Натуральна кава: користь і шкода для здоров'я

Останні

Більше новин

Популярні

Більше новин

Коментують

Більше новин

Вся правда про ароматний напій.

За легендою, ідея використовувати листя і плоди кавового дерева для приготування тонізувального напою належить... ефіопському пастуху. Дикі зарості припали до смаку козам, яких той переганяв схилами.

Пожувавши листя, тварини ставали дуже енергійними і швидкими. Місцеві жителі ризикнули випробувати підбадьорливий ефект кави на собі, схвалили, і почали експериментувати зі способами приготування. Спочатку робили відвар з висушеної оболонки кавових зерен, а пізніше вирішили обсмажувати їх на вугіллі.

Сьогодні кава за обсягом операцій купівлі-продажу посідає друге місце в світі після нафти! І щорічно продається на суму більш ніж 2 млрд доларів. Але разом зі значною армією шанувальників, є і ті, хто критикує ароматний напій і вважає його шкідливим для здоров'я. А що насправді? Давайте розбиратися.

Користь кави

Кава – це не харчовий продукт, здатний наситити. Білків, жирів і вуглеводів він практично не містить, зате багатий біологічно активними речовинами. Їх у складі кави більше 30: калій, магній, кальцій, фосфор, вітаміни, органічні кислоти і кофеїн.

Останній допомагає нам прокинутися, стимулює роботу мозку і поліпшує концентрацію. Однак цим корисні властивості кави не обмежуються. Ось кілька неочевидних переваг кави для здоров'я.

  1. Пришвидшується синтез білка. Кава допомагає усунути біль в м'язах після фізичних навантажень і сприяє більш швидкому відновленню м'язової тканини.
  2. Рівень цукру в крові приходить в норму. Напій регулює вироблення інсуліну і запобігає розвитку діабету II типу.
  3. Настрій поліпшується. Завдяки кофеїну збільшується кількість норадреналіну і дофаміну – гормону щастя.
  4. Імунітет стає міцнішим. Чорна кава виступає додатковим джерелом антиоксидантів, які допомагають організму протистояти вірусам.
  5. Шкіра – підтягнута і здорова. Кавову гущу можна використовувати для приготування масок, скрабів і обгортань. Вона розширює кровоносні судини і поліпшує кровоток, допомагаючи в боротьбі з целюлітом.
  6. Ви худнете. Ароматний напій пришвидшує обмін речовин. Головне, пити каву без цукру і вершків.
  7. Знижується ризик розвитку небезпечних захворювань. Помірне споживання кави слугує профілактикою хвороб Альцгеймера і Паркінсона, деменції, астми, цирозу печінки і раку.

Шкода кави

Більшість лікарів сходяться на думці, що максимально допустима доза кави на день: 2-3 чашки (приблизно 300 мг кофеїну або 6-8 чайних ложок). За умови, що ви здорові і у вас немає жодних протипоказань. Серед останніх:

  • артеріальна гіпертензія (підвищений тиск);
  • атеросклероз судин;
  • аритмія;
  • захворювання ендокринної системи;
  • захворювання нирок, шлунка і дванадцятипалої кишки;
  • вагітність.

Навіть якщо ви не страждаєте від перелічених недуг, поспостерігайте за тим, як кава впливає на ваш організм. Припустима доза може змінюватись залежно від індивідуальних особливостей.

Якщо після чергової порції виникає запаморочення, головний біль, аритмія або нудота, можливо, є сенс відмовитися або принаймні знизити кількість кави.

Надмірне і часте вживання напою може обернутися і іншими неприємними наслідками для здоров'я.

  1. Перезбудження і стрес. Кава збільшує навантаження на центральну нервову систему. Напад агресії, психоз або безсоння – ознака надлишку кофеїну.
  2. Порушення природного серцевого ритму. Пульс частішає, а тиск стає вищим.
  3. Залежність. Якщо прокинутися і бути продуктивною без кави вже не виходить, варто бити тривогу.
  4. Зневоднення. Кава – сечогінний напій. Щоб не допустити виснаження водних резервів організму, після кожної чашки рекомендується випивати склянку звичайної води.
  5. Зубний наліт. Таніни у складі натуральної кави фарбують емаль. Зберегти білизну допоможе чищення зубів одразу після вживання напою.
  6. Діарея. Кофеїн і кислоти подразнюють шлунок, посилюється секреція рідини і перистальтика кишечника.

Знайте міру, піклуйтеся про своє здоров'я, дослухайтеся до організму – і тоді чашечка улюбленого напою не принесе шкоди!

Ірина Лебедєва

Читайте також: 5 незвичайних рецептів кави

Залиште свій коментар

Вибір редакції