Токсоплазмоз і вагітність

Токсоплазмоз і вагітність

Фото: Credits

Токсоплазмоз – одна з п'яти інфекцій, що мають такий префікс TORCH. Що це за захворювання і чому його варто побоюватися вагітним? Нас консультує кандидат медичних наук, директор Київського міського центру клінічної імунології, головний імунолог м. Києва Олег Назар.

Що таке TORCH-інфекції?

TORCH – це абревіатура, в якій буква T – це токсоплазмоз, O – від англійського оthers, тобто інші інфекції (сифіліс, гепатити А і В, хламідіоз), R – rubella, вона ж краснуха, C – сitomegalia, тобто цитомегаловірус і H – herpes symplex – всім відомий герпес. Причому медики звалили всі ці хвороби в одну купу не випадково. Незважаючи на відмінності в симптомах і перебігу захворювань, всі ці недуги мають одну спільну рису – «розквітають» на тлі зниженого імунітету і становлять підвищену загрозу для життя плода в утробі матері.

Хто є переносником токсоплазмозу?

Чомусь заведено думати, що заразитися токсоплазмозом можна тільки від кішок. Однак переносниками цього захворювання можуть бути і собаки, а також свині, корови, вівці та інші домашні і дикі тварини (всього понад 300 видів). Тоді чому всі «камені» обвалюються саме на кішок? Та тому, що в кишечнику кішки цей одноклітинний паразит найбільш активно розмножується. В результаті з сечею і калом тварини в навколишнє середовище потрапляють надзвичайно живучі ооцисти (яйця паразита). Враховуючи звичку котів облизувати свою шерсть, неважко здогадатися, куди ще можуть мігрувати токсоплазми з кишківника. Втім, медики вважають, що заразитися токсоплазмозом значно більше шансів у любителів біфштексів з кров'ю, а також у господинь, які звикли пробувати на смак сире м'ясо.

Симптоми недуги:

збільшення лімфатичних вузлів;

слабкість, порушення сну, погіршення апетиту;

збільшення селезінки і печінки;

за гострого перебігу захворювання можлива висока температура, блювота, судоми;

за хронічного токсоплазмозу: біль у м'язах і суглобах, стрибкоподібні підвищення температури, головні болі, озноб.

Чим небезпечний токсоплазмоз?

Для людини здорової токсоплазмоз не представляє жодної небезпеки, оскільки найчастіше перебігає в легкій, часто непомітній для хворого, формі. А ось для людей зі зниженим імунітетом він небезпечний, адже може перейти в хронічну форму і нишком підточувати внутрішні органи (серце, легені, шлунок, печінка). Але все ж найбільш небезпечне зараження токсоплазмою для вагітних жінок. Річ у тому, що під час вагітності материнський імунітет помітно знижений і паразит може безперешкодно оселитися в організмі, а з часом прослизнути через плаценту і заразити ембріон, викликаючи важкі ураження внутрішніх органів, а іноді і загибель малюка. Втім, це можливо тільки в тому разі, якщо жінка вперше зіткнулася з токсоплазмою до 12-го тижня вагітності, що буває досить рідко, приблизно в 1%випадків. Ось чому так важливо перед планованою вагітністю здати аналізи на TORCH-інфекції та у разі відсутності антитіл до збудника, уникати контактів з переносниками захворювання (кішками, собаками, сирим або погано просмаженим м'ясом).

Діагностика

Враховуючи те, що токсоплазмоз часто перебігає в прихованій формі, виявити захворювання можна лише за допомогою серологічних тестів. З їхньою допомогою можна точно сказати, чи є в організмі паразит і чи є на нього антитіла. Якщо антитіл немає, значить, жінка ніколи раніше не стикалася з цим збудником, а отже, вона автоматично потрапляє в групу ризику. Саме тому протягом вагітності їй доведеться ще кілька разів здавати повторні аналізи.

Якщо ж у крові виявлені імуноглобуліни G (IgG), значить, токсоплазма вже побувала в організмі, але з нею успішно впорався імунітет, який більше не дозволить паразиту господарювати на своїй території.

Якщо ж крім показників IgG в крові виявлять ще і IgM антитіла, то це говорить про те, що паразит перебував в організмі на момент здачі аналізу. Як він поводитиметься далі і як відреагує на нього імунітет, покажуть подальші дослідження титрів (кількості імуноглобулінів). Якщо в найближчі три тижні кількість титрів IgG зросте в 4 рази, то це свідчить про те, що захворювання проникло через плаценту до дитини. Але і це ще не вирок. Щоб оцінити ступінь загрози для здоров'я і життя дитини вагітну жінку ретельно обстежують (УЗД, дослідження навколоплідної рідини, пункція пупкового канатика, ПЛР). Якщо результати несприятливі, ухвалюється рішення про переривання вагітності.

Лікування

Лікування токсоплазмозу зазвичай не потрібне. Що ж стосується вагітних, то їх можна лікувати тільки після 16 тижня вагітності. Що ж стосується ВІЛ-інфікованих і інших людей з порушеннями імунітету, то необхідність і метод лікування в кожному конкретному випадку визначає лікар-інфекціоніст, який є в кожній поліклініці.

Як попередити захворювання?

Уникайте контактів з незнайомими кішками та собаками.

Якщо пухнастий звір живе з вами, не цілуйте його, а прибираючи за ним, обов'язково надягайте рукавички (навіть якщо ви всього лише вирішили помити мисочку, з якої їсть ваш домашній улюбленець).

Токсоплазму можна підчепити копаючись на грядці (не забувайте про рукавички), а також збираючи ягоди і фрукти з землі (ретельно мийте їх перед їжею).

Обробляючи на кухні сире м'ясо, обов'язково після цього вимийте руки з милом), а також ножа й обробну дошку.

Не їжте погано обсмажене м'ясо і вже тим паче не пробуйте на сіль сире.

Ірина Чорна

Наступна публікація