Морква — дуже корисний коренеплід

Ви чули, що в моркві багато цукру та високий глікемічний індекс? Дієтологиня Світлана Фус вирішила розповісти правду про моркву та чому варто включити її до раціону.

Морква низькокалорійний овоч 34-45 Ккал/100 г, містить від 5,1 до 9 г вуглеводів на 100 г та 3,6 г клітковини. Схожі показники мають капуста, квасоля та спаржа. 100 г сирої або вареної моркви покриває майже 200% потреби у бета-каротині, який є провітаміном вітаміну А. Велика перевага — вона доступна в усі пори року.

Морква здавна відома як чудовий засіб для підтримки хорошого зору. Вживання овоча сповільнює процес вікової макулярної дистрофії сітківки ока, що є головною причиною втрати зору в літньому віці. Цей ефект забезпечується якраз високим вмістом антиоксиданту бета-каротину.

Також вона має протипухлинну дію та знижує ризик розвитку онкологічних захворювань завдяки двом сполукам: бета-каротину та фолькарінолу. Бета-каротин нейтралізує вільні радикали, які є причиною пухлин та запобігає старінню. А фолькарінол є чимось на зразок природного пестициду для боротьби з грибковою інфекцією. Фалькарінол захищає моркву від процесів гниття під час зберігання.

Однак бета-каротин діє за умови, якщо він постачається у природній формі разом з їжею. Дослідження показали, що біодобавки з бета-каротином не приносять користі. Крім того, це жиророзчинний нутрієнт, тому овочі, що містять каротин, доцільніше вживати у вигляді салатів і вінегретів, заправлених нежирною сметаною, йогуртом або рослинною олією.

Морква має універсальний смак, тому її використовують для різних страв: супів, пирогів та тортів. Чудовий спосіб додавати до десерту або смузі.

А для того, щоб організм отримав фалькарінол сповна, моркву необхідно споживати в сирому вигляді, або варити чи запікати її цілою, розрізаючи на шматочки вже безпосередньо перед їжею.

Також в моркві є залізо, кальцій, калій, фосфор і вуглеводи. Крім цілющого впливу на зір, морква позитивно впливає на стан шкіри, слизових оболонок, нігтів і волосся. Вона постачає клітковину, яка регулює роботу кишківника та дає довшу ситість після їжі.

Морква має солодкуватий смак, але не така солодка, як фрукти. Легко перетравлюється. Ці два фактори роблять її ідеальним овочем для немовлят. Саме морква найчастіше є першою їжею за грудного годування.

Ви, мабуть чули, що варена морква має високий глікемічний індекс (ГІ) 70 – 80? І тому часто звучала порада не зловживати морквою, якщо хочете мати гарну фігуру. Але за результатами нових досліджень моркву віднесено все ж до продуктів з низьким ГІ ( < 55). У сирої моркви ГІ нижчий за 20, а очищеної і вареної — 49. (Джерела: сайт Сіднейського університету, таблиці глікемічного індексу (Foster, Powell). Глікемічний індекс вареної моркви зростає до 49, оскільки процес термічної обробки полегшує її травлення та підвищує доступність інгредієнтів. В такої моркви свої плюси!

Тому, знаючи про її користь, варто включати моркву до свого меню: вона дешева, широко доступна і смачна. Насолоджуйтеся нею без будь-яких сумнівів!

Більше порад про здорове харчування читайте на сторінці Світлани Фус facebook.com/svetlanafus

Читайте також: Неймовірне джерело вітамінів: дієтологиня розповіла про цілющу силу броколі

Залиште свій коментар

Останні

Більше новин

Популярні

Більше новин

Коментують

Більше новин

Новини партнерів