Як вижити в надзвичайних обставинах: відповіді дає експерт

Як вижити в надзвичайних обставинах: відповіді дає експерт

Як вижити в надзвичайних обставинах / Фото: Credits

Багато з нас ніколи не замислювалися над тим, що робити та як вижити за надзвичайних обставин, якщо зненацька зникнуть блага цивілізації, але ми пропонуємо вам основну інформацію для виживання в надзвичайній ситуації.

В нашому сучасному світі багато з нас не мають необхідності щоденно "боротися" за виживання або володіти базовими навичками виживання, які були важливими для наших предків протягом тисяч років. Нам не потрібно самостійно полювати для отримання м'яса або будувати укриття від дощу, щоб захистити себе.

Проте життя незбагненне, і базові знання самодопомоги точно не стануть зайвими. Експерт з виживання Donny Dust спеціально для WIRED відповів на найцікавіші запитання з інтернету стосовно примітивних навичок і виживання в дикій природі.

Чи можна пити сечу

Це дуже погана ідея. Не треба пити сечу, адже це відходи вашого організму. Якщо ви перебуваєте в ситуації, коли немає води, а треба охолонути, можна змочити одяг сечею, не більше. Уникайте токсинів і використовуйте її лише для отримання прохолоди – це допоможе регулювати температуру тіла.

Що означає "померти від обставин"

"Смерть від обставин" у надзвичайній ситуації означає вплив природи, наприклад, сонця, холоду чи дощу, якщо ви не маєте укриття або належного одягу. Незалежно від того, чи це гола шкіра, чи неадекватне / неправильне спорядження, будь-який вплив на вас і ваше здоров’я становить ризик. Усунувши цей вплив, ви можете допомогти собі та зберегти власне життя.

Чи з усього можна зробити ніж

Так, можна використовувати всі необхідні матеріали для того, щоб зробити ніж. Найпростіше його виготовити з каменю. Камені з високим вмістом силікату розбиваються, мов скло, створюючи гострі, як бритва, краї. Розбиваючи каміння, ви можете зробити за розміром саме необхідні вам "леза".

Чи можливо підтримати гігієну зубів

Гігієна ротової порожнини – запорука вашого здоров'я навіть за надзвичайних обставин. Гілки верби можна використовувати як зубну щітку. Візьміть гілку, очистьте її від кори, розжуйте до утворення "щетинок" і почистьте ними зуби. Крім того, верба може працювати натуральним аспірином, якщо вас турбує головний біль.

Що робити, якщо немає ні сірників, ні запальнички

Можна використовувати такі високотехнологічні методи, як фероцерієвий стрижень і різні методи тертя. Розтирання гілок ялівця в разі використаннія "пташиного гнізда" (з них пташки роблять гнізда) плюс використання фероцерієвого стрижня допоможуть вам розпалити велике багаття.

Лямбліоз

Це дійсно неприємна інфекція і реальна річ, яку можна підхопити, вживаючи погану воду. Лямбліоз викликає такі симптоми як блювоту, діарею та зневоднення.

Найпоживніша комаха

Цвіркуни – найкращі комахи для їжі, якщо ми говоримо про виживання, адже їх легше зловити і вони можуть забезпечити гідне харчування. Інші їстівні комахи: черв’яки, опариші та мурахи. Але все ж краще спробувати за їхньою допомогою зловити рибу.

Чотири основні речі, які мають бути з собою

Топ-4 предметів, які вам варто завжди тримати з собою – це різальний інструмент (лезо), інвентар для створення укриття, ємність для води та інструменти для розпалення вогню. Останнє – найважливіше.

Чи можна пити озерну або річкову воду

Вода з природних джерел придатна для пиття, але вона має бути очищена від небезпечних бактерій, а не просто відфільтрована. Кип'ятіння може стати одним з рішень проблеми бактерій. Крім того, дощова вода, талий сніг або роса також можуть забезпечити вас питною водою без специфічного оброблення.

Лікування травм

Для лікування простих травм вам може вистачити певних трав, як-от кропива, кульбаба, шавлія, ромашка тощо. Більшість сучасних ліків мають у своєму складі саме ці трави.

Чи можна вижити, якщо провалитися під кригу

Таке падіння є небезпечним через ризик переохолодження. Шок через нього може стати причиною утоплення. Важливо зберігати спокій, затримати подих і розподілити вагу на льоду, тобто на нього треба лягти та повзти. Коли ви виберетеся з води, потрібно негайно зняти мокрий одяг, розпалити багаття і виконати якісь фізичні вправи, щоб розігрітися та підтримати температуру тіла.

Природні укриття

Такі природні укриття, як печери, скелі, навислі валуни, забезпечують чудовий захист від природних явищ без необхідності будівництва. Вони нададуть вам комфорт і захистять від різних стихій. Головне – перевірити, що такі печери більше ніким не зайняті, і ми зараз не про людей.

Навички виживання не лише корисні для власного застосування, але й можуть допомогти іншим. Наприклад, якщо нам трапиться поранена людина, або якщо наша дитина потрапить у небезпеку чи нам доведеться надати першу допомогу під час походу. Вміння виживати дозволять нам втримати спокій та ухвалити правильне рішення щодо подальших дій. Крім того, ми краще орієнтуватимемося в тому обладнанні, яке використовуємо, що так само важливо, як і розуміння, валсне, самих навичок.

Читайте також:

Повʼязані теми:

Наступна публікація