Як сонце впливає на гормональний фон жінки

Як сонце впливає на гормональний фон жінки

Фото: www.credits

Всім відомо, що сонце сприятливо впливає на все живе. А як наше спекотне світило впливає на гормональний фон жінки, стан молочних залоз і менструальний цикл? Кому варто грітися на сонечку, а кому його краще уникати?

Сонце і настрій

Сонячне світло позитивно впливає на кожну людину. Вчені визнають його чудовим антидепресантом, здатним розігнати тугу і повернути відчуття щастя. Завдяки чому це відбувається? Вчені впевнені, що причина в гормонах. У відповідь на безхмарне небо та яскраві промені гіпофіз починає виробляти підвищену кількість ендорфінів – гормонів задоволення і радості. Звідси і антидепресивний ефект сонця.

Сонце і молочні залози

Але не завжди сонце корисне, особливо це стосується жінок. Надмірні дози ультрафіолету згубно позначаються на здоров'ї молочних залоз. Особливо небезпечним є перебування на відкритому сонці для жінок з мастопатією, внутрішньопротоковими папіломами, фіброаденомами та іншими захворюваннями молочних залоз. Агресивний вплив ультрафіолету може призвести до переродження доброякісних новоутворень на злоякісні. Особливо небезпечна засмага топлес, під час якої сонячні промені впливають на саму ніжну і незахищену ділянку організму – соски.

Сонце та ПМС

Під впливом сонячних променів в жіночому організмі збільшується вироблення естрогенів – жіночих статевих гормонів, які роблять нас більш привабливими, енергійними та інтелектуально активними. При цьому слід зауважити, що сонячні промені збільшують не тільки кількісні показники естрогенів, – наше спекотне світило сприяє ще і підвищенню сприйнятливості деяких органів до цих самих гормонів. Під впливом цих процесів матка, яєчники і молочні залози стають більш чутливими до впливу естрогенів, а це значить, що гормональний баланс жінки вирівнюється, менструальний цикл стає більш регулярним, а ПМС припиняють докучати.

Сонце і жіночі хвороби

А ось для жінок з діагнозом гіперплазія ендометрія, фіброміома, ендометріоз, міома і сонце протипоказано. Провиною є все ті ж естрогени. Великі дози ультрафіолету провокують підвищення рівня цих гормонів, а за перерахованих вище захворювань естрогенів в організмі і без того занадто багато. Ось чому безневинна засмага може прискорити розвиток недуги.

Сонце і шкіра

Із приходом спекотниї літніх днів в організмі жінки починає активно вироблятися ще один важливий гормон – тестостерон. Крім яскраво вираженого підвищення лібідо, тестостерон впливає і на нашу шкіру. Якщо його забагато в організмі, жінка скаржиться на зайву сальність шкіри і вугрові висипання. Хто знає, до чого б це призвело, якщо б не особливість сонця підсушувати і знезаражувати шкіру обличчя. Тож помірна засмага сприяє зникненню прищиків.

Сонце і захисні сили

Підвищені дози ультрафіолету можуть серйозно позначитися на захисних силах організму. Ось чому, повернувшись з теплих країн, багато хто починає шмигати носом і скаржитися на підвищення температури. Причина такого стану - в клітинах імунітету, які під впливом підвищених доз ультрафіолету гинуть в підшкірних шарах шкіри, викликаючи загальне падіння імунітету. Щоб це не сталося, медики радять засмагати з 9 до 11 годин ранку або ж з 16 до 18 вечора.

Дякуємо за надану інформацію гінекологу-ендокринологу гінекологічного відділення київського пологового будинку №7 Наталі Владикіній.

Наталя Винник

Повʼязані теми:

Наступна публікація