Ранній токсикоз вагітних: як полегшити собі стан

Ранній токсикоз вагітних: як полегшити собі стан

Фото: www.credits

Токсикоз під час вагітності для когось може минути майже непомітно, а для когось може стати справжньою мукою.

Про те, з чим це пов'язано, на що звернути увагу і як полегшити стан під час токсикозу, ми поговорили з акушером-гінекологом клініки "Добробут" Ксенією Грищук.

Що таке токсикоз вагітних

Токсикоз у перекладі з грецької означає "отруйний". Це реакція організму на зовнішній збудник, хворобливий стан, обумовлений дією на організм екзогенних токсинів або шкідливих речовин, які виробляються безпосередньо в самому організмі. Розрізняють ранній токсикоз, який можна спостерігати в перший період вагітності до 12-13 тижнів, і пізній токсикоз, який виявляється таким небезпечним станом, що в медицині називають еклампсією легкого, середнього і важкого ступеня. Зазвичай, стан еклампсії може виявлятися після 28 тижнів вагітності.

Від чого залежать вияви токсикозу

Найбільш природній для жінки ранній вияв токсикозу до 12 тижнів. У цей час відбувається перебудова організму, що розвивається внаслідок вагітності. Оскільки дитина для організму жінки є чужорідним агентом, перебудовується імунна система, тобто блокуються певні ланки системи, які не дозволяють відторгнути плід. Психологічний стан жінки з моменту настання вагітності також змінюється, що теж впливає на самопочуття. Є також певні дані, що токсикоз провокується підвищенням рівня гормону гонадотропіну. Саме завдяки цьому гормону починається пов'язана з вагітністю перебудова організму. Не варто також ігнорувати спадкові фактори. Якщо в роду у жінок були яскраві вияви раннього токсикозу, то це може передаватися у спадок. Також поширена думка, що якщо перша вагітність відбулася до 30 років, то вияви токсикозу будуть більш виражені. Під час наступних вагітностей симптоми токсикозу будуть виявлятися менше.

Американські вчені довели, що симптоми токсикозу є ознакою нормального розвитку вагітності і зміцнення плода.

Як проявляється токсикоз

Токсикоз, зазвичай, проявляється нудотою і блювотою. Найчастіше це спостерігається натщесерце. Згодом ці симптоми вже мають минути. В середньому цей стан триває до 12 тижнів, при цьому вже після 8-го тижня йде на спад.

Коли потрібна допомога лікаря

Якщо блювоти сильні і часті, на тлі пониження тиску, сухості шкіри, з неприємним запахом з рота, це говорить про те, що організм не може впоратися з навантаженням і йому потрібно допомогти. Отже, необхідна допомога лікаря. Раніше були випадки, коли у разі особливо хворобливих виявів токсикозу вирішувалося питання про переривання вагітності. Зараз же за допомогою медикаментів можна підтримувати стан вагітної і зберегти вагітність. Лікується такий токсикоз в умовах стаціонару, під наглядом.

Як полегшити собі стан

Якщо токсикоз на ранніх термінах вагітності не вимагає втручання лікаря, можна самостійно полегшити свій стан, якщо дотримуватися наступних рекомендацій:

Будь-які медичні препарати у разі блювоти може призначати тільки лікар. Під час вагітності медикаменти застосовуються лише суворо за показаннями, можна вживати лише препарати рослинного походження. Лікар може призначити вживання препарату ("Церукал") одноразово, щоб скоротити частоту блювоти.

акушер-гінеколог клініки "Добробут" Ксениея Грищук

Відкоригуйте режим харчування. Рекомендується вживати їжу не гарячою і не холодною. Вживайте продукти, які ви найбільше любите і які не викликають у вас огиду.

Дотримуйтесь оптимального режиму праці і відпочинку, активно рухайтеся, обов'язкові щовечірні прогулянки на свіжому повітрі, фізкультура, загартовувальні процедури. Свіже повітря сприятливо впливає на перебіг вагітності. Що частіше ви будете провітрювати приміщення, то менш вираженими будуть симптоми токсикозу.

Оскільки найчастіше симптоми токсикозу проявляються натщесерце, щоб нівелювати їх, візьміть за звичку снідати лежачи, не встаючи з ліжка.

Включіть в раціон такі продукти:

  • більше пийте, краще за все лужні води ("Боржомі", "Нарзан"), випускаючи гази попередньо;
  • компоти з сухофруктів (курага, чорнослив, можна підкислити лимоном), морси (брусничний, журавлинний), відвар шипшини;
  • гарбузовий сік (можна з лимоном) також добре пригнічує симптоми токсикозу;
  • ложку меду з прохолодною водою натщесерце;
  • цитруси, цитрусовий фреш (грейпфрут, апельсин). Важливо пам'ятати, що ці фреші дуже сильно руйнують емаль зубів, тому після вживання фрешу необхідно полоскати зуби кип'яченою або мінеральною водою;
  • м'яту. Мелісу використовувати не рекомендується, оскільки вона має абортивну властивість;
  • продукти, багаті білком: м'ясні продукти, квасоля, молочні продукти.

Під час токсикозу поліпшити стан допомагає голковколювання і точковий масаж, але обов'язково після консультації з фахівцем.

Ароматерапія може впливати як позитивно, так і дратівливо. Аромати лимона, анісу, троянди покращують рецептурне поле і нівелюють симптоматику.

Тетяна Корякіна

Читайте також: Перший місяць вагітності: що потрібно зробити і яких рекомендацій дотримуватися 

Другий місяць вагітності: час важливих змін в організмі жінки 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Здоров'я вагітної
Наступна публікація