Як правильно доглядати за зубами і ротовою порожниною

Як правильно доглядати за зубами і ротовою порожниною

Фото: www.credits

Всі бажають мати здорові зуби, свіжий подих і красиву усмішку, адже це багато в чому залежить від того, чи вміє людина правильно доглядати за ротовою порожниною і чи робить це щодня. Більшість обмежуються чищенням зубів вранці та ввечері, проте цього недостатньо, оскільки залишки їжі і застояний слиз, який самою щіткою не прибрати, призводить до розмноження бактерій. А вони, своєю чергою, провокують чимало різних захворювань: карієс, гінгівіт, пародонтит та інші, які призводять до серйозних наслідків для здоров'я людини.

То як правильно доглядати за ротовою порожниною? Про це розповіла стоматолог-пародонтолог Житомирського обласного стоматологічного медичного об'єднання Наталія Савченко.

Чищення зубів після приймання їжі!

Багато людей навіть не знають, коли саме потрібно чистити зуби. Зазвичай чистять їх одразу, щойно встають з ліжка, щоб освіжити дихання. Однак це зовсім неправильно з точки зору догляду за зубами. Зуби потрібно чистити після приймання їжі! Адже на поверхні зубів і міжзубних проміжках зостаються харчові залишки, які, перебуваючи у роті, розкладаються і дають неприємний запах. Тому від самого ранку краще прополоскати рот спеціальним ополіскувачем, щоб усунути неприємний запах, а після їжі ретельно почистити зуби. У середньому чистка зубів повинна тривати від 3 до 5 хвилин, залежно від того, яка патологія присутня в порожнині рота. В ідеалі чистити зуби після кожного приймання їжі. Що стосується ополіскувачів, то вони усувають не лише неприємний запах, а й запалення, кровоточивість ясен, тобто мають не тільки профілактичний, а й лікувальний ефект. Краще за все підбирати такі засоби, які не містять спирту.

Якщо говорити про те, які зубні пасти вибрати людині, то тут рекомендації повинен давати тільки фахівець. Наприклад, за кордоном реклама зубних паст заборонена, оскільки паста підбирається для конкретного пацієнта з урахуванням наявних патологій. Пасти можуть бути гігієнічні, лікувально-гігієнічні, профілактичні, і кожному пацієнту потрібно вибрати ту, яка йому найбільше підійде.

 

Як вибрати зубну щітку

Зубні щітки можуть бути м'які, середні і жорсткі. Щітки підбираються залежно від стану ротової порожнини, здоров'я ясен і пародонту. Якщо у людини кровоточивість триває більше 3-5 днів, то потрібно звернутися до лікаря. Спочатку він прибирає причину кровоточивості – зубний камінь, м'який і пігментований наліт і рекомендує кілька днів чистити зуби м'якою щіткою. А після того, як зникне запалення і кровоточивість, можна переходити на середню щітку. Найчастіше люди користуються м'якою та середньою щітками.

Що таке флоси

Якщо людина не має можливості почистити зуби під час робочого дня, то необхідно за можливості просто прополоскати рота і вже ввечері більше уваги приділити гігієні ротової порожнини. Почистити зуби з пастою, прополоскати, а потім залежно від стану пародонту можна використовувати інтердентальні (міжзубні) щітки, щоб прочистити проміжки між зубами, оскільки звичайна зубна щітка не вичистить. Такі щіточки бувають різних розмірів, і тільки лікар допоможе визначити, яка саме потрібна конкретно вам. Якщо проміжки між зубами малі, краще використовувати нитки (флоси). Деякі люди використовують звичайні нитки, однак цього робити не можна, оскільки вони різної товщини і недостатньо чисті для порожнини рота. А флоси підібрані так, щоб нитка ідеально проникала в щілинки між зубами. За бажанням можна купити і дезодорувальні нитки, які не тільки вичищають, але і надають  ротовій порожнині приємного запаху.

На язику більше мікробів, ніж на зубах

Вважається, що більша частина мікроорганізмів (до 80%) – не на зубах, а на язику і слизовій оболонці щік. Наприклад, на язику розташовано чимало сосочків, зокрема ниткоподібних, між якими осідають і слина, і слиз, і залишки їжі. Тому мікробів тут завжди більше, ніж на зубах. Ці мікроби необхідно видаляти за допомогою спеціальних скребків. Але якщо у вас їх немає, то можна використовувати звичайну чайну ложку. Просто зранку натщесерце потрібно почистити язика і прополоскати рота, а після їжі почистити зуби і зворотним боком зубної щітки ще раз акуратно зняти наліт з язика. Увечері процедуру повторити.

У разі неправильного вибору зубної щітки і пасти з різними абразивними речовинами може стиратися емаль в ділянці шийки зубів і утворюється так званий клиновидний дефект. Тобто на зубах з'являються поглиблення некаріозного походження, які не тільки некрасиві, але і псують зуби. Тому краще за все перед придбанням пасти та щітки порадитися з фахівцем.

До стоматолога – не рідше ніж двічі на рік

Зрозуміло, що навіть найакуратніший пацієнт не здатний ідеально вичищати всю ротову порожнину. Поступово на зубах збирається м'який наліт, який переходить у твердий і утворюється зубний камінь, причому прибрати його може тільки фахівець. Ось чому відвідувати стоматолога потрібно не рідше, ніж раз на півроку. Лікар проведе професійну чистку, тобто грамотно прибере з ротової порожнини все зайве, що зібралося за півроку, оцінить стан зубів і ясен і дасть поради щодо подальшого догляду (якщо треба – лікування).

Юлія Мельничук

 

 

Наступна публікація