Чому суп не такий корисний, як вважалося

Чому суп не такий корисний, як вважалося

Фото: www.credits

З самого дитинства мами і бабусі привчали нас до супів і борщів, без яких обід – не обід. Вважалося, що без рідкого "гарячого" можна запросто зіпсувати собі шлунок. А тепер ми все частіше чуємо про те, що рідкі перші страви не такі обов'язкові в нашому раціоні і аж ніяк не такі корисні, як прийнято було вважати. Чому? Про це розповів завідувач відділення гастроентерології Житомирської обласної клінічної лікарні Володимир Корендович.

Чим загрожують великі порції супу

Питання харчування кожна людина вирішує для себе індивідуально, оскільки всі ми різні, зі своїми поглядами, потребами, станом здоров'я і оптимального стандарту для всіх немає і бути не може. Однак у процесі харчування існують важливі нюанси, які потрібно знати і бажано враховувати. Один з них полягає в тому, що їжа має перетравлюватися в шлунку поступово і в кілька етапів, а коли ми їмо рідкий суп, то це блюдо одразу ж "стікає" на низ шлунка і створює ефект переїдання. А це своєрідний стрес для організму. Цей ефект ще більше посилюється в тому разі, якщо у людини перед обідом виділяється велика кількість шлункового соку (соляної кислоти), тобто шлунок і без того вже наповнений, і тут людина з'їдає рідкий суп, який миттєво "падає" на низ шлунка, викликаючи гіперсекрецію. Чим більша порція супу, тим сильніший ефект переїдання.

Звідки береться печія

До того ж, якщо ви з'їли велику порцію рідкого супу, може початися ще і печія. Справа в тому, що після того, як їжа потрапляє в шлунок із стравохода, вхід в шлунок повинен закриватися, але у деяких людей він залишається відкритим, і кислий вміст шлунка потрапляє назад в стравохід. Це і призводить до неприємного відчуття печіння в горлі та за грудиною, тобто до печії. А тривала печія – це хімічний опік, який може призвести до серйозних захворювань органів травної системи. Тому краще не вживати великі порції рідкої першої страви, і якщо вже ви звикли до такої, то можна з'їсти маленьку порцію, чисто символічну, а ще краще – готувати супи-пюре.

Не запивайте їжу великою кількістю рідини

До речі, такий самий ефект переїдання і відчуття печії може з'явитися, якщо після їжі одразу випити велику кількість рідини (чаю, компоту і так далі). Вода розріджує їжу і просто змиває її на вихід із шлунка, створюючи той самий ефект переїдання. З іншого боку, усухом'ятку їсти теж не можна – їжа, яку людина ковтає, по консистенції повинна нагадувати кисіль. Якщо своєї слини недостатньо, щоб гарненько зволожити їжу, можна її запити невеликою кількістю рідини – 100, максимум 150 мілілітрів, але не більше. А краще всього вживати соковиті овочеві салати, тоді і запивати нічого не доведеться. Тільки через 1,5-2 години після їжі можна випити достатню кількість рідини.

Юлія Мельничук

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація