Як підготуватися до вагітності

Як підготуватися до вагітності

Фото: Credits

Народження дитини – один з найважливіших моментів в житті жінки. Тому не дивно, що, плануючи вагітність, майбутня мама цікавиться, як правильно до неї підготуватися.

Перше, що треба розуміти – період підготовки до вагітності має бути спокійною і усвідомленою. Дуже важливо змінити свій спосіб життя, поліпшити фізичний стан, контролювати стресові ситуації, змінити звички харчування. Усвідомлена підготовка до зачаття спрямована на народження здорової дитини та мінімізацію деяких симптомів, що виникають під час вагітності.

Візит до гінеколога і стоматолога

Підготовка до вагітності повинна містити низку заходів, де найбільш важливими є:

контрольний візит до гінеколога і стоматолога;

правильне харчування, контроль ваги;

адекватна фізична активність;

проходження вакцинації.

Дуже важливо обрати гінеколога, який підготує жінку до зачаття, а потім подбає про неї під час вагітності. Під час попереднього відвідування лікар знайомиться з майбутньою мамою. Спеціаліст розпитує щодо репродуктивного минулого обох партнерів, виникнення генетичних і хронічних захворювань в сім'ї, регулярності менструальних циклів жінки, вживання ліків, професійної діяльності, а потім ретельно проводить огляд пацієнтки.

В деяких випадках лікар може розширити обстеження, включивши до нього трансвагінальну ультразвукову діагностику і біохімічні аналізи крові або сечі. Мета такого візиту – визначити загальний стан здоров'я і, можливо, визначити фактори, які можуть стати перешкодою для вагітності.

Ще один фахівець, якого доведеться відвідати під час плануванні вагітності, – стоматолог. Було доведено, що каріозні ураження зубів та захворювання пародонту можуть загострюватися під час вагітності. Це пов'язано як зі зміною гормонального фону, так і зі змінами харчових уподобань. Не секрет, що вагітність часто супроводжується бажанням з'їсти якомога більше "шкідливої" їжі. Солодка газована вода, цукерки і цитрусові фрукти негативно впливають на стан емалі і можуть провокувати і посилювати каріозні ураження зубів.

До того ж, відсутність своєчасного лікування карієсу може спричинити ускладнення у вигляді місцевих і вторинних інфекцій, які в крайніх випадках можуть стати причиною викидня або передчасних пологів. Тому важливо якомога раніше, до настання вагітності, усунути всі стоматологічні проблеми.

Правильне харчування і контроль ваги

Перш ніж жінка завагітніє, їй слід звернути увагу на вагу свого тіла. Як недостатня, так і надлишкова маса тіла можуть бути причиною невдач під час пологів. Тому в період до зачаття особливу увагу слід приділяти нормалізації ваги. Для цієї мети важлива помірковано обрана дієта, що забезпечує правильну кількість калорій, вітамінів, мікро - і макроелементів.

Особливо важливим моментом у підготовці до вагітності є повна відмова від куріння, алкоголю, вживання біологічних стимуляторів і психоактивних речовин. Використання останніх препаратів може серйозно знизити фертильність обох партнерів і підвищити ризик викидня, передчасних пологів, низької ваги під час народження та вад розвитку дитини.

Фізична активність і вітаміни

Фізична активність покращує загальну фізичну форму жінки. Завдяки регулярним вправам можна поліпшити фігуру і зміцнити м'язи живота, хребта і сідниць. Це позитивно позначиться на процесі виношування дитини, родової діяльності і дозволить не втрачати форму після виписки з пологового будинку.

Однією з спортивних дисциплін, що найчастіше рекомендують жінкам, які планують завагітніти, є плавання. Цей вид спорту забезпечує гармонійний розвиток всього тіла, покращує обмін речовин, а також зміцнює важливі м'язи спини, на які припадає максимальне навантаження в період вагітності.

Крім фізичної активності, потрібно звернути увагу на вживання вітамінів. Головним "вітаміном вагітності" є фолієва кислота, або В9. Обов'язково перед зачаттям лікар призначає аналіз на концентрацію вітаміну В9 в організмі і за недостатньої його присутності розробляє схему приймання фолієвої кислоти.

Дефіцит В9 має особливе значення в період, що передує вагітності, і в перші її тижні. Було доведено, що гострий дефіцит речовини сприяє утворенню вроджених дефектів нервової трубки у плода. Крім цього, нестача фолієвої кислоти у жінок може стати причиною розладу нервової системи, підвищеної дратівливості, депресії, пригніченого настрою.

Результати рандомізованих досліджень, проведених у багатьох центрах по всьому світу, показали, що введення фолієвої кислоти в період до і під час першого триместру вагітності, зменшило число дефектів нервової трубки у дітей на 72%.

Вакцинація та її необхідність

Виробники вакцин зазвичай не рекомендують щеплення під час вагітності. В деяких випадках, наприклад, у разі вакцини проти краснухи, рекомендується вакцинування за кілька місяців до планованого зачаття.

Найважливішими є щеплення проти вірусних захворювань, які можуть призвести до пороків розвитку плоду, викидня, передчасних пологів чи навіть внутрішньоутробної смерті дитини. Тому вкрай важливо обговорити з лікарем необхідність вакцинації і пройти повний курс обстеження організму.

Ще одна важлива порада: як мінімум за три місяці до планованої вагітності слід відмовитися від гормональних контрацептивів. Протягом цього часу тіло буде самостійно регулювати гормональний фон і повернеться до звичайного функціонування.

Свідоме рішення про материнство дає жінці можливість підготуватися до вагітності і великих змін в житті. Запланована вагітність означає, що ймовірність зачаття здорової дитини, що правильно розвивається, набагато вища, а повернення до форми після народження малюка набагато легшим.

Нас консультувала лікарка сімейної медицини Христина Шевченко.

Стаття з добірки новин:
Здоров'я вагітної
Наступна публікація