Чи варто чоловікові бути присутнім на пологах

Чи варто чоловікові бути присутнім на пологах

Фото: www.credits

Незважаючи на те, що тенденція до спільних пологів набирає обертів, багато хто не тільки серед майбутніх батьків, а й серед лікарів, негативно відгукується про такі нововведення. Про партнерські пологи, в яких батько бере активну участь, нам розповіла керівник Центру з підготовки до пологів "Нове життя" Ольга Тимофеєва, www.rodilegko.com.ua.

Такі кардинальні зміни в медицині, як партнерські пологи, відбулися близько 8 років тому завдяки впливу ВООЗ. Акушерство взяло курс на сімейність, рекомендувавши під час пологах присутність партнерів. У багатьох пологових будинках зараз обладнані індивідуальні пологові зали, де присутня лише пара протягом всіх пологів і протягом двох годин після.

"Мінуси" партнерських пологів

Існує думка, що присутність під час пологів витримує далеко не кожен чоловік. Для деяких це обертається таким стресом, що у них навіть стається розлад у подальшому сексуальному житті з жінкою, яка народила його дитину. З одного боку, ці розмови мають підґрунтя. Жінка підходить до пологів підготовленою. Так задумано природою, що завдяки гормональним змінам і змінам в нервовій системі розумова діяльність у жінки вимикається, інакше вона гальмує процес вагітності і пологів, і жінка переходить на рівень інстинктів. З татом нічого подібного не відбувається, і в цьому сенсі він підходить до пологів непідготовленим. Тому для більшості чоловіків присутність на пологах супроводжується нервовим перевантаженням. З іншого боку – важливо, які стосунки в парі, яка приходить на пологи. Якщо пара гармонійна, у стосунках панує любов і взаєморозуміння, дитина довгоочікувана, то для тата цілком природнім є бажання підтримати дружину і проконтролювати, щоб процес пологів минув добре. Надалі особливий вплив на сексуальне життя такої пари партнерські пологи не чинять, а навпаки, тільки поглиблюють взаємини.

Роль тата під час пологів

У перший період пологів, коли тривають перейми, партнер своєю присутністю може підтримати і полегшити самопочуття жінки.

Завдяки спільному перебуванню до і після операції або природніх пологів сім'я не розривається на всіх етапах, а після появи нового члена сім'ї тато і мама беруть активну участь в його житті і допомагають йому, доглядають за ним.

Активна участь тата, коли він з майбутньою мамою спочатку готується до пологів, потім присутній на пологах, а потім вони разом вчаться доглядати за малюком, сприяє становленню не тільки материнського, а й батьківського інстинкту. Адже вважається, що у тата інстинкт розвивається набагато пізніше, ніж у мами.

Чоловік доглядає за дружиною, приносить їжу, питво, подає, робить масаж, підтримує. У пологах він також може допомагати, вибираючи певну позицію, зручну для жінки.

Майбутній батько – адвокат інтересів жінки. Він може домогтися додаткового огляду, зайвий раз зверне увагу лікарів на жінку.

Це також помічник медпрацівників, який невпинно спостерігає за жінкою. Адже якою б не була кількість лікарів, все одно не можна домогтися постійного спостереження. У разі необхідності партнер покличе лікаря, а в деяких випадках пояснить жінці, чого від неї хочуть. Тому що, як вже було зазначено раніше, розумові процеси природно уповільнені, щоб породілля не сприймала неприємні відчуття.

Як підготувати тата до пологів

З підготовкою тата до пологів цілком вораються курси для вагітних, на які батьки приходять разом. Перший етап підготовки – інформаційний. Майбутній батько повинен знати, які до нього вимоги, як він має бути одягнений під час пологів, чим він може допомогти породіллі (масаж, психоемоційна підтримка), він також має бути обстежений. Спочатку батьки прослуховують інформацію про те, як відбуватимуться пологи. Потім проходять практичні заняття, де навчають масажу, дихання, підтримки. Те, що інформацію пара отримує спільно, дозволяє один одному допомагати і підказувати.

Увага! Не варто на партнерські пологи брати людей психоемоційно нестійких, агресивних, конфліктних. Партнер в пологах має бути толерантним, лояльним, не схильним до конфліктів. Ця людина має в прямому сенсі бути готовою пожертвувати собою. Партнер приходить не просто на пологи разом з дружиною, він має прийти і розчинитися в ній, щоб надати їй адекватну допомогу. Якщо партнер у пологах жінка, то краще, щоб вона була самостійною, незалежною, раніше народжувала, щоб налаштовувала партнерку на успіх.

Важливо пам'ятати, що у більшості сімей в перший рік після розвитку дитини життя стає досить важким. Практично ніхто не готовий до тих навантажень, які виникають після народження малюка. Це і недоспані ночі, і хронічна втома – і мами, і тата. Якщо стосунки в родині недостатньо близькі і гармонійні, то пара важко переносить цей період, про що свідчать часті розлучення в перший рік після пологів, розлад в сексуальному житті. Не розуміючи першопричини, деякі списують це на стрес тата після спільних пологів. Гармонійні пари, які кохають один одного, проходять цей етап разом.

Тетяна Корякіна

Повʼязані теми:

Наступна публікація