Чим небезпечна ерозія шийки матки

Чим небезпечна ерозія шийки матки

Фото: www.credits

Ерозія шийки матки – одне з найпоширеніших гінекологічних захворювань. За статистикою, з ним стикається кожна друга жінка в світі. Але не всі про це здогадуються. Тож чим небезпечна прихована ерозія?

Що таке ерозія шийки матки?

Ерозія шийки матки – це порушення цілісності слизової (виразки) навколо зовнішнього зіву шийки матки. При цьому слід зауважити, що медики розрізняють справжню ерозію і хибну.

Істинна ерозія – це безпосередньо пошкоджена ділянка слизової, яка з часом покривається циліндричним епітелієм, що наповзає з шийки матки. Цей епітелій не тільки захоплює нові території, а й починає вростати в пошкоджену слизову, занурюючись вглиб шийки матки. Це і є хибна ерозія.

В чому підступність хибної ерозії?

Підступність хибної ерозії в тому, що на захоплених циліндричним епітелієм територіях з часом утворюються ерозійні залози, які постійно секретують, відторгуючи знову утворений плаский епітелій. В результаті виникають ще більші виразки, які можуть кровоточити, а іноді ніяк себе не виявляти. Роками ситуація може розвиватися приховано. І все б нічого, але невилікувана ерозія може переродитися в злоякісну пухлину. Не дарма ж гінекологи вважають ерозію шийки матки провокатором раку цього органа.

Чому у ерозії немає симптомів?

Перехід між маткою і піхвою, який медики називають шийкою матки, практично позбавлений нервових закінчень. Саме тому патологічні процеси в цьому місці не дають відчуття болю. Ерозія шийки матки, дисплазія і навіть рак можуть роками ніяк не даватися взнаки. Найчастіше ерозію шийки матки виявляють випадково, під час профілактичного гінекологічного огляду. Не дивно, що медики наполягають на регулярних гінекологічних оглядах щонайменше двічі на рік.

Причини виникнення справжньої ерозії

Провокаторів розвитку ерозії шийки матки може бути кілька. Найчастіше це:

травми, отримані під час пологів, інструментальних абортів або ж необережного статевого акту;

гормональний дисбаланс – зниження рівня естрогенів у крові та різке підвищення естрадіолу і прогестерону також викликають розпушення маткового епітелію і утворення виразок на слизовій шийки матки;

хронічні запальні процеси у піхві – бактеріальні інфекції (хламідії, трихомонади, мікоплазма і уреоплазма) та віруси (вірус папіломи або герпес) можуть призвести до пошкодження клітин епітелію і викликати запальну реакцію на шийці матки.

Фото: Getty Images/Fotobank

Діагностика

Виявити ерозію можна під час профілактичного огляду на гінекологічному кріслі, проте оцінити глибину ушкоджень маткового епітелію можна тільки після лабораторних аналізів:

аналіз крові на рівень гормонів дозволить виключити гормональний чинник у виникненні ерозії;

бактеріологічне та цитологічне дослідження дасть можливість виявити провокатора виникнення ерозії;

кольпоскопія дасть лікарю можливість детально вивчити глибину ураження епітелію та його структуру;

біопсія (призначається в тому разі, якщо є підозра на переродження епітеліальних клітин) – це дослідження покаже, з доброякісними чи злоякісними клітинами доведеться мати справу.

Лікування

Встановивши причину виникнення ерозії, лікар-гінеколог передусім починає боротьбу з основним захворюванням (запаленням піхви, вірусом, гормональним дисбалансом). Так, якщо провокатором став гормональний дисбаланс, то гінеколог намагається привести гормональний фон жінки до норми за допомогою замісної гормональної терапії. Якщо винуватцем ерозії шийки матки стало запалення слизової – проводиться протизапальна терапія. З цією метою жінці призначають антибіотики, хімічні препарати у вигляді свічок або таблеток. Якщо ж причина у вірусах, то жінці призначають противірусні препарати і засоби, що зміцнюють імунітет. Проте всі ці зусилля не здатні повністю позбавити від ерозії. Особливо, якщо процес зайшов глибоко або  вражена велика частина шийки матки. У таких випадках гінеколог вибирає один з хірургічних методів лікування. Це може бути електрокоагуляція, кріодиструкція, лазеротерапія або методи радіохвильової хірургії. Вибір методу залежить від ступеня вираженості ерозії та стану жінки.

Нас консультував акушер-гінеколог клініки «Добробут» Олександр Попков.

Ірина Чорна

Наступна публікація