Навіщо пити кефір: корисні властивості та протипоказання

Навіщо пити кефір: корисні властивості та протипоказання

Фото: Getty Images

Кефір як натуральний молочнокислий напій із мікробіологічної точки зору є надзвичайно цінним і унікальним пробіотиком.

Навіщо пити кефір? Заради його корисних властивостей. Кефір - унікальний ферментований напій, виготовлений із коров'ячого, козячого або овечого молока. Ще 1908 року імунолог Ілля Мечников зазначив що ферментовані продукти - сквашене молоко, кефір і квашені овочі - впливають на здоров'я та довголіття і припускав, що молочнокислі бактерії, які містяться в них, пригнічують ріст шкідливих організмів в кишківнику.

Своєрідність кефіру в особливостях закваски - кефірному грибку, в якому уживаються багато мікроорганізмів. Це і молочнокислі стрептококи, молочнокислі, оцтовокислі бактерії, а також дріжджі. Одні бактерії створюють молочну кислоту, інші - ароматичні речовини. А дріжджі "з'їдають" частину молочного цукру і переробляють його в етиловий спирт і утворюють вуглекислий газ, який і надає кефіру характерний освіжувальний "фірмовий" смак.

Кефір, на відміну від інших молочних продуктів, містить дуже мало лактози, тому що більша її частина, завдяки кефірному грибку, перетворюється на молочну кислоту, піровиноградну кислоту і надзвичайно важливий екзополісахарид кефіран. Саме він має протимікробні і ранозагоювальні властивості, здатний знижувати рівень холестерину в сироватці крові. Крім того, власне кефіран підвищує імунітет.

Кефір як натуральний молочнокислий напій з мікробіологічної точки зору є надзвичайно цінним і унікальним пробіотиком, оскільки містить до 40-50 різних штамів бактерій і дріжджів, в той час, як у йогурту зазвичай залучено тільки два штами - термофільний стрептокок та болгарська паличка.

Чому варто включати кефір до свого раціону:

  • сприяє відновленню балансу кишкової мікрофлори, особливо після курсу лікування антибіотиками,
  • містить пробіотики, які пригнічують ріст шкідливих бактерій в кишківнику,
  • багатий вітамінами А, B2, В12, C, РР, мінералами, ферментами і амінокислотами,
  • підвищує імунні функції організму,
  • допомагає в лікуванні псоріазу, екземи, аутоімунних і алергічних захворювань, цілюще впливає на кишкову мікрофлору,
  • багатий легкозасвоюваним кальцієм і білком,
  • підходить для людей з легкою формою нестерпності лактози. У більш важких випадках рекомендується вживати молочні продукти без лактози,
  • просто зробити самостійно, додавши кефірну закваску в молоко, і почекати 24 години.

Важливо! Свіжий кефір надає легке послаблювальну дію, триденний - закріпну.

Який кефір ліпше вибрати? Адже він може відрізнятися калорійністю, жирністю, наповнювачами і складом

Купуйте натуральний продукт. Уникайте кефір зі смаком фруктів. Він, як правило, смачний, але... на жаль, в ньому мало натуральних фруктів і ягід, за те багато цукру, ароматизаторів і смакових добавок. Ліпше придбати натуральний напій і в домашніх умовах додати до нього свіжі або заморожені фрукти і ягоди.

Надавайте перевагу кефіру з нормальним вмістом жиру 3,2%. Пам'ятайте: кефір, що не містить жирів, позбавлений цінних розчинних в них вітамінів, таких як A і D.

Щільність не має значення під час вибору продукту. Густий він або рідкий - це не впливає на поживну цінність і на вміст корисних бактерій. Тільки під час вибору густого продукту перевірте, чи немає в його складі штучних загусників, стабілізаторів і крохмалю.

Звертайте увагу на терміни зберігання. Це чи не основний індикатор натуральності продукту. Вибирайте той кефір, який має термін придатності від 36 годин і до 15 діб. Тоді в ньому більше живих бактерій, він корисніший.

Кефір як і шлунковий сік мають низьке значення рН. Якщо ви не отримуєте іншої їжі, "голодний" шлунок ще більше продукує соку і шкодить своїй власній слизовій. Тому худнути на кефірній дієті чи робити розвантажувальні дні на кефірі не варто.

Кефір протипоказаний тим, у кого підвищена кислотність шлункового соку, під час гіперацидного гастриту. Його не рекомендують у разі виразкової хвороби шлунку і дванадцятипалої кишки, а також у разі панкреатиту.

Для дорослої людини споживання кефіру - 250-300 мл на добу буде достатнім. Намагайтеся за можливості регулярно вживати його в їжу.

Харчуйтеся смачно і правильно!

Більше порад про здорове харчування читайте на сторінці Світлани Фус facebook.com/svetlanafus

Читайте також: У чому користь насіння льону та як його правильно вживати

Повʼязані теми:

Наступна публікація