Водохреще: правила купання в ополонці

Водохреще: правила купання в ополонці

Вважається, якщо на Водохреще скупатися в ополонці, то можна позбавитися від багатьох хвороб. Однак це стосується насамперед людей, для яких загартовування організму – норма життя. А ось непідготовлена людина за зимове купання може жорстоко розплатитися важкою застудою, загостренням хронічних захворювань або навіть інсультом. Що робити, щоб таке не сталося, – поради лікаря-кардіолога Олександрівської лікарні Києва Руслана Андреєва.

Для кого моржування табу

По-перше, якщо зібралися скупатися у крижаній воді, обов'язково перед цим зверніться до свого лікаря і порадьтеся, чи можна вам це робити взагалі (навіть у разі поступового загартовування).

Існують хвороби, за яких купатися в ополонці категорично забороняється. Це передусім серцево-судинні захворювання: гіпертонія, стенокардія, оскільки в цих випадках раптове різке звуження судин може призвести навіть до інфаркту міокарда або інсульту. За дуже низького артеріального тиску (гіпотонії) занурення в крижану воду загрожує непритомністю.

Забути про зимове купання слід і людям з хворобами, симптомом яких є виникнення судомного синдрому (наприклад, епілепсія), оскільки може виникнути напад.

Не можна опускатися в ополонку людям з легеневими захворюваннями, хронічним пієлонефритом, та тим, хто недавно перехворів застудою і пневмонією, страждає хронічними запаленнями органів жіночої та чоловічої статевої сфери, а також у період загострення будь-яких хронічних захворювань, людям з інфекційними хворобами, туберкульозом. Не можна купатися в ополонці, якщо є алергія на холод.

Плюси і мінуси зимового купання

Оцінити користь зимового купання, загартовування холодом або просто обливання холодною водою можна за відчуття припливу енергії, сил, підвищення працездатності, зникнення різних видів алергічних реакцій. Також купання в ополонці покращує кровообіг, знімає болі в спині і суглобах, є прекрасним засобом проти депресії, допомагає при бронхіальній астмі і безсонні.

Але слід пам'ятати, що одночасно з цим поглиблюється і прискорюється дихання, прискорюється серцебиття (виникає ймовірність розвитку аритмії), підвищується артеріальний тиск, збільшується кількість цукру в крові (з'являється ризик розвитку цукрового діабету), збільшується рівень холестерину в крові (виникає ризик розвитку атеросклерозу судин) і т. д. найнеприємніше полягає в тому, що стресові гормони пригнічують імунітет проти онкології.

Занурення в ополонку – значний стрес для організму. Коли людина потрапляє в холодну воду, наднирники викидають стресові гормони, які є універсальними гнобителями імунної системи. А отже, сприяють проникненню в організм вірусів сезонного грипу та інших ГРВІ.

Медики вважають, що починати загартовуватися краще з допомогою контрастного душу.

Гаряча вода має бути близько 40°С, а прохолодна – близько 20°С. Перепад в 20° – достатній для того, щоб зміцнити судини. Таку процедуру потрібно проводити щодня протягом 5-10 хвилин.

Поради бувалих моржів

Тим, хто пройшов загартовування контрастним душем і вирішив скупатися в ополонці, необхідно дотримуватися деяких рекомендацій бувалих моржів:

Перед купанням необхідно зробити зарядку чи пробігтися.

Заходити у воду треба обережно, не поспішаючи. Для початківців досить побути у воді 10 секунд. Більш досвідчені можуть проводити в ополонці від 30 секунд до однієї хвилини.

Сидіти у воді до появи "мурашок" не можна. Озноб – ознака того, що організм почав переохолоджуватися. Тільки-но відчуєте це, одразу виходьте.

Вийшовши з води, трохи пробіжіться, насухо витріть і відразу ж одягайтеся.

Бажано після купання випити чашку гарячого чаю.

Інна Бірюкова

Повʼязані теми:

Наступна публікація