Ознаки вагітності і перші симптоми на ранніх термінах: як визначити

Ознаки вагітності і перші симптоми на ранніх термінах: як визначити

Фото: Getty Images

Про те, що зачаття відбулося, можна дізнатися за лічені години. Є кілька перших ознак вагітності, на які жінки відразу не звертають уваги. Однак ранній фактор вагітності можна виявити в крові протягом доби після статевого акту.

Якщо вам не терпиться дізнатися, чи настала вагітність ще до покупки тесту, читайте про перші ознаки зачаття.

Через 24-28 годин після зачаття до затримки в крові жінки можна виявити ранній фактор вагітності. Його рівень зростає в першому триместрі, однак перед пологами ця речовина повністю зникає з організму. Яйцеклітина зазвичай запліднюється за 12-24 години після овуляції. Потім вона гине.

Перші ознаки вагітності

Крім затримки менструації при вагітності ніяких інших симптомів може і не бути. Але при затримці, слід почекати 5-7 днів, а потім зробити тест на вагітність. Якщо тест виявиться помилковим (показує одну смужку за відсутністю місячних), повторіть його через 2-3 дня.

Ще один метод діагностики вагітності - лабораторний. Дослідження визначить рівень ХГЛ, що виникає в крові з появою вагітності.

Про вагітність ми говоримо, коли рівень хоріонічного гонадотропіну вище за 25 мМО / мл.

УЗД має свої похибки, тому лікарі не рекомендують робити часті дослідження на ранніх термінах вагітності. Ультразвукове дослідження підтвердить наявність вагітності не раніше 3-4 тижні після запліднення.

Далі розглянемо інші найбільш часті симптоми вагітності, які зазвичай проявляються у жінки.

  • Болить внизу живота

Багато жінок стикаються з подібними відчуттями напередодні менструації. Насправді ж увесь цей час в організмі відбуваються зміни, а болі внизу живота спричинені імплантацією плодового яйця в порожнині матки. Зазвичай, на 3-4-й день після статевого акту. 

  • Сонливість і втома

Якщо ще тиждень тому, стомившись від фізичного або емоційного навантаження, ви знайшли час на відпочинок і швидко відновили сили, то під час вагітності така втома буде тільки накопичуватися. Це рання ознака того, що в організмі вже йдуть зміни, пов'язані це із гормональним фоном жінки. Також може трохи підніматися температура тіла, але не вище 37,5 градусів. Тести на вагітність тоді, як правило, ще не показують дві смужки.

  • Чутливість грудей

У багатьох жінок така чутливість з'являється за декілька днів до менструації, і судити тільки за цією ознакою про можливу вагітність, звичайно ж, не варто. Але деякі жінки відзначають, що чутливість грудей під час вагітності набагато сильніша, ніж перед менструацією. 

  • Часті сечовипускання

На ранньому терміні причиною частого сечовипускання може бути зміна гормонального фону, зокрема гормону ХГЛ (хоріонічного гонадотропіну людини). Він, зокрема, відповідає і за частішання сечовиділення. 

  • Зміна стану шкіри

Іноді у жінок напередодні менструації з'являється висип на обличчі. Якщо ви не з їх числа, а висипання на шкірі несподівано з'явилися, є привід задуматися про можливу вагітність. Подібні висипання належать до раннього токсикозу вагітних. 

  • Слизові виділення

Збільшення кількості вагінального секрету нормально при наступеніі вагітності. Однак точно вам скаже лікар після індивідуального огляду. Якщо виділення рідкі, сіро-білі, з неприємним запахом або, навпаки, стали сирнистими, пластівчастими або гнійними, є ризик виникнення молочниці.

Другорядні ознаки вагітності

Наступні симптоми можна назвати другорядними - менш популярними покажчиками на те, що жінка завагітніла. 

Зміна смакових уподобань. Різке бажання солоного, кислого або солодкого - класичні для багатьох жінок. 

Підвищення базальної температури. Температура, яку можна зареєструвати уві сні і відразу після пробудження - це найнижча температура тіла протягом доби. Вимірювання базальної температури - один з найпростіших і доступних способів визначення овуляції. Жінки, які чітко стежать за менструальним циклом, можуть помітити незначне підвищення температури до 37,5 градусів. 

Перепади настрою. Гормональний сплеск вносить свої корективи і в емоційний фон жінки. Вагітним дуже властива різка зміна настрою, від веселощів до смутку або сліз.

Що робити при настанні вагітності

Після того, як тест або аналіз крові підтвердить вагітність, варто звернутися до лікаря.

Діагностика вагітності важлива. Вам належить встати на облік в жіночій консультації і зустрітися з лікарями, які виключать ризик позаматкової вагітності, спадкові та генетичні захворювання плода.

Раціон, терміни скринінгових обстежень, прийом вітамінів для підтримки здоров'я жіночого організму і плода також розпишуть фахівці.

  • Змініть косметику. Догляд за обличчям і тілом під час вагітності специфічний. Підберіть гіпоалергенні засоби без барвників та ароматизаторів.
  • Візьміть за правило вимірювати тиск вдень і ввечері, особливо, якщо відчуваєте головний біль.
  • Додайте в меню листові овочі і фрукти. Особливу увагу зверніть на продукти, багаті магнієм (гречка, пшоно, морква, шпинат, абрикоси, персики, малина, кунжут, горіхи). Чай і кава магній виводять.
  • Включіть в раціон продукти, що містять фолієву ксілоту. У спаржі, брокколі, листкової зелені, буряку її багато. А про додатковий прийом препаратів з метафоліном вам розповість лікар індивідуально.
  • При запамороченні обов'язково проконсультуйтеся з лікарем.
  • Щоб полегшити нудоту і печію, пийте більше води, а солодощі виключіть. 

Консультацію надавала акушер-гінеколог, лікар-дослідник, керівник Міжнародної Академії здорового життя Олена Березовська.

У статті використані матеріали/дослідження з таких джерел:

Наступна публікація