Чим корисні овочі: пояснення і поради від дієтологині Світлани Фус

Чим корисні овочі: пояснення і поради від дієтологині Світлани Фус

Овочевй салат з полуничею

Щоб отримувати максимальну кількість вітамінів із овочей, потрібно з'їдати лише 2 овочевих страви по 200 г на день. Не так багато, але скільки користі!

Серед усіх продуктів, які ми їмо протягом дня, 2/3 має складати рослинна їжа. Це - злакові, бобові, овочі і фрукти-ягоди. І якщо злакові та бобові - це позасезонні продукти, то овочі, фрукти і ягоди мають сезонність. Саме зараз, влітку, ми насолоджуємося свіжістю та смаком плодів природи.

Якщо ви збільшите споживання найрізноманітніших овочів до норми – 400-500 г на день, то отримаєте найкориснішу для вашого здоров'я звичку.

Про овочі, фрукти та ягоди можна знайти величезну кількість корисної інформації. Немає людей, які б цієї інформації не знали. Однак, не всі, навіть розуміючи наскільки це важливий компонент у харчуванні, вживають їх у достатній кількості. Деякі оминають їх, надаючи перевагу білковій їжі, крупам, молочним продуктам. Овочі здаються їм занадто прісними, вони не дають їм почуття повного насичення.

Овочі - джерело мінералів і води

Калій, кальцій, натрій, магній і багато інших елементів надходять до нас в організм у великій кількості з овочами.

Ці елементи важливі для перебігу всіх обмінних процесів в організмі, необхідні для нормальної роботи серцево-судинної, травної, нервової систем. Вони регулюють водний баланс. Якщо в організм здорової людини надходить достатня кількість калію і води, зайва рідина не буде затримуватися в організмі.

Батат із маслом

Овочі допомагають звільнити організм від токсинів

Овочі – важливе джерело клітковини та пектину

Вони дають не лише ситість. Їмо достатньо овочів – допомагаємо роботі кишківника, підтримуємо мікрофлору, звільняємося від продуктів обміну речовин, токсичних сполук, а це сприяє зниженню рівня холестерину і нормалізації ваги. І тоді зовсім не потрібно витрачати гроші на аптечні добавки з клітковиною - натуральні продукти дешевші і ліпші. Достатньо просто щодня їсти овочі.

Овочі підтримують стан крові і допомагають у разі анемії

Овочі – джерело вітамінів і хлорофілу.

Наприклад, один перець болгарський містить кілька добових доз вітаміну С, а в одній середній моркві вміст бета-каротину вдвічі перевищує добову потребу. Всі зелені овочі містять хлорофіл. Функції його різноманітні. Наприклад, він знижує активність канцерогенів і сприятливо впливає на підтримку кількості червоних кров'яних тілець, що важливо під час лікування анемії.

Скільки потрібно їсти овочів на день, щоб отримувати максимальну кількість вітамінів

Для того, щоб отримати третину необхідної кількості клітковини, аскорбінову кислоту, бета каротин, калій, магній і кальцій необхідно з'їдати хоча б 400 г овочів на день.

І це не так багато – 2 овочевих страви по 200 г. Але вам забезпечити різноманітний мінеральний і вітамінний склад не вдасться, якщо вживати лише традиційний салат із помідорів, огірків і зелені. Овочі повинні бути різноманітними. Тому, що в одних овочах більше клітковини і вітаміну С, в інших бета-каротину, в третіх – йоду. Тільки різноманітність овочів буде повноцінно забезпечувати нас всім необхідним.

Найкраще з'їдати дві порції свіжих овочів, які складаються із зелені і сирих овочів і одну порцію приготовлених. Річ у тім, що є деякі види овочів, які не рекомендується часто вживати в сирому вигляді.

Наприклад, хрестоцвіті. Це різні види капуст, редис, рукола, шпинат та інші. За своєї високої корисності впливають на підтримання нормального метаболізму естрогену, роблять середовища організму більш лужними, зменшують окислювальний стрес, у них є і несприятливий вплив на організм. Вони негативно впливають на вироблення гормонів щитоподібної залози, збільшують ймовірність утворення оксалатних каменів. Але цього впливу можна уникнути, якщо приготувати їх, наприклад, на пару або приварити. Якщо хочете отримати максимум користі від готових овочевих страв, не варто їх занадто довго тушкувати або запікати.

Щоб зробити овочеву частину нашого раціону різноманітнішою, варто 2-3 рази на тиждень змінювати склад овочевих страв. А щоб травлення працювало, як годинник, овочі треба доповнювати й іншими продуктами, зокрема, білками та жирами рослинного і тваринного походження.

Їжте овочі щодня, подбайте про своє здоров'я!

Більше порад про здорове харчування читайте на сторінці Світлани Фус facebook.com/svetlanafus

Читайте також: Чому важливо вживати клітковину

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Схуднення та здорове харчування
Наступна публікація