Чи сумісні секс і вагітність

Чи сумісні секс і вагітність

Фото: www.credits

Вагітність – особливий період у житті жінки, що вимагає зміни звичок, харчування, способу життя і умов роботи. А як поєднати вагітність і подружні обов'язки? Чи варто в очікуванні дитини відмовлятися від радощів сексу? Про це ми запитали лікаря вищої категорії, акушера-гінеколога відділення амбулаторної допомоги клініки «Ісіда» Оксану Морозову.

Складнощі вибору

Попередимо вас відразу: однозначно відповісти на це запитання не можна. Скільки сімей, стільки і ситуацій, тому вирішувати щодо свого інтимного життя кожній парі доведеться самостійно. Єдине, що можуть зробити лікарі – це розвіяти або підтвердити ті міфи, якими обросло це питання.

На ранніх термінах краще утриматися від сексу

Правда. На ранніх термінах вагітності (до 12 тижнів) в організмі жінки виробляється велика кількість прогестерону – гормону вагітності, який не тільки відповідає за збереження вагітності, а й пригнічує статевий потяг. Ця «побічна дія» прогестерону захищає зароджуване усередині жінки життя від можливих небезпек, а їх у першому триместрі багато. Саме в першому триместрі відбувається формування і диференціювання органів і систем плода. Будь-яка інфекція, стресова ситуація, фізичне перевантаження можуть зробити свій негативний внесок. Тому фахівці радять не йти проти природи і постаратися утриматися від сексу в перші три місяці вагітності.

Сексуальний контакт впливає на дитину

Якщо йдеться про другий і третій триместри вагітності, то на цьому етапі дитині сексуальне життя батьків нічим не загрожує. Плацентарний бар'єр, плодовий міхур, навколоплідні води, слизова пробка і закриті стулки шийки матки надійно захищають малюка від зовнішніх факторів. Але за умови, що вагітність минає легко, майбутня мама добре почувається і відчуває сексуальне бажання. Якщо ж під час вагітності існує загроза переривання вагітності (визначитися з тим, чи є така проблема, допоможе лікар, який спостерігає жінку), то про сексуальні контакти краще забути.

Щоб зберегти сім'ю, не можна відмовляти чоловікові в близькості

Міф, вигідний чоловікам. Насправді сексуальне бажання – це результат вищої нервової діяльності, яка цілком може регулюватися людиною. Особливо якщо ця людина – зрілий і свідомий чоловік, який дбає про здоров'я своєї дружини і майбутньої дитини. Поясніть своєму партеру, що гормональні бурі першого триместру вагітності пригнічують жіноче лібідо, викликають напади токсикозу і провокують больові відчуття під час статевого акту. Розкажіть йому, що вагітність – це партнерський стан, і якщо жінка здатна відмовитися від сексу, то чому цього не може зробити і її партнер? Тим паче, що сексуальне утримання – явище тимчасове, яке зазвичай закінчується до початку другого триместру.

На пізніх термінах секс може «запустити» пологи

Правда. В останній місяць вагітності (з 36-го тижня) вагінальний секс і скорочення матки під час оргазму можуть призвести до «запуску» родової діяльності. Крім того, на пізніх термінах секс може спровокувати досить сильні кровотечі, відшарування плаценти і навіть призвести до тромбоемболії навколоплідними водами. На щастя, трапляється це не часто (всього 0,10%), але ризик все одно є. Тому гінекологи радять майбутнім батькам утриматися від сексу.

Під час вагітності можна забути про презервативи

Так, якщо ставитися до презерватива винятково як до методу контрацепції, але бувають ситуації, коли, наприклад, чоловік є носієм герпесу II типу, а вагітна дружина ніколи не хворіла цією інфекцією. Тоді під час вагітності може відбутися інфікування, що може загрожувати життю і здоров'ю дитини. В таких ситуаціях, а також у разі сумнівів щодо вірності чоловіка гінекологи рекомендують не нехтувати презервативами.

Ірина Чорна

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Здоров'я вагітної
Наступна публікація