Папіломавірус: навіщо потрібне щеплення

Папіломавірус: навіщо потрібне щеплення

Фото: www.credits

Про зв'язок папіломавірусу і раку шийки матки, а також про те, як може допомогти вакцинація, розповідає лікар сімейної медицини Христина Шевченко.

Вакцини, які використовують з метою профілактики вірусу папіломи людини, зареєстровані в 137 країнах світу, в 70 – препарати офіційно включені в програму імунізації. Так, в Аргентині вакцинація надається всім дівчаткам у віці 11 років абсолютно безкоштовно. В Австралії 12 років тому ввели масову вакцинацію жінок, що дозволило знизити виявлення ВПЛ-інфекції на 72%. В Україні застосування вакцини не входить в Національний календар. Але захворюваність онкогенними типами вірусу папіломи майже на 40% більше, ніж в інших країнах світу.

ВПЛ: чому небезпечний і як передається

ВПЛ являє собою тип вірусу, який вражає шкіру і клітини, але основна локалізація інфекції припадає на органи статевої системи – матку. Основна небезпека вірусу – здатність провокувати онкологічні процеси, як у чоловіків, так і у жінок.

ВПЛ – це група з 200 споріднених вірусів, більшість з яких передаються у разі вагінального, анального або орального сексу. Не виключається передавання інфекції шляхом контакту "шкіра-до-шкіри". Значна частина випадків інфекції минає безсимптомно, проте це не виключає можливість зараження статевого партнера.

Використання презервативів під час статевого контакту може допомогти в запобіганні зараження різними венеричними захворюваннями, але не забезпечує повного запобігання зараження вірусом папіломи, оскільки презерватив не покриває всієї генітальної зони і в більшості випадків вдягається вже після початку статевого контакту.

Типи ВПЛ, що передаються статевим шляхом, діляться на дві групи: низьконкогенні і високоонкогенні.

ВПЛ низького ризику в основному минають без клінічних виявів і викликані вірусом 6 і 11 типу. У низці випадків частіше на тлі зниження імунітету проявляються у вигляді гострокінцевих бородавок (папілом) навколо статевих органів, заднього проходу і навіть на слизовій гортані. У рідкісних випадках вони можуть викликати рецидивний респіраторний папіломатоз, стан, за якого в дихальних шляхах ростуть доброякісні пухлини. Для таких бородавок властиво саморуйнування протягом року, без специфічного лікування.

ВПЛ високого ризику, представлені типами 16 і 18, у 70% випадків є провокувальним фактором у розвитку раку шийки матки. Звідси питання про проведення вакцинації та внесення її до календаря стає все актуальнішим.

Ще одна небезпека вірусу – можливість передаватися під час народження дитини, викликаючи інфекції статевих органів або дихальної системи. Жінкам, які планують вагітність, особливо тим, хто стикався з епізодом вияву папілом, наполегливо рекомендується проведення вакцинації.

Коли варто робити вакцинацію

Максимальна користь і ефективність вакцин спостерігається  у разі їхнього використання до початку статевого життя. У більш високих вікових групах вакцинування показало меншу ефективність, однак ця процедура забезпечує надійний захист від зараження новими типами вірусу. NCI (інститут ракових захворювань США) нещодавно заявив, що вакцини, які вводяться, забезпечують 98% захист від озлоякіснення клітин цервікального каналу і шийки матки.

Наразі зареєстровано три типи рекомендованих вакцин:

Cervarix – активний проти двох штамів вірусу: 16, 18. Вакцинація вводиться дітям, починаючи з 9 років.

Gardasil-4 – захищає від чотирьох типів: 16, 18 (подібно Cervarix) і додатково від 6, 11. Введення препарату рекомендовано для дівчаток і жінок від 9 до 45 років, а хлопчикам і чоловікам – від 9 до 26 років.

Gardasil-9 – захищає від дев'яти штамів: 6, 11, 16, 18 (подібно Gardasil-4), а також 31, 33, 45, 52, 58, проводиться дівчаткам і хлопчикам від 9 до 26 років.

Схема вакцинації і як відбувається процедура

Як правило, записатися на вакцинацію можна в приватну багатопрофільну клініку, в державних поліклініках така послуга, як і раніше, недоступна. Класична схема вакцинації передбачає три введення доз препаратів Gardasil або Cervarix: на першому прийманні у лікаря пацієнту вводять першу дозу ліків, через 4 тижні проводиться введення другої дози, через 6 місяців призначається остання, третя, ін'єкція.

Також залежно від віку пацієнта і рекомендації лікаря може вводитися лише дві вакцини. Як правило, дві дози призначаються дітям у віці 9-14 років. Частіше це пов'язано з відсутністю статевого життя у дитини і бажанням мінімізувати ризики побічних ефектів. В деяких джерелах, таких як УНІАН, не рекомендується призначення вакцини Церварікс дітям молодше 10 років, у зв'язку з відсутністю даних про безпеку препарату у цій віковій групі.

Вакцинація займає близько години часу, після введення ліків пацієнта просять затриматися з метою моніторингу можливих побічних реакцій.

В яких випадках вакцинація протипоказана

Колоти Cervarix і Gardasil протипоказані у таких випадках:

наявність алергічної реакції на дієвої речовини препаратів;

розвиток виражених побічних ефектів за попередніх ін'єкцій;

вагітність (використання вакцин припустиме в період лактації).

Як тимчасові протипоказання виступають інфекційні захворювання і патології в стадії загострення. У таких випадках вакцинацію слід відкласти до повного одужання.

Важливість і ефективність вакцинації

Проведення вакцинації проти вірусу важливо для запобігання розвитку передракових станів та появи нових епізодів папілом на статевих органах. Вакцинація є ефективною протягом 15 років. Тим не менш, деякі дослідження доводять, що у жінок, які пройшли вакцинацію 15 років тому, все ще спостерігається рівень антитіл, що захищає від вірусу.

ВПЛ може викликати зміни ДНК у клітинах, приводячи їх до озлоякіснення. Таким чином, захищаючи себе від ВПЛ-інфекції шляхом вакцинації, можна попередити ці зміни і знизити ризик розвитку онкологічного процесу.

Христина Шевченко

Повʼязані теми:

Наступна публікація