Краснуха – дитяча інфекція з недитячими наслідками

Краснуха – дитяча інфекція з недитячими наслідками

Фото: Credits

Сьогодні краснуху бояться, як вогню, і прищеплюють від неї дітей раннього віку. А сто років тому зустрічі з цим захворюванням шукали самі. Для цього у будинок, де перебував хворий, спеціально приводили дітей, особливо маленьких дівчаток. Їхні мами вірили, що чим раніше дитина перенесе цю вірусну інфекцію, тим краще. І мали рацію, адже для малюків краснуха абсолютно безпечна, а ось для дорослого організму може стати справжнім випробуванням.

Група ризику

Краснуха належить до дитячих інфекційних захворювань таких самих летючих і надзвичайно небезпечних, як вітрянка та кір. Улюблені об'єкти цього вірусу – діти до 10 років, які є основними носіями РНК-геномного вірусу роду Rubivirus. Малюк, що заразився, разом зі слиною виділяє в навколишнє середовище велику кількість збудників цього захворювання, причому батьки про це можуть навіть не підозрювати, оскільки носієм вірусу дитина може бути за тиждень до появи перших симптомів хвороби. Коли ж краснуха дала про себе знати, малюк становить небезпеку для оточення ще 5-7 днів, після чого вірус стає неактивним.

Який перебіг захворювання?

Для маленьких дітей краснуха безпечна. Її симптоми часто плутають зі звичайною застудою, яка характеризується легким нежитем, невеликою лихоманкою, покашлюванням і чханням. Єдина вирізняльна особливість краснухи – збільшення лімфовузлів (завушних, задньошийних і потиличних) і поява дрібної червонуватої висипки на обличчі, згинах рук, ніг, спині та сідницях. Почервоніння поширюється дуже швидко і тримається до чотирьох днів, після чого безслідно зникає.

В чому підступність краснухи?

Враховуючи легкість перебігу хвороби, краснуха не вимагає особливого лікування, а тим паче госпіталізації. Однак, підступність цього вірусу в тому, що він лояльний до дітей, але надзвичайно нетерпимий стосовно дорослих. Вперше зіткнувшись з вірусом роду Rubivirus у зрілому віці, людина важко переносить хворобу. У дорослих вона супроводжується сильною лихоманкою, ломотою в суглобах, головним болем, світлобоязню, підвищенням температури до 39°С, кашлем і першінням у горлі. При цьому спостерігається збільшення і болючість лімфатичних вузлів, а також висип, але не вогнищевий, як у дітей, а суцільний. Найбільшу небезпеку це захворювання становить для вагітних жінок, хворих на краснуху на початку строку.

Чому краснуха небезпечна під час вагітності?

Якщо у дорослої людини краснуха перебігає бурхливо, то у майбутніх мам прояви захворювання не такі яскраві, а симптоми менш очевидні. Однак на ранніх термінах вагітності, коли триває формування плаценти, збудник краснухи легко долає плацентарний бар'єр і разом з кров'ю матері потрапляє до дитини. Перше, що він робить – вражає кровоносні судини плаценти, порушуючи харчування плода. Крім того, він пошкоджує генетичний апарат клітин ембріона, пригнічуючи їхню активність і викликає уповільнення росту дитини, що призводить до порушення формування деяких органів і викликає важкі пороки розвитку (очей, органів слуху, серця, печінки, мозку, легенів). У 40% випадків краснуха, перенесена на ранніх термінах вагітності, закінчується викиднем.

Яка небезпека на пізніх термінах?

Найбільшу небезпеку збудник краснухи представляє на ранніх термінах вагітності (з 1 до 12 тижня). В цей період ймовірність розвитку тяжких вад становить 50%. Якщо ж жінка заразилася краснухою на більш пізньому терміні (з 13 до 20-го тижня), ризик для дитини знижується до 15%, ну а з 21 до 38 – дитині нічого не загрожує.

 

Getty Images/Fotobank


Діагностика

Виявити присутність вірусу в організмі матері можна за допомогою імуноферментного аналізу крові. За допомогою цього дослідження можна встановити, чи є в крові IgG і IgM антитіла до вірусу роду Rubivirus.

*

Якщо в крові жінки є IgG-антитіла, значить, вона перенесла це захворювання до вагітності, і у неї сформувався стійкий імунітет до хвороби, а отже, ризику для життя дитини немає.
*

Якщо ж антитіл немає, то імуноферментне дослідження проводиться ще кілька разів протягом вагітності, щоб упевнитися, що зараження не відбулося пізніше.
*

У разі, коли в крові виявлені і IgG і IgM-антитіла, причому показники IgG ростуть, – лікар ставить діагноз "краснуха".
*

Щоб оцінити загрозу життя дитини і підтвердити діагноз "вроджена краснуха", призначається УЗД і потрійний тест. У разі підозри на відхилення у розвитку плоду, призначається аналіз пуповинної крові.



Лікування

Специфічної противірусної терапії, спрямованої на збудника краснухи, немає, тому лікарі зазвичай борються з симптомами. Якщо ж йдеться про зараження краснухою вагітної – гінеколог ретельно стежить за станом плода, призначаючи додаткові аналізи. Щоб уникнути всіх цих наслідків, рекомендується здавати імуноферментний аналіз крові до зачаття. Якщо у майбутньої матері немає антитіл до вірусу краснухи, їй радять зробити щеплення, яка допоможе сформувати імунітет вже через два-три тижні після щеплення.


Ірина Чорна

Дякуємо за надану інформацію акушеру-гінекологу клініки "Добробут" Олександру Попкову.

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Здоров'я вагітної
Наступна публікація