Дев'ятий місяць вагітності: підготовка до пологів і синдром "гніздування"

Дев'ятий місяць вагітності: підготовка до пологів і синдром "гніздування"

Фото: www.credits

Дев'ятий місяць — останній місяць третього триместру. Малюк повністю сформований і готовий з'явитися на світ у будь-який час.

Дев'ятий місяць вагітності — останній місяць третього триместру і триває з 36-го до 40-го тижня. Це останній етап перед грандіозною подією — в останні тижні малюк повністю сформований, тому майбутня мама більше не боїться ускладнень. Проте 9-й місяць вагітності не зовсім ідеальний — на останніх тижнях самопочуття може погіршитися, а такі неприємні симптоми, як біль в спині, втома, слабкість — посилитися. Як пережити останні тижні вагітності?

Симптоми на 9-му місяці вагітності

Перше, що можна помітити, — посилення болю в спині і часте відвідування туалету. Малюк має більший тиск на сечовий міхур, звідси постійне бажання до сечовипускання. Також з'являється стрес і тривога, пов'язані з пологами, що утруднює засинання вночі.

Другий неприємний симптом вагітності на 9-му місяці — набряклість ніг, особливо стоп і судоми, які посилюються в нічний час доби.

Для дев'ятого місяця вагітності характерно опускання дна матки. Це має свої переваги — знижується тиск на діафрагму і шлунок — стає легше дихати, йдуть напади печії, задишка. Але таке низьке положення дитини може стати причиною погіршення ходи — може з'явитися погойдування убік, яке буде нагадувати "качину ходу".

У деяких жінок в кінці вагітності із сосків виділяється густий жовтий слиз. З цього приводу не варто турбуватися, це знак того, що організм готується до лактації.

Коли час до пологового будинку: перейми носять регулярний характер, відбуваються кожні 5-10 хвилин, понад 5 разів на годину або посилюються в міру руху.

Крім фізичних ознак вагітності дев'ятого місяця, можуть з'явитися і психологічні. Однією з цікавих ознак вагітності кінця третього семестру є так званий синдром "гніздування". Протягом всієї вагітності в тілі жінки відбуваються зміни, які готують її до пологів. Бурхливі гормони змінюють ієрархію цінностей — зустрічі з друзями, робота і навіть взаємини з майбутнім татом втрачають своє первісне значення. Майбутня мама починає зосереджуватися на дитині, на тому, щоб зробити її життя максимально комфортним. Тому у жінки часто з'являється раптове бажання зробити ремонт або провести генеральне прибирання в будинку.

Розвиток дитини на 9-му місяці вагітності

Дитина повністю розвинена, і в її організмі вже не відбувається серйозних змін.

В кінці 9-го місяця вагітності малюкові дуже тісно й незатишно, тому можна помітити зміни в його активності: він менше штовхає і більше метушиться.

На цьому етапі малюк продовжує тренувати необхідні навички: вдихає і видихає навколоплідні води, щоб легені були підготовлені до першого вдиху.

На 38-му тижні малюк важить близько 3200 г і має довжину 50-52 см. Відтоді його довжина сильно не змінюється, але жирова тканина збільшується, а разом з нею і вага.

Аналізи на 9-му місяці вагітності

Які обстеження слід проводити на 9-му місяці вагітності:

  • загальний аналіз сечі;
  • біохімічний аналіз крові;
  • акушерський огляд з оцінкою стану шийки матки, дна матки і положення плода;
  • оцінка рухів плода;
  • оцінка розмірів таза;
  • вимір маси тіла і артеріального тиску;
  • КТГ та УЗД (одразу після 40 тижнів вагітності).

На дев'ятому місяці вагітності одне з найважливіших регулярних обстежень — кардіотокографія. Обстеження КТГ слід проводити щотижня і навіть кожні 2 дні після перевищення встановленого терміну народження дитини. Обстеження проводиться в рамках інтенсивної допологової допомоги, дозволяє на ранньому етапі виявляти небезпечні стану для життя плода.

Затримка пологів: коли потрібна стимуляція

Коли термін вагітності наближається до 40-го тижня, майбутні мами починають турбуватися: "Як довго ще чекати?", "Як довго відсутність пологів буде небезпечна для моєї дитини?"; "Коли необхідно медичне втручання?".

Згідно з міжнародними стандартами, лікарі чекають на максимум 10 днів після встановленої дати пологів, а потім вживають заходів для стимулювання пологової діяльності. І нерідко така симуляція вкрай необхідна, адже вагітність, що триває після 42-го тижня, пов'язана з ризиком ускладнень: плід не отримує достатньої кількості кисню і поживних речовин, що тягне за собою розвиток гіпоксії.

Цікаво! За статистикою, тільки 5% пологів відбувається в точно встановлений термін. В інших випадках народження дитини відзначається між 38-м і 42-м тижнями вагітності.

Рекомендації для жінок на 9-му місяці вагітності

У зв'язку з тим, що пологи можуть початися в будь-який момент, потрібно мати все необхідне для поїздки до пологового будинку. У лікарню обов'язково потрібно взяти з собою упаковану сумку з необхідними речами для майбутньої мами і новонародженого. Інформацію про те, що повинно бути в сумці, можна знайти в Інтернеті, але краще уточнити у акушера-гінеколога, який веде вагітність

Читайте також:

 

Стаття з добірки новин:
Здоров'я вагітної
Наступна публікація