Молоко: шкода і користь для здоров'я

Молоко: шкода і користь для здоров'я

Фото: Getty Images

Комусь – користь, а комусь – зась: розкладаємо знання про молоко по поличках.

Молоко – продукт, який викликає найбільше суперечок серед дієтологів і прихильників здорового харчування. Думки розходяться кардинально. Прихильники молока вважають, що це – досконалий продукт, оскільки це перша їжа людини.

Молоко й справді містить багато мікроелементів та вітамінів. Але є знавці, які стверджують, що молоко для дорослих абсолютно не потрібне і навіть небезпечне.

Шкідливе молоко чи корисне – пропонуємо з'ясувати.

Користь молока

Організм немовляти – недосконалий і не сформований. Тому молоко для новонародженої дитини і справді ідеальна їжа для розвитку та зростання. Але для дорослої людини молоко є корисним не завжди. Коли ж варто пити молоко дорослим?

Пити молоко потрібно :

У разі остеопорозу. Молоко багате на кальцій, тому воно продукт номер 1 для тих, хто страждає на крихкість кісток.

У разі боротьби із застудою. Молочні білки допомагають впоратися із хворобою, оскільки містять імуноглобулін.

У разі безсоння. Склянка молока за годину до сну допоможе вам впоратися із безсонням. За це відповідають амінокислоти, що містяться в молоці.

У разі печії. Молоко здатне знизити кислотність шлункового соку.

Шкода молока

Якщо молоко п'є здорова людина, яка не страждає на жодні розлади або захворювання, то в ліпшому випадку цей продукт є нейтральним для організму, тобто не приносить ані користі, ані шкоди. Втім, вчені дослідили, що є категорії людей, яким пити молоко протипоказано.

Не можна пити молоко, якщо:

Ви алергік. Молочний антиген "А" може викликати свербіж, висип і навіть напад бронхіальної астми.

Маєте дефіцит лактази. Навіть 100 мілілітрів цього напою одразу ж викликають в організмі здуття, кольки, а часом і діарею. Причина в дефіциті лактази в організмі, яка відповідає за перероблення молочного цукру.

Ваш вік 50+. У більшості людей в літньому віці розвивається атеросклероз, а молоко тільки сприяє розвитку цієї хвороби. Крім того, з віком здатність організму переробляти молоко значно знижується.

Тож, люди, які не страждають цими відхиленнями, можуть без побоювання пити молоко. Воно їм не зашкодить, хіба що принесе небажані кілограми.

Читайте також: Чому скисає молоко?

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Схуднення та здорове харчування
Наступна публікація