Укуси комах: перша допомога дитині

Укуси комах: перша допомога дитині

Фото: www.credits

Потепліло, природа ожила, а разом з нею прокинулися різні комахи, деякі з яких можуть сильно докучати своїми укусами вам і вашим дітям. Деколи укуси комах призводять до дуже неприємних наслідків. Як надати першу допомогу при укусах комах, ми запитали педіатра клініки "Борис" Костянтина Єлиневського.

Комарі

Вони вважаються найбезневиннішими з усіх кусючих комах. Однак це не завжди так. Деякі діти реагують на комарів досить сильними алергічними проявами, які виражаються сильними набряками на місцях укусів. Набряки бувають настільки сильними, що це призводить до порушення функції укушеного органу. Приміром, якщо таку дитину вкусить комар, у неї може заплисти повністю все око. Це означає, що у неї формується індивідуальна реакція на комариний укус.

Як допомогти дитині. Навіть якщо немає алергічної реакції на комарині укуси, все одно виникають пухирі і свербіж. Тому бажано одразу після укусу прикласти щось холодне для зменшення всмоктування. При зниженні температури звужуються периферичні судини, що припиняє всмоктування отрути комахи в кров. Потім, щоб свербіж від комариних укусів не турбував вашого малюка, намастіть пухирі будь-якою протиалергічною маззю, вони бувають гормональні або антигістамінні. Приклади протиалергічних мазей: "Олоком", "Тридерм", "Адвантан", "Фторокорт", "Стрептодерм" і т. д. Бажано місця укусів у гострий період прикривати одягом, щоб дитина, розчісуючи пухирі, не заносила бруд. В іншому разі у ранки може проникати інфекція і викликати нагноєння. Якщо це сталося, змініть протиалергічні мазі на мазі комплексної дії. Наприклад, мазь "Тридерм". Вона має протизапальну, протимікробну і протиалергічну дію. Дерматологи також призначають обробку заражених ділянок аніліновими барвниками, якими є "Фукорцин" і "Діамантова зелень" ("зеленка").

Коли у дитини внаслідок індивідуальної реакції на комарині укуси виникають досить рясні і яскраво виражені великі припухлості (уртикарний висип), прикладання холоду і місцеві протиалергічні препарати не дуже допоможуть. В цьому випадку слід звернутися до лікаря для призначення більш дієвих протиалергічних препаратів: сиропів, таблеток і навіть ін'єкцій.

До якого лікаря звертатися

У разі алергічних реакцій на укуси комах (в цьому випадку не тільки комарів) краще звернутися до алерголога. Але першу медичну допомогу при укусах можуть надати педіатр і дерматолог. Вони ж можуть призначити протиалергічні препарати.

Чим захиститися від комарів

Нині існує безліч спреїв, мазей та емульсій (так званих репелентів), що відлякують комах, зокрема комарів. Дуже важливо в підборі цих засобів уважно читати інструкцію і користуватися лише тими, які дозволені для дитини такого віку. Далеко не всі засоби підходять дітям різного віку, на більш маленьких дітей вони можуть чинити токсичну дію. Також важливо всі ці засоби купувати в аптеках. Досить ефективні для відлякування комарів і різні фумігатори. Безпеку для дитячого організму таких пристосувань важко назвати абсолютною, але якщо порівнювати з тими неприємностями, які можуть заподіяти множинні укуси комарів, з двох зол все ж краще вибрати перше.

Оси, бджоли, шершні

До цієї групи комах можна також зарахувати джмелів. Це більш агресивні комахи, ніж комарі, отже, і на їхні укуси у дітей більш сильна реакція. А якщо у дитини є ще й алергія на осину або бджолину отруту, укуси цих комах можуть викликати алергічну реакцію негайного типу, як набряк гортані (набряк Квінке) або анафілактичний шок. Також велику роль відіграє кількість укусів. Навіть у людини, не схильної до алергії, множинні укуси ос або бджіл можуть призвести до загрозливого для життя стану.

Перша допомога. Якщо комаха випустила жало, його необхідно негайно дістати. На укус прикласти холод для того, щоб відстрочити всмоктування отрути, і помазати будь-якою протиалергічною маззю. Якщо у дитини алергія на осину або бджолину отруту або якщо укусів багато, обов'язково потрібно викликати швидку допомогу.

Кліщі

Ці комахи небезпечні тим, що вони є переносниками багатьох вірусних і бактеріальних інфекцій. Найпоширеніші з них - бореліоз (хвороба Лайма) і кліщовий енцефаліт. В Україні кліщовий енцефаліт частіше зустрічається в Криму, а столичні ж кліщі більш небезпечні бореліозом. Це досить важка інфекція, яка чинить негативний вплив на центральну нервову систему.

Перша допомога. Після пікніка огляньте дитину. Кліщі люблять зазвичай дуже ніжні ділянки шкіри обличчя, шию, волосяну частину голови, місця за вухами, на бічних поверхнях грудної клітки, під колінами, в пахвових западинах, між пальцями. Якщо ви виявили кліща, краще щоб його витягли в лікарняних умовах за всіма правилами: за допомогою петлі з нитки або викручуванням пінцетом. Якщо ви вирішили дістати кліща в домашніх умовах, у жодному разі не висмикуйте його. Інакше голова комахи може залишитися під шкірою, і ризик зараження залишиться. Краще всього покласти обручку так, щоб кліщ опинився всередині кільця, і налити олії. Кліщ задихнеться і відпаде сам. В ідеалі кліща слід покласти в коробочку і доставити в санепідемстанцію, щоб з'ясувати, чи не є кліщ носієм інфекції.

Що має насторожити. Якщо через кілька днів після пікніка у дитини раптом підвищується температура, і це не супроводжується респіраторними станами (кашель, біль і почервоніння в горлі, кишкові розлади), обов'язково потрібно пошукати місце укусу кліща. За борреліозу навколо місця укусу на шкірі виникає червоне кільце товщиною 3-5 мм, навіть якщо жодних інших симптомів не виникло. Це кільцеподібна еритема хвороби Лайма. З часом кільце поширюється на більший діаметр, може сягати величезних розмірів. Якщо ви виявили тривожні симптоми, негайно зверніться до лікаря.

Слід уважно ставитися до укусів будь-яких комах, навіть сонечок. Вони кусаються рідко, але при цьому виділяють отруту, яка може викликати серйозні токсичні реакції: пухир, свербіж, почервоніння. Те ж стосується і мурах. Методи надання допомоги за цих укусів комах ті ж, що і перелічені вище.

Тетяна Корякіна

Читайте також:

Повʼязані теми:

Наступна публікація