Ангіна під час вагітності: симптоми та наслідки

Ангіна під час вагітності: симптоми та наслідки

Фото: www.credits

Медичний термін ангіни – гострий тонзиліт. Раніше захворювання мало назву "грудна жаба" і звучало латиною як angina pectoris. Причини ангіни багатогранні: проникнення до організму патогенної мікрофлори (бактерій, вірусів), переохолодження, дефіцит вітамінів і навіть перебування в запиленому приміщенні. Особливу небезпеку хвороба становить під час вагітності, коли майже всі медикаментозні препарати під час лікування заборонені.

Що таке ангіна

Гострий тонзиліт – це гостре запалення піднебінних мигдалин або так званого лімфатичного глоткового кільця. Зазвичай спричиняється бактеріями (особливо стрептококом Lancefield Group A), рідше - вірусами. Запалення може перебігати як локалізовано, так і бути супутньою інфекцією.

Ангіна досить спрощене поняття, багато хто не знає, що існує сім форм цього захворювання:

Катаральна: гостра форма захворювання з яскраво вираженою симптоматичною картиною. Хвороба починається раптово або за кілька днів після зараження. Це найпоширеніший різновид ангіни, що трапляється у вагітних.

Фолікулярна: протікає гостро, супроводжується нагноюнням мигдалин і збільшенням регіонарних лімфатичних вузлів. Основна локалізація інфекційного процесу – піднебінні мигдалини.

Лакунарна: симптоматика практично така ж, як у фолікулярної форми, але значно гостріша. Спостерігається виражене почервоніння мигдалин і підвищення температури до 40 градусів. Триває захворювання 10-12 днів.

Фібринозна: частіше розвивається на фоні попередніх двох форм ангіни, супроводжується утворенням світлого нальоту на мигдаликах.

Флегмонозна: є найчастішим ускладненням інших форм ангіни, характеризується розплавленням ділянки мигдалини.

Герпетична: належить до форми інфекції, спричиненої вірусами Коксакі. Зараження відбувається переважно в теплий період року.

Виразково-плівчаста: є відносно рідкісною формою тонзиліту. Форма є змішаною інфекцією, спричинена спирохетами Treponema vincentii (які часто мешкають в порожнині рота) і бактерією Fusobacterium nucleatum.

Важливо розрізняти звичайне ГРВІ, під час якого може боліти горло, і справжню ангіну, коли лікування має відбуватися тільки під контролем лікаря.

Причини і симптоми хвороби

Гострий тонзиліт переважно спричинений вірусами і деякими бактеріями, наприклад:

аденовіруси;

вірусом Епштейна-Барр;

вірусом грипу і парагрипу;

риновірусом;

ентеровірусом;

бета-гемолітичним стрептококом групи А;

стрептококами групи і G.

Загальні ознаки і симптоми ангіни містять:

біль у горлі;

червоні набряклі мигдалики;

біль під час ковтання;

висока температура (починається раптово);

головний біль;

втома;

біль у вухах або шиї.

Особливо яскравий симптом гострого тонзиліту – підвищення температури тіла, аж до 40 градусів.

Чим ангіна небезпечна для вагітних?

Ангіна під час вагітності – непередбачуване захворювання, яке може спровокувати ряд ускладнень, а може минути і без вираженої симптоматики. Тим не менш відсутність яскравих ознак хвороби не гарантує відсутність ускладнень.

Отже, чим небезпечна ангіна і до чого може призвести без відповідного лікування?

Інфекція може поширюватися вгору в носові пазухи, вниз в гортань, трахею і бронхи. Бактерії можуть поширюватися від зараженої мигдалини до прилеглих тканин і провокувати перитонзилярний абсцес. Більш серйозним ускладненням є пієлонефрит (запалення нирок). Ангіна може призвести і до пізніх ускладнень, спричинивши гломерулонефрит (ураження клубочків нирок) і ендокардит (запалення оболонки серця).

Негативний вплив ангіна впливає і на плід. Захворювання супроводжується високою температурою та симптомами інтоксикації, які можуть призвести до кисневого голодування, а також спровокувати порушення розвитку органів і систем дитини. За наявності тривалої температури (понад три дні) вище 38 градусів у майбутньої дитини можуть розвинутися:

патології ЦНС (затримка розвитку);

захворювання серцево-судинної системи;

вади кінцівок.

Також висока температура під час гострого тонзиліту небезпечна передчасними пологами.

Як лікувати ангіну під час вагітності?

Перше, що потрібно зробити, – дотримуватися постільного режиму. Також додому треба викликати лікаря-терапевта або сімейного лікаря, за можливістю - отоларинголога. Про свій стан обов'язково потрібно повідомляти своєму акушеру-гінекологу.

Як би не страшно звучало, але лікування ангіни, навіть під час вагітності, проводиться антибіотиками. І в цьому випадку небезпека від протибактеріальних препаратів нижче, ніж від наслідків інфекційного процесу.

Пацієнтці, зазвичай, призначаються "легкі" антибіотики з м'якою дією. За призначенням лікаря можуть застосовуватися засоби на основі фузафунгіну, амоксициліну, азитроміцину. Додатково можуть рекомендуватися гомеопатичні засоби, відвари лікарських трав для полоскання горла або розсмоктувальні льодяники.

Для прискорення процесу проводиться процедура зняття нальоту з мигдалин. Лікар призначить для цього найбільш безпечний і ефективний розчин. Під час лікування ангіни треба постійно дотримуватися постільного режиму, пити велику кількість теплої води. Важливо не тільки усунутисимптоми і хвороботворні бактерії, але і підвищити захисні функції імунітету. Воду і звичайний чай рекомендується замінити на малиновий, липовий і смородиновий. Благотворно на процес терапії буде впливати дієта, слід більше вживати овочів, фруктів, соків.

За першої підозри на ангіну в період вагітності потрібно уникати самолікування і викликати лікаря додому.

Нас консультував лікар сімейної медицини Христина Шевченко.

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація