6 міфів про здорове харчування: факти, про які ви не знали

Останні

Більше новин

Популярні

Більше новин

Коментують

Більше новин

Існує багато міфів про здорове харчування, переважно завдяки маркетинговим відділам продуктових компаній. Розглянемо шість найбільш популярних міфів і з'ясуємо, чому вони міфи.

Хоча багато хто з нас заявляє про знання принципів здорового способу життя, дефіцит поживних речовин, розлади харчової поведінки і пов'язані з харчуванням захворювання, як і раніше, є поширеною проблемою. Існує багато міфів, які не мають відношення до реальності і часто поширюються людьми, що не мають жодного поняття про здорове, а головне, правильне харчування. Давайте спростуємо шість найбільш поширених міфів про їжу, які можуть чинити шкідливий вплив на наше здоров'я.

Міф №1. Глютен шкідливий, і його ліпше уникати

Глютен, або клейковина – це суміш рослинних білків на кшталт глютеніну і гліадину, що містяться в деяких зернах злаків, наприклад, пшениці, жита, ячменю. Давно було виявлено, що виключення глютену з раціону без жодних медичних показань несе більше ризиків, ніж користі.

Безглютенова дієта загрожує браком багатьох вітамінів і мінералів, зокрема заліза, кальцію, вітамінів групи В, цинку, магнію. Але часто відсутність в раціоні клейковини стає причиною постійних закрепів.

Виключення з раціону харчування глютену виправдано тільки за наявності медичних показань, наприклад, виявлення у пацієнта целіакії – запального захворювання кишківника. Целіакія викликана помилковою імунною відповіддю на білок глютену і фермент в організмі, який розщеплює його. Оскільки донині немає медикаментозного лікування хвороби, основна терапія зводиться до дотримання довічної безглютенової дієти.

Міф №2. Фрукти можна їсти без обмежень, тому що це – джерело цінних вітамінів

Вважається, що завдяки наявності у фруктах вітамінів і мінералів їх можна вживати без будь-яких обмежень. Між тим фруктоза, що є простим цукром, який міститься у фруктах, може бути небезпечною для організму – особливо у великих кількостях.

Надлишок в раціоні фруктози, навіть отриманої з фруктів, може призвести до ожиріння та діабету 2 типу, а також збільшує ризики серцево-судинних захворювань і подагри.

Тим не менш, фруктоза, яка, природно, зустрічається в плодах і вживається в невеликій кількості (не більше 300 г фруктів і обов'язково в першій половині дня) надає позитивний вплив на здоров'я.

Міф №3. Кава є стимулятором центральної нервової системи, і її слід уникати

Ще один продукт, який викликає безліч суперечок. Справді, кава не всім рекомендується до вживання. Пацієнтам з гіпертонією міцний напій протипоказаний, оскільки може призвести до ще більшого підвищення артеріального тиску. Але все ж давайте детальніше розберемо, що собою являє кава, чому вона не є "ворогом номер один" для людини.

Протягом багатьох років кава вважалася однією з можливих причин дефіциту магнію. Але примітно, що кава є джерелом цього елемента – стандартна чашка кави містить близько 7 мг магнію.

Кофеїн впливає на когнітивні функції. Так, у відпочилих людей кофеїн у розмірі до 170 мг сприяв поліпшенню стану уваги і скорочення часу реакції. У людей, які страждають на безсоння, було виявлено, що кофеїн позитивно впливає на процеси навчання, ухвалення рішень та дій у реальному житті. Саме з цих причин кава вважається стимулятором центральної нервової системи.

Комбінації знеболювальних із кофеїном більш ефективні для полегшення болю, ніж використання тих самих ліків без додавання кофеїну. Але майте на увазі, що регулярне вживання кофеїну збільшує ймовірність мігрені.

Вживання кави в помірних кількостях знімає втому, покращує настрій і концентрацію, загострює увагу і підвищує когнітивні функції. Деякі дослідження показують, що кофеїн поліпшує довготривалу пам'ять, знижує ризики розвитку деменції, а, можливо, і хвороби Альцгеймера.

Дослідження показують, що дві філіжанки кави на день знижують ризик передчасної смерті внаслідок хвороб серця, легень та інсульту.

Важливо! Все це стосується так званої "справжньої кави" – напою, що виготовляється з кавових зерен внаслідок заварювання. Розчинна кава в пакетиках до вживання не рекомендується.

Міф №4. Лактоза шкідлива, тому потрібно повністю виключити з раціону молоко

Найбільш поширений тип несприйняття лактози – той, який може розвиватися з віком у результаті зниження активності лактази (гіполактазія у дорослих), тому варто подивитися, як ми реагуємо на молоко. Якщо ви помітили тривожні, повторювані симптоми діареї після вживання молока або молочних продуктів, зверніться до лікаря. Однак виключення молока з раціону дорослої людини без виявлення несприйняття є не найкращим рішенням.

Інститут продовольчих ресурсів НААН України наполягає, що молоко і молочні продукти є кращим джерелом легкозасвоюваного кальцію. Тому абсолютне виключення молока з раціону харчування без відповідних замінників з аналогічним змістом ключових інгредієнтів може збільшити ризик розвитку остеопорозу.

Міф №5. Темний хліб завжди ліпший за світлий

Так, деякі дослідження показали, що житній хліб на сніданок допомагає підтримувати нормальну вагу, довше залишає відчуття ситості і запобігає закрепам. Крім того, такий хліб містить багатий комплекс корисних речовин: вуглеводи, білки, амінокислоти, ліпіди, воду, мінерали і вітаміни.

Тим не менше, кілька аналізів показали, що багато видів темного хліба та випічки з пшеничного борошна насправді не мають виражених відмінностей. Крім того, у деякі види темного хліба виробники додають карамель або патоку, щоб зробити продукт темніше і створити ілюзію корисності.

Також чорний хліб не рекомендується людям із підвищеним газоутворенням, оскільки він здатний посилювати метеоризм і підвищувати дискомфорт у травному тракті.

До того ж, якщо уважно почитати склад чорного хліба, то завжди можна побачити на другому місці присутність пшеничного борошна - і часто у чималій кількості.

Міф №6. Грейпфрути містять негативні калорії

Дослідження показують, що негативних калорій не існує, тим паче в грейпфрутах. Так, грейпфрут – продукт з низьким вмістом калорій, він прискорює обмін речовин, сприяє спалюванню жиру і очищенню організму від вільних радикалів.

Важливо! Грейпфрут слід виключити з раціону харчування за наявності гастриту з підвищеною кислотністю.

Грейпфрути мають низький глікемічний індекс, а завдяки вмісту пектину знижують рівень глюкози в крові. Тому вони є найбільш рекомендованими до вживання фруктами для людей з цукровим діабетом.

Цікавий факт! Червоні грейпфрути більш ефективні в нормалізації рівня ліпідів, ніж інші сорти. В них також більше за все лікопіну і каротиноїдів – потужних антиоксидантів, які захищають від атеросклерозу і продовжують молодість.

Читайте також: Низькокалорійні десерти від фітнес-тренера: прості і смачні рецепти, від яких не поправишся

 

Залиште свій коментар

Вибір редакції