Народити дитину і не збожеволіти: як уникнути післяпологової депресії

Народити дитину і не збожеволіти: як уникнути післяпологової депресії

Фото: Credits

Післяпологова депресія — це не міф, від неї страждає майже чверть породіль. Цей тип депресії є одним з найбільш частих ускладнень постнатального періоду.

Існує безліч міфів про післяпологову депресію, один із яких полягає в тому, що з часом вона мине сама собою. Насправді це дуже серйозне захворювання, що вимагає допомоги фахівця і величезної підтримки близьких людей. І хоча конкретного лікування післяпологової депресії не існує, є методи, що дозволяють запобігти розвитку такої проблеми.

"Бебі-блюз", або післяпологова депресія. Коли "пустують" нерви

Коли після дев'яти місяців очікування на світ з'являється крихітна грудочка щастя, батьки відчувають широкий спектр емоцій. Радість змішується зі страхом за дитину, її безпеку і правильний розвиток.

Післяпологові гормони змушують молоду маму випробувати справжній перепад настрою: від моментів ейфорії до моментів тотальної депресії. І в реальності це нормально, але що якщо поганий настрій стане переважати, а бути мамою виявиться нестерпно жахливо?

Близько 80% молодих мам відчувають нудьгу або післяпологовий смуток. Такий стан пов'язаний із фізіологічним зниженням рівня гормонів у крові, яке починається приблизно через 3-5 днів після пологів; через тиждень симптоми зменшуються, а через 10-14 днів зникають повністю.

Однак приблизно у 10-13% породіль подібний стан не тільки не зменшується, а продовжує збільшуватися. І тут важливо зрозуміти, як самій мамі, так і її оточенню, що післяпологова депресія — це не міф, а наявний діагноз — депресивний синдром.

Дуже важливо, якомога раніше помітити перші симптоми такого синдрому. За наявності хоча б одного з перелічених розладів — поговоріть про це з сімейним лікарем або психотерапевтом:

  • занепокоєння, страх, нав'язливі думки, часто пов'язані з тривогою за розвиток і здоров'я дитини;
  • пригнічений настрій, небажання відчувати радість;
  • надмірна турбота про своє здоров'я і самопочуття дитини;
  • порушення сну, безсоння, жахи, втрата апетиту;
  • почуття втоми, виснаження, нестачі енергії для виконання повсякденних справ;
  • відсутність інтересу до дитини, поява дратівливості у разі їїпояви перед очима;
  • відмова від грудного вигодовування з неочевидних причин;
  • почуття провини, занижена самооцінка і нездатність впоратися з роллю матері;
  • думки про заподіяння шкоди дитині або собі, суїцидальні думки.

Молоді мами, які вперше відчувають післяпологові розлади настрою, часто приймають їх за звичайну нудьгу, хочуть впоратися самостійно, соромляться просити допомоги і зізнатися, що з чимось не дають раду. І це велика помилка, адже достатньо кількох місяців, щоб звичайний на перший погляд смуток переріс у запущену стадію депресії.

Як врятувати себе від післяпологової депресії. Методи боротьби з "невидимим ворогом"

Післяпологова депресія вимагає медичної допомоги. Ви не зможете впоратися з цим самостійно, але знайте, що це не ваша вина. Це не робить вас поганою матір'ю і не означає, що ви не любите свою дитину. Ви просто захворіли, і вам потрібно пройти лікування.

І вагітні жінки, і їхні сім'ї повинні знати про існування такої проблеми, як післяпологова депресія, яка може торкнутися будь-якої жінки, незалежно від ситуації і матеріальних умов.

Отже, що робити жінці, щоб запобігти післяпологовій депресії. Поради майбутнім мамам:

  • усвідомте, що настання материнства тісно пов'язане з переглядом всього життєвого укладу. Багато до чого доведеться пристосуватися, багато з чим змиритися;
  • намагайтеся зрозуміти, що потрібно розставити пріоритети, і найчастіше на першому місці будете дитина;
  • якщо здається, що в будинку настав хаос, пам'ятайте — це явище тимчасове;
  • не забувайте бути наодинці з собою — поніжитися у ванні, купити нову сукню, заглянути до подружки на чай або сходити в косметичний кабінет. Не соромтеся зрідка просити сім'ю посидіти з дитиною і дати можливість вам відпочити;
  • намагайтеся чітко розподілити обов'язки, не забувайте чоловіка просити про допомогу. Нагадуйте, що від настрою мами залежить атмосфера в будинку;
  • відпочивайте після пологів: спить малюк — спить мама. Зараз ваше завдання — бути щасливою мамою і задоволеною жінкою;
  • знаходьте час для фізичної активності. Навіть банальна йога і плавання стимулюють вироблення дофаміну і серотоніну — гормонів щастя. Доведено: якщо в період депресії зайнятися спортом, емоційний стан поліпшується швидше;
  • обов'язково говоріть із чоловіком, діліться своїми переживаннями і емоційними проблемами;
  • якщо відчуваєте, що не вдається впоратися з депресією, — не соромтеся звернутися до психотерапевта.

Нерідко у багатьох матерів післяпологова депресія минає самостійно, але, як правило, через тривалий час, коли розлад вже негативно вплинув на взаємини з дитиною і партнером. Чим раніше буде вжито відповідних заходів і заходів профілактики, тим краще. Завдяки цьому жінка зможе зблизитися зі своєю дитиною і допомогти їй правильно розвиватися.

Читайте також: Мами радять: як впоратися з емоційним вигоранням у декреті

Повʼязані теми:

Наступна публікація