Перець чилі - спеція для смаку і здоров'я

Дата публікації
Поділитись:
WhatsApp
Viber
Перець чилі - спеція для смаку і здоров'я

Credits

Капсаїцин, який міститься в червоному перці, підвищує рівень тестостерону, позитивно впливає на імунітет, рівень холестерину в крові і на стан кишкової мікрофлори

Натуральні спеції є на кожній кухні. Одні люди використовують лише сіль, перець і лавровий лист, інші мають цілий арсенал прянощів, спецій і приправ, і використовують їх, щоб надати стравам особливий смак і аромат. Але окрім своїх кулінарних властивостей, прянощі і спеції проявляють і корисні властивості. Насамперед впливають на апетит і травлення.

Крім того, спеціям приписують деякі чудодійні властивості. Наприклад, пришвидшувати обмін речовин, спалювати калорії і сприяти втраті ваги. Тому, досить часто їх можна бачити в "схемах схуднення", водночас небезпечних для здоров'я. Їхнє додавання до їжі дає деяку користь для організму, але це зовсім не те, чого ви очікуєте.

Звичайно, дуже хочеться, щоб знайшлася така чудова їжа: з'їв - і немає зайвої ваги. Але потрібно розуміти - схуднути, не докладаючи до цього жодних зусиль, не можна. "Жироспалювачів", які нібито дозволять нам бути стрункими безтурботно, не існує.

Що ж такого дивовижного у відомій і широко використовуваній спеції перцю чилі? Спробуємо розібратися.

Капсаїцин - основний активний інгредієнт червоного перцю чилі. Від вмісту цього алкалоїду залежить пекучість перцю. Коли ми їмо перець, він подразнює температурні і больові рецептори, що викликає відчуття тепла. Відомо, що капсаїцин підвищує рівень тестостерону, позитивно впливає на імунітет, на рівень холестерину в крові і на стан кишкової мікрофлори.Так само відзначають, що регулярне вживання капсаїцину може знижувати ризик серцево-судинних і респіраторних захворювань.

Ну і звичайно ж пишуть про те, що він пришвидшує обмін речовин і поліпшує кровообіг. Пов'язують це з термогенними властивостями капсаїцину, який під час підвищення температури тіла, впливає на швидше "спалювання калорій" і знижує ризик набирання ваги. З цієї причини він часто зустрічається в складі різних "спалювачів" жиру в формі БАДів або додається в інші модні "зілля".

Підвищення температури тіла короткочасне, інтенсивність обміну речовин підвищується незначно. У своїй практиці зустрічала людей, які перець чилі додавали мало не в усі страви: "їли і з борщем, і з тістечками", але водночас страждали на ожиріння.

Однак позитивні властивості капсаїцину і відповідно перцю чилі, безумовно, мають місце. Але це не означає, що почавши вживати велику кількість перцю ви захистите своє здоров'я одразу найближчим часом - через кілька тижнів або місяців. Перець чилі мав вплив на здоров'я тих, хто використовував його регулярно і тривало, значно більше, ніж кілька місяців.

Також капсаїцин використовується в кремах і мазях для зовнішнього застосування у разі ревматичних захворюваннь і м'язових болях. А крім того його використовують ще як "секретну зброю" в помаді - невелика кількість злегка подразнює шкіру губ і робить їх більш пухкими. Все - заради краси!

Важливо зазначити, що перець чилі хоч і має корисні властивості, ним не варто зловживати. Він подразнює слизову травного тракту, може викликатися біль в шлунку і кишківнику, печію. З цієї причини його не слід вживати людям з гастритом, виразковою хворобою шлунку і дванадцятипалої кишки, іншими захворюваннями органів шлунково-кишкового тракту, стенокардією, гіпертонією, аритмією, патологіями печінки і нирок. Також може завдати шкоди тим, хто страждає на бронхіальну астму.

Засмачувати їжу спеціями - це лише одна з корисних звичок у харчуванні. Перець чилі сам собою не призведе до того, що зайві кілограми просто зникнуть. Боротися з надмірною вагою за допомогою самих лише спецій марно. Тому ліпше зберігати здоровий глузд і робити ставку насамперед на збалансований раціон, фізичну активність і зміну способу життя. Лише тоді можна безпечно позбутися зайвих кілограмів і уникнути побічних ефектів нерозумного використання "чудодійних" засобів для схуднення.

Більше порад про здорове харчування читайте на сторінці Світлани Фус facebook.com/svetlanafus

Читайте також: Що треба знати про жири

Наступна публікація