Рак яєчників і його онкомаркер CA-125: кому і навіщо здавати

Рак яєчників і його онкомаркер CA-125: кому і навіщо здавати

Фото: Credits

Антиген CA-125 є одним із пухлинних маркерів, використовується як індикатор раку яєчників.

Пухлинний антиген CA-125 є найбільш широко використовуваним маркером в діагностиці раку яєчників. Концентрація вище норми виявляється у 83% пацієнтів із занедбаним злоякісним процесом і в 50% — на ранній стадії раку яєчників. Підвищена концентрація CA-125 спостерігається і у разі інших численних захворювань, насамперед у разі ендометріозу, раку молочної залози, мезотеліоми плеври, неходжкинської лімфоми, раку шлунка, лейоміосаркоми, а також цирозу.

Так що собою являє онкомаркер раку яєчника і коли його слід здавати?

Що таке маркер CA-125?

Незважаючи на значний розвиток терапевтичних і діагностичних методів, стійке зростання показників захворюваності та смертності від злоякісних новоутворень все ще спостерігається. Щорічно в світі реєструється близько 200 тисяч випадків карциноми яєчника, з яких майже 120 тисяч закінчуються летальним результатом. І хоча пухлинні маркери, цінність яких відома вже кілька десятиліть, виконують тільки допоміжну функцію в діагностиці раку, без них неможливо виявити раннє протягом процесу, оцінити відповідь на терапію і спрогнозувати рецидив.

Антиген CA-125 є одним з пухлинних маркерів, визначення якого в сироватці крові може бути корисним для виявлення і контролю лікування різних типів раку. CA-125 являє собою глікопротеїн клітинних мембран, який в здоровому організмі виробляється епітеліальними клітинами тіла плода, а також клітинами очеревини, плеври, перикарда, ендометрія, маткової труби і епітелію шийки матки. Однак для клітин яєчників не характерна вироблення CA-125, тому виявлення цього маркера представляє особливу цінність для раннього виявлення злоякісного процесу.

Примітно! Не завжди високі значення маркера CA-125 означають раковий процес в організмі, оскільки збільшення цього показника також спостерігається під час менструації і в першому триместрі вагітності.

Коли і в яких випадках потрібен аналіз

Основне призначення для виявлення маркера CA-125 — діагностика або виключення раку яєчників, моніторинг стану організму після операції та хіміотерапії (т. Е. Після ад'ювантного лікування), а також оцінка ризику рецидиву злоякісного процесу.

Дослідження рівня CA-125 після лікування раку дає інформацію про успішність терапевтичного впливу. Так, стрибок концентрації маркера вгору або перебування його на постійному рівні можуть вказувати на присутність первинного захворювання, а також на розвиток метастазів або рецидиву хвороби. А зниження рівня антигену CA-125 під час наступних циклів хіміотерапії буде свідчити про її ефективність.

Фахівці уточнюють, що визначення CA-125 не є інструментом для первинної діагностики раку яєчників; аналіз більш корисний в постхірургічному контролі, моніторингу ад'ювантно їтерапії (хіміотерапія), прогнозуванні та діагностиці рецидиву пухлини.

Що собою являє дослідження CA-125

Аналіз CA-125 являє собою лабораторне дослідження сироватки крові, яке проводиться за призначенням лікаря. Верхня межа норми для антигену CA-125 в сироватці становить 35 Од/мл, а його перевищення до 70 Од/мл зазвичай означає, що в організмі відбувається онкологічний процес.

Підготовка до здавання аналізу стандартна: виключити приймання їжі за 12 годин, за тиждень припинити приймання медикаментозних засобів. За добу до дослідження не вживати алкоголь та інші подібні напої. Забір матеріалу проводиться в ранковий час, бажано до 10 годин. У день аналізу, за годину до приходу в лабораторію, потрібно випити склянку очищеної води без газу.

Інтерпретація результатів. Що покаже аналіз

Підвищення рівні маркера в 80% випадків говорять про перебіг раку яєчників, але, як показує діагностична практика, інші, не пов'язані з онкологією патології, також здатні викликати збільшення CA-125. Так, зміна маркера в більший бік можливо за таких станів:

ендометріоз;

позаматкова вагітність;

міома матки;

запалення в малому тазі;

перикардит, гостра серцева недостатність;

пневмонія;

запалення підшлункової залози;

цироз печінки;

саркоїдоз;

цукровий діабет;

запальний процес в заочеревинному просторі.

Збільшення маркера СА-125 після хіміотерапії є поганим сигналом і зазвичай спостерігається за відсутності терапевтичного ефекту або появи метастазів. А от зниження цього антигену пов'язано з успішною терапією і, відповідно, низьким ризиком рецидиву.

Як згадувалося раніше, підвищення рівня CA-125 може бути пов'язано з фізіологічними станами, такими як менструація, вагітність і післяпологовий період. Тому рутинне використання маркера не рекомендується.

Читайте також: Синдром полікістозних яєчників (СПКЯ): симптоми, діагностика, лікування

 

Наступна публікація