Як зрозуміти, що в тебе глаукома, і чи можна її вилікувати

Як зрозуміти, що в тебе глаукома, і чи можна її вилікувати

Фото: Credits

Одна з найпідступніших хвороб очей – це глаукома. Людина може навіть і не здогадуватись, що процес розвитку хвороби вже запущено і поступово прогресує. Біда в тім, що вилікувати глаукому неможливо. Але можливо цей процес призупинити. І чим раніше хвороба буде виявлена і призупинена, тим ліпше, бо глаукома призводить до повної сліпоти.

То як зрозуміти, що в тебе глаукома? Про це розповіла офтальмологиня поліклініки Житомирської обласної лікарні Ірина Пешко.

Як проявляється і які фактори ризику?

Глаукома – це хронічне захворювання очей, яке постійно прогресує і вражає зоровий нерв. На цю хворобу страждає 2-3 % населення земної кулі, це близько 70 мільйонів, з яких 8 мільйонів вже осліпли. І тільки половина хворих знають про свій діагноз. На сьогодні ця хвороба не виліковна. 

Основний вияв глаукоми – це підвищений внутрішньоочний тиск, який сприяє незворотному зниженню зору аж до сліпоти. 

Якщо говорити про фактори ризику, то це:

- вік людини. Зазвичай хвороба розвивається після 40 років. Чим старша людина, тим ризик збільшується; 

- наявність глаукоми у родичів; 

- хвороби: цукровий діабет, міопія високого ступеня, супутні серцево-судинні захворювання, запальні захворювання очей та травми;

- довготривале застосування стероїдних препаратів. 

Навіть якщо немає цих факторів ризику та супутніх захворювань, глаукома може виникати в будь-якому віці.  

Які ураження викликає?

Зазвичай вражаються клітини зорового  нерву. В середині ока розташоване циліарне тіло, яке виробляє особливу внутрішньо-очну рідину, що є нормою. Ця речовина живить структури ока, забирає продукти обміну, відтікаючи через кут передньої камери, тобто через спеціальну дренажну систему. В нормі її утворюється 4 мілілітри, і вся ця кількість рідини повинна відтікати з очей. Рівновага між кількістю внутрішньоочної рідини, яка виробилася і яка витікає, забезпечує стабільний внутрішньоочний тиск. Нормальні показники тиску індивідуальні, але в середньому вони коливаються в межах 10-20 мм. рт. ст. А якщо тиск підвищується, може виникнути серйозна проблема…

Чому тиск підвищується?

Внутрішньо-очний тиск може підвищуватися внаслідок двох основних причин: у разі надмірного утворення внутрішньо-очної рідини і порушення її відтоку через дренажну систему. Рідина накопичується в оці, від чого внутрішньоочний тиск підвищується, водночас занадто сильно діє на зовнішню оболонку ока, яка в місці виходу зорового нерву найтонша. Якщо зоровий нерв тривалий час був у такому стані, то він згодом атрофується. І зір незворотно погіршиться аж до сліпоти. 

Як запідозрити глаукому?

Глаукома розвивається поступово, часто прогресує без будь-яких симптомів. І саме в цьому полягає її підступність і небезпека. Але іноді пацієнти можуть скаржитися на затуманення зору, появу райдужних кіл навколо джерел світла, важкість та біль в очах, сітку перед очима, складність орієнтування в просторі. Також можливі головний біль, біль в надбрівних дугах, скронях. 

Як перевірити свій боковий зір?

В більш пізніх стадіях хвороби у людини з’являється звуження полів зору. Справа в тому, що в нормі людина бачить на 180%, тобто вона бачить те, що попереду неї, а також боковим зором бачить, що праворуч і ліворуч. А хворий на глаукому бачить тільки те, що попереду себе, а предмети, які розташовані праворуч і ліворуч або не бачить зовсім, або зовсім погано. Все залежить від стадії глаукоми, яка розвивається поступово. Можна самому перевірити, наскільки добре ви бачите, так званим, боковим зором. Сядьте на стілець, праворуч від якого розташований, наприклад, холодильник, а ліворуч - стіл. Закрийте ліве око і подивіться правим оком, не повертаючи голови, тобто прямо перед собою. Ви бачите холодильник? Точно також перевірте зір на лівому оці (ви бачите стіл)? Якщо ви погано бачите ці предмети, можна запідозрити глаукому. 

Взагалі, якщо людина має хоч які скарги на свій зір, треба негайно звернутися до лікаря-офтальмолога. Тільки лікар може встановити форму та стадію хвороби та призначити лікування, а самолікування просто нічого не дасть. Чим раніше буде виявлена глаукома, тим більше шансів призупинити процес хвороби.

Як призупинити розвиток хвороби?

Коли лікар виявляє глаукому на певній стадії, він застосовує вся заходи, щоб призупинити процес саме на цій стадії (їх всього чотири). Якщо процес розвитку хвороби запущено, то він буде тривати, але його можливо уповільнити. Існує медикаментозне, лазерне, хірургічне та комбіноване лікування. Зазвичай спочатку лікар використовує спеціальні антиглоукоматозні краплі, які впливають на нормалізацію внутрішньоочного тиску, або знижуючи утворення кількості речовини, або поліпшуючи її відтік. Краплі призначаються лікарем індивідуально, враховуючи механізм дії та супутні патології, які є у пацієнта. 

Лазерне лікування полягає в розширенні пор дренажної системи, тим самим поліпшує відтік внутрішньоочної рідини. Хірургічне лікування полягає в операціях, які теж поліпшують відтік внутрішньоочної рідини. 

Багато солі та рідини провокують загострення хвороби

Спосіб життя людей з глаукомою, незважаючи на серйозність цього захворювання, нічим не відрізняється від способу життя здорових людей. Але існують певні обмеження: не можна вживати велику кількість рідини та солі. Куріння та надмірне вживання алкоголю – це фактори ризику підвищення внутрішньоочного тиску. Працювати можна в звичайному режимі, але треба уникати нічних чергувань, тривалої роботи з нахилом тулуба та зі шкідливими речовинами. Немає обмежень щодо перегляду телевізора та читання, але треба, щоб кімната була добре освітлена і щогодини треба робити перерви. 

Не забувайте, що після 40 років кожна людина повинна раз на рік вимірювати внутрішньоочний тиск, щоб запобігти чи припинити розвиток глаукоми. А якщо існують супутні патології, то і частіше. 

Юлія Мельничук

Читайте також:  Комп'ютери, ґаджети і очі: як знизити навантаження на зір

Повʼязані теми:

Наступна публікація