Чим важливі лимон, часник та імбир під час застуди

Чим важливі лимон, часник та імбир під час застуди

Фото: Getty Images

Це аж ніяк не "чарівні" і єдині продукти, які здатні захистити нас від інфекції. Вони корисні, використовувати їх можна і потрібно, але варто знати міру.

Настає сезон застуд. У цей період особливо важливо приділяти увагу імунітету. Стійкість до застудних захворювань спричинена багатьма факторами, до яких належать, зокрема, фізична активність, достатня кількість сну і відпочинку, а також збалансоване здорове харчування.

У період підвищеної захворюваності ми зазвичай починаємо звертатися до продуктів, які рекомендують використовувати для зміцнення імунітету. Найпопулярніші, на які покладаємо надії, це лимон, часник та імбир.

ЛИМОН

Ви часто чули, що лимон містить багато вітаміну С і вважається найважливішим його джерелом. Але ця інформація не дуже точна. Так, аскорбінова кислота в лимоні є, це факт. У 100 г лимона або лимонного соку її міститься близько 40 мг, а добова доза вітаміну для дорослих близько 100 мг. Скільки реально можна з'їсти лимона на день людині? Думаю що 30, 50 г? Нагадаю: вага середнього лимона 80-100 г. Винятки, звичайно, складають люди зі зниженою кислотністю: деякі з них можуть їсти лимони, як яблука. Окрім того, якщо ще покласти часточку лимона в гарячий чай, то вітамін С практично одразу руйнується. Для порівняння: щоб отримати необхідну добову дозу цього вітаміну, потрібно з'їсти лимона - 225 г, а чорної смородини або болгарського перцю - всього 50-60 г, апельсина - 200 г. Мені здається, що це реальніше, ніж використати стільки лимонів або його соку. Тому він не найкраще і практичне джерело аскорбінки.

В ньому містяться ще інші корисні речовини: флавоноїди і органічні кислоти - лимонна і яблучна. Це поєднання вітамінів, антиоксидантів, органічних кислот та ефірних олій і робить лимон профілактичним засобом від застудних захворювань. У разі регулярного застосування фрукт підвищує опірність організму, поліпшує циркуляцію крові, допомагає боротися з сонливістю і втомою. Але річ у тім, що лимон не має прямої противірусної або антибактеріальної дії.

Однак лимон не кожній людині може бути корисний. Наприклад, гастрит із підвищеною кислотністю, виразкова хвороба, панкреатит, запальні захворювання кишечника - явна перешкода для любителів цього південного фрукта. Лимонний сік значно підсилює секрецію шлункового соку, що вкрай несприятливо впливає і на підшлункову залозу, і на кишечник. Протипоказаний лимон і людям з алергічними реакціями на нього. Крім того, кислий сік лимона руйнівно діє на зубну емаль і це треба враховувати.

Все добре в міру, тому не потрібно надмірно захоплюватися ідеєю оздоровлення за допомогою лимона і їсти цитрус в необмеженій кількості. До речі, вміст фітонцидів якоюсь мірою ріднить лимон із часником. Але аромат останнього, погодьтеся, менш приємний!

ЧАСНИК

Цей пряний овоч в минулі часи був насамперед ліками, а як продукт харчування він став пізніше. Зараз часник активно застосовується в народній медицині.

Вважається, що сік часнику має противірусну і протизапальну дію, пригнічує ріст бактерій та інших хвороботворних мікроорганізмів (грибів, найпростіших). А постійне вдихання його ефірних олій допомагає захиститися від грипу і сезонних вірусних інфекцій. І частково це правда. Відомо, що аліцин, що входить до складу часнику,, має високу активність, як проти грампозитивних, так і грамнегативних бактерій.

Але противірусну дію часнику не доведено. Крім того, необхідно знати, що аліцин не стійкий до термічного впливу. Він повільно руйнується за кімнатної температури і швидко під час нагрівання.

У доказовій медицині, втім, профілактична дія часнику щодо застудних захворювань не має достатнього підтвердження. Згідно з дослідженнями, часник має певну протимікробну дію. Але він не впливає на тривалість і тяжкість застуди. Так що всі його "чарівні " властивості більше припущення.

Часник може бути корисний лише в дуже невеликих обсягах. У сирому вигляді його компоненти подразнюють слизову оболонку органів травлення, жовчо- і сечовивідних шляхів. Якщо їсти часник у великій кількості, то можна визвати загострення хронічних захворювань цих органів.

За відсутності протипоказань часник у помірній кількості-до 15 г в день, доцільно включати в раціон, рахуючи все ж його користь.

ІМБИР

Властивий імбиру пекучий смак обумовлений наявністю ефірних олій. "Імбирний чай" (настій або відвар імбиру) з медом і лимоном традиційний напій під час застуди. Заведено вважати, що корінь імбиру корисний під час болю у горлі. І він дійсно покращує кровообіг в запаленій слизовій оболонці ротової порожнини і горла, має протизапальний ефект, але тільки не в гострий період. Продукти з дратівливими властивостями можуть посилити біль в горлі.

Так само цей напій не повинен бути занадто насиченим, важливо не перестаратися з концентрацією. Імбир, як і інші продукти, в яких багато ефірних олій, слід обережно вживати людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту.

Загалом можна сказати, що лимон, часник і імбир аж ніяк не "чарівні" і єдині продукти, які здатні захистити нас від інфекції. Вони корисні, використовувати їх можна і потрібно, але варто знати міру. А імунній системі дуже важливо, щоб у раціоні були білки, жири, вуглеводи, багато мінералів і вітамінів, з яких, якщо можна так сказати, вона і будується. Одночасно треба піклуватися про кишкову флору, яка багато в чому впливає на захисні функції організму.

Тому харчуйтеся повноцінно, насолоджуйтеся різними смаками і підтримуйте міцний імунітет, особливо зараз, під час вірусних загроз

Більше порад про здорове харчування читайте на сторінці Світлани Фус facebook.com/svetlanafus

Читайте також: Морква — дуже корисний коренеплід

Повʼязані теми:

Наступна публікація