Детокс-дієта: як відновитися після рясних свят

Детокс-дієта: як відновитися після рясних свят

Фото: www.credits

На Новий рік і Різдво ми намагаємося накрити святковий стіл із великою кількістю смачних страв. Пам'ятаємо про прикмету: чим більше страв на новорічному столі, тим більше багатства і щастя нас чекає в прийдешньому році. Рік, що минає, приніс чимало проблем, тому всім хочеться на час про них забути, випити, смачно поїсти і повеселитися.

На свята всі зазвичай передають і випивають зайвого, особливо в гучній веселій кампанії. Це триває кілька днів поспіль, протягом яких прийнято доїдати і допивати все, що залишилося від святкового столу, якщо, звичайно, стан здоров'я дозволяє. Ми присягаємрся, що після свят обов'язково сядемо на дієту, але яка підійде найкраще? Про це розповіла житомирська лікарка-кардіологиня-ліпідологиня Світлана Гаркуша.

Що таке детокс-дієта?

Якщо ви відчуваєте тяжкість від переїдання та бажаєте допомогти своєму організму відновитися, вам допоможе дієта для виведення токсинів — детокс-дієта. Суть її в тому, що основу раціону складають свіжі і тушковані овочі (крім картоплі), фрукти і ягоди, оскільки вони малокалорійні, містять багато клітковини, що необхідно для очищення шлунково-кишкового тракту.

Найсильніші властивості з виведення токсинів мають такі продукти: буряк, лимон, грейпфрут, імбир, петрушка, ферментовані продукти (квашена капуста, огірки, яблучний оцет, кефір, йогурт), куркума, авокадо, горіхи, насіння, часник.

Після свят слід пити більше води. Натщесерце — склянка води з декількома краплями лимонного соку, а перед сніданком можна приготувати собі зелений смузі. Для цього можна використовувати на вибір різні фрукти і овочі: яблуко, селера, листя м'яти чи базиліку (підійде будь-яка зелень), ківі, стиглий банан плюс 100 мл води. Все це збивається в блендері до однорідної маси.

Лляна каша і вівсяномлинець

Якщо говорити про легке і корисне меню на кілька післясвяткових днів, то воно може бути приблизно таким.

На сніданок — лляна каша. Приготувати її нескладно: перемелене в кавомолці насіння льону залити кефіром, додати сухофрукти, два фініки, родзинки або трохи меду. Клітковина і пектинові речовини цієї каші сприяють швидкій утилізації шкідливих речовин з організму.

А після сніданку корисно випити детокс-чай: 1/2 ч. л. зеленого чаю, + 1-2 часточки лимона + 1 ч. л. сушеної м'яти. Все це заливається склянкою окропу, настоюється 10-15 хвилин, а потім додається 1 чайна ложка меду.

До чаю можна приготувати вівсяномлинець. Це такий оригінальний млинець з вівсянки, який подається з нежирним сиром, фруктами або ягодами. Для його приготування необхідно взяти 40-50 г вівсяної крупи і настояти її 5-10 хвилин в 50 мл кефіру (або молока), додати збиті 1-2 яйця, корицю, мед. Випікається такий вівсяномлинець з двох боків. Подається з фруктами, сиром або ягодами.

На обід — гарячий суп, приготований на нежирному бульйоні.

На вечерю — невеликий шматочок відварного або тушкованого м'яса або риби з вареними овочами: буряк, морква, капуста. Перед сном не зайвим буде випити склянку кефіру.

Детокс-дієта корисна тим, що відновлює кислотно-лужну рівновагу в організмі. Її називають також «алкалінова дієта» — новий модний тренд, яким захоплюються зірки кіно і шоу-бізнесу усього світу. Якщо ви будете підтримувати кислотно-лужний баланс, ваш апетит не буде зашкалювати, ви будете енергійними і завжди в гарному настрої.

Головне в здоровому харчуванні — це дотримання пропорції: на 20% кислотних продуктів потрібно з'їдати 80% лужних. Кислотні продукти — це м'ясо, птиця, риба, тверді жири, молочні продукти, хліб, солодощі, фабричні продукти, алкогольні напої, кава, чорний чай, приправи. А лужні продукти — це овочі, фрукти, крупи, бобові, рослинні жири і насіння. Лужних продуктів в раціоні повинно бути набагато більше, щоб організм працював як годинник.

Важливо і те, що такий раціон нормалізує вагу і дозволяє скинути до 4 кілограмів на місяць, тому вважається досить ефективним.

Читайте також: Повернути обличчю свіжість, а фігурі — стрункість: як привести себе до ладу після свят

Повʼязані теми:

Наступна публікація