Кіноа
Кіноа, хоча й належить до псевдозлаків, часто готується як звичайне зерно. Це один з небагатьох рослинних продуктів, що містить усі дев’ять незамінних амінокислот, а також насичений антиоксидантами, поліфенолами, які сприяють захисту організму від запалення і хронічних захворювань. В одній склянці кіноа міститься близько 34 грамів чистих вуглеводів і безліч важливих поживних речовин, як-от марганець, фосфор, мідь, магній і фолієва кислота.
Булгур
Булгур – універсальний зерновий продукт, який легко включити до раціону, додавши його до каші чи плову. Він багатий на залізо, магній, марганець і вітаміни групи В. Склянка булгуру містить близько 26 грамів вуглеводів і 8 грамів клітковини, що робить його чудовим вибором для зниження кількості засвоєних вуглеводів.
Пшоно
Пшоно – це зерно, що здавна вирощується в різних регіонах світу. Воно містить антиоксиданти та поліфеноли, які допомагають знизити ризик хронічних захворювань. В одній склянці пшона міститься близько 39 грамів чистих вуглеводів і понад 2 грами клітковини. Пшоно – джерело фосфору, кальцію, магнію та фолієвої кислоти.
Кус-кус
Кус-кус – оброблений зерновий продукт, виготовлений зазвичай з манної крупи. Він містить відносно небагато вуглеводів і є чудовим джерелом селену, який відіграє важливу роль у здоров’ї серця, функціонуванні щитоподібної залози та імунітету. В порції вареного кус-кусу міститься близько 35 грамів чистих вуглеводів і 2 грами клітковини.
Дикий рис
Дикий рис, який отримують із трав роду Зизанія, містить значно менше вуглеводів порівняно з білим – лише 32 грами чистих вуглеводів у порції. Він також багатий антиоксидантами та іншими поживними речовинами, як-от цинк, вітамін B6 і фолієва кислота.
Спельта
Спельта – зерно, яке відоме своїми корисними властивостями. Цільнозернові продукти, як-от спельта, можуть допомогти знизити ризик деяких видів раку та діабету II типу. У склянці вареної спельти міститься близько 43,5 грама чистих вуглеводів і 7,5 грама клітковини. Вона також багата ніацином, магнієм, цинком і марганцем.
Попкорн
Попкорн – не лише легка закуска, але й цільне зерно з найнижчим вмістом вуглеводів серед інших злаків – близько 6 грамів чистих вуглеводів на 1 склянку приготовленого повітряного попкорну. Він низькокалорійний і багатий вітамінами групи B, залізом, магнієм і фосфором.
Ячмінь
Ячмінь відомий своїм багатим горіховим смаком і високим вмістом клітковини. В одній склянці вареного ячменю міститься 6,5 грама клітковини та 41,5 грама чистих вуглеводів. Він є джерелом селену, магнію, марганцю, цинку та міді. Лущений ячмінь рекомендується більше, ніж перловий, оскільки містить більше поживних речовин.
Читайте також: