Як пережити Великдень без шкоди для здоров'я: поради дієтолога

Останні

Більше новин

Популярні

Більше новин

Коментують

Більше новин

Після тривалого посту на нас чекає великоднє розговіння. Навіть ті, хто не обмежував себе в харчуванні, можуть відчути неприємні наслідки традиційного великоднього столу. Лікарка-дієтологиня Медичної мережі "Добробут" Анжела Корінь рекомендує не налягати на великодні паски, адже здобне тісто — не найкорисніша їжа для нашого організму.

У православній традиції Великдень триває 3 дні. Однак за звичкою у наших громадян свято затягується на 7-10 днів, протягом яких з'їдається велика кількість жирних і борошняних продуктів. Це не може не позначитися на нашому здоров'ї. Тому ми рекомендуємо вам розумно розподілити гастрономічне навантаження на свій організм.

Кому слід бути обережним зі здобою

Паски, які традиційно господині печуть на світлий празник Христового Воскресіння, зазвичай випікаються з борошна з додаванням жиру, молока, яєць. Як правило, здоба, як і всі солодкі страви, має досить високий глікемічний індекс. Тому паски варто їсти з особливою обережністю людям з цукровим діабетом 2 типу і зовсім відмовитися від них людям з першим типом цукрового діабету. Слід також обмежити себе в споживанні борошняного людям з надмірною вагою, особливо тим, хто має ожиріння.

Абсолютно протипоказані всі хлібобулочні вироби людям, які страждають на целіакію. У такому разі паску можна спекти з кукурудзяного борошна, крохмалю або приготувати сирну паску.

Людям з нестерпністю лактози слід вибирати паски, які не містять молока.

Тим, у кого є схильність до закрепів, не варто їсти багато борошняного. Адже коли ми напосідаємо на здобу, то швидше насичуємося і обмежуємо себе в овочах і фруктах. А разом із тривалим сидінням за столом та спиртними напоями навіть люди зі здоровим кишківником можуть отримати затримку стулу.

Якщо ви маєте дискінезію жовчовивідних шляхів, хронічні холецистити чи панкреатити, варто з обережністю поставитися до страв великоднього столу, щоб не допустити загострення. Здоба також може спровокувати загострення рефлюксного гастриту, за якого відбувається потрапляння жовчі з дванадцятипалої кишки в шлунок.

Варто також замислитися людям з проблемами травного тракту. Але навіть у здорових людей, які раніше не скаржилися на проблеми травної системи, можуть виникнути проблеми, якщо бездумно напихатися борошняними виробами. Особливо це стосується тих, чий організм не звик регулярно вживати жирну їжу, і тих, хто постить. З огляду на компенсаторні здібності організму зловживання жирними і борошняними стравами у Великдень може викликати безліч проблем: від запалення підшлункової залози легкого ступеню (в цьому разі організм сам впорається з дискомфортом) до тяжкого ступеню, коли пацієнт потрапляє до палати інтенсивної терапії чи хірургічного відділення.

Правила вживання здоби

Регулюйте кількість з'їдених борошняних виробів. Навряд чи можна виділити одну норму для всіх, вона залежить від можливостей організму. Але кількох шматочків паски на день достатньо для здорової людини. Якщо ж ви маєте якісь проблеми, зазначені  вище, слід мінімізувати споживання борошняного, жирного і солодкого.

Не забувайте вживати у великих кількостях овочі і фрукти.

Також не забувайте, що існує безліч рецептів приготування паски. Неприємні наслідки можна мінімізувати, обравши рецепт з огляду на ваші індивідуальні особливості: зробити сирну паску або паску на нежирному молоці з меншою кількістю цукру і жирів, з заварного тіста і т. д.

 

Корякіна Тетяна

Дякуємо за консультацію лікарці-дієтологині Медичної мережі "Добробут" Анжелі Корінь

Чітайте також: Італійська коломба: докладний покроковий рецепт ніжною пасхальної випічки

Залиште свій коментар

Вибір редакції