Гормон пролактин і жіноче здоров'я

Гормон пролактин і жіноче здоров'я

Фото: www.credits

Пролактин – гормон, пов'язаний з дітонародженням. Однак пролактин здатний впливати на здоров'я жінки не тільки під час вагітності та грудного вигодовування. Чим небезпечний високий рівень пролактину для жінок, ми запитали у лікаря-ендокринолога, дієтолога клініки "Борис" Олени Михайленко.

Що таке пролактин

Рівень пролактину регулюється гіпофізом. Так чи інакше, цей гормон пов'язують з дітонародженням. Пролактин необхідний для здійснення лактації. Він також стимулює зростання молочних залоз. У нормі рівень пролактину для жінок, які не перебувають у стані вагітності або лактації, відповідає 15-20 нанограмам на один мілілітр крові. Під час вагітності, особливо в третьому триместрі, рівень пролактину значно підвищується, може сягати навіть 300 нанограмів на мілілітр. Після пологів та в перші місяці лактації його рівень зменшується, але може залишатися високим доволі тривалий час після пологів, іноді навіть кілька десятиліть.

Високий рівень пролактину та його наслідки

Якщо рівень пролактину вище норми і це не пов'язано з вагітністю та лактацією, тоді він чинить негативний вплив на організм:

Виділення з молочних залоз. За високого рівня пролактину навіть у жінок, які вже народжували, можуть з'являтися виділення з молочних залоз. Є пацієнтки, виділення з молочних залоз у яких спостерігається впродовж декількох десятиліть. Вони можуть виявлятися як під час натискання, так і мимовільно, у вигляді крапельок чи цівочок.

Збільшення ваги. Високий рівень пролактину сприяє зростанню апетиту, відкладенням поживних речовин всередині організму а, отже, збільшенню ваги.

Проблеми з менструальним циклом. Пролактин впливає на менструальний цикл. У жінки, у якої були вагітності, що закінчилися нормальними здоровими пологами, на тлі високого рівня пролактину може повністю припинитися менструальний цикл, що гінекологи називають вторинною аменореєю.

Проблеми з щитовидною залозою. Високий рівень пролактину сприяє зміні гормонального фону статевих гормонів. А це, своєю чергою, порушує роботу щитовидної залози.

Пролактинома. Зростання рівня пролактину може призводити до порушення пам'яті, погіршення зору. Це відбувається тому, що, тривало функціонуючи, клітини, які виробляють пролактин, збільшуються в розмірах і утворюється пролактинома – доброякісна пухлина, яка може здавлювати зорові нерви і різко порушувати зір. Пролактинома страшна також впливом на центральну нервову систему. Зазвичай такі пацієнтки немотивовано дратівливі, плаксиві, часто впадають в депресивні стани, у них порушується сон, вони нездатні адекватно сприймати навколишній світ, у них погіршуються взаємини з людьми у сім'ї та на роботі. Такі жінки розуміють, що часом їхня поведінка невиправдана, але нічого з собою вдіяти не можуть.

Мастопатія. Це захворювання може розвинутися у разі постійних виділень з молочних залоз через високий рівень пролактину.

Остеопороз. З молоком з організму йде багато кальцію. А кальцій, крім продуктів харчування, береться також з кісток. З огляду на нашу екологію, рівень харчування, стресовий фон, остеопороз розвивається в дуже ранньому віці. Наймолодшій пацієнтці 18 років. Ризик остеопорозу наявний також у мам, які фанатично годують дітей грудьми до 2-3 років. У період годування обов'язково вживайте в достатній кількості молоко і молочні продукти. Але оскільки ці продукти високої якості знайти зараз досить складно, матері у період годування для попередження остеопорозу рекомендується з'їдати на день 30-50 грамів твердого сиру.

Стимулюють вироблення пролактину:

постійні і тривалі масажі шийної ділянки, тому що вузли нервової системи, зокрема в шийному відділі, контролюють рівень пролактину;

тривале, необґрунтоване, регулярне фізичне навантаження. Це не тільки надмірний ентузіазм у спортивних залах, а й "не жіноча" робота, пов'язана з підняттям тягарів;

стимуляція сосків фізичною напругою або неякісною білизною. Постійні виділення з сосків у цьому разі дають імпульс у кору головного мозку і приплив пролактину.

Відвідайте ендокринолога, якщо:

спостерігаєте необґрунтоване збільшення ваги за нормального режиму й калорійності харчування;

помітили порушення менструального циклу;

виявляєте в себе нагрубіння молочних залоз або збільшення розміру молочних залоз;

у вас погіршився зір або пам'ять;

у вас дратівливість, плаксивість.

Які пройти аналізи

Для визначення рівня пролактину слід здати аналіз крові з вени. Він здається зранку, бажано в спокійному стані. Аналіз здається тричі в різні фази менструального циклу. Якщо рівень пролактину буде підвищено хоча б у двох із трьох результатів, наступним кроком у діагностиці буде аналіз на кальцій, УЗД молочної залози та МРТ головного мозку.

Аби зберегти здоров'я, контролювати рівень пролактину потрібно не тільки в молодості, а й жінкам у літньому віці, незважаючи на те, що вони вже давно народили, і все це у них в далекому минулому.

Тетяна Корякіна

Читайте также: Гормон пролактин: як його правильно здавати, що норма, а що патологія

Наступна публікація