Про профілактику остеопорозу

Про профілактику остеопорозу

остеопароз / Фото: Credits

Часто про таке захворювання, як остеопороз, починають замислюватися, коли виникають перелами кінцівок. Попри це нині існують методи, що дозволяють запобігти захворюванню або сповільнити його розвиток. Про діагностику та профілактику остеопорозу ми поговорили з лікаркою-терапевткою клініки "Борис" Мариною Крапивнер.

Остеопороз – це захворювання, під час якого відбувається зниження щільності кісткової тканини. Процес утворення і процес резорбції (руйнування) кісткової тканини тривають в організмі людини постійно, але до певного моменту вони врівноважені. З віком резорбція починає відбуватися швидше і частіше, ніж утворення кісткової тканини.

Кістка за таких умов стає більш розрідженою, більш крихкою. Це загрожує переламами. Зустрічається захворювання частіше у жінок, але й чоловіків теж не оминає.

Причини розвитку хвороби

Найбільш поширена причина – вік. Класичний прояв вікового остеопорозу – перелам шийки стегна. Та й взагалі 80-90% переламів у людей у віці – перелами, пов'язані саме з остеопорозом. Той факт, що літні люди стають меншими, теж є проявом остеопорозу. В цьому разі стаються численні компресійні перелами хребців.

У жінок остеопороз розвивається з настанням менопаузи. Це спричинене дефіцитом жіночих статевих гормонів естрогенів, які є одним із компонентів регулювання кісткової тканини.

Рідше зустрічається ситуація, коли остеопороз виникає на тлі захворювань ендокринної системи або паращитовидних залоз, які регулюють кальцієвий обмін. Таке може статися в більш ранньому віці.

Спадкові фактори, безумовно, впливають на процес виникнення остеопорозу, але реалізуються вони тільки під дією чинників зовнішнього середовища: екології, способу життя, харчування, фізичного навантаження. Ми можемо припускати, що якщо у бабусі був перелам шийки стегна, а також у прабабусі чи у мами, то ми, очевидно, маємо підвищений ризик, і треба цьому приділити більше уваги.

Діагностика остеопорозу

"Золотим стандартом" у діагностиці остеопорозу наразі є радіологічна денситометрія. За допомогою цього методу визначається щільність кісткової тканини. В такому разі людина відчуває мінімальне рентгенівське опромінення, незначуще для організму. Відбувається або огляд усього тіла, або прицільне обстеження кульшових суглобів і поперекового відділу хребта – це ті ділянки, де найчастіше бувають перелами. У такий спосіб визначають щільність кісткової тканини на кожній ділянці. За допомогою методу радіологічної денситометрії діагностують також остеопенію – стан, що передує остеопорозу, коли зниження щільності не досягло ще критичної позначки.

Раніше у багатьох клініках проводили (та й зараз проводять) ультразвукову діагностику остеопорозу. Однак цей метод менш інформативний, ніж радіологічна денситометрія. Додаткові методи дослідження – спеціальні аналізи, за якими визначається співвідношення процесу утворення кісткової тканини та її руйнування.

Коли варто турбуватися

Безумовно, замислюватися про проблеми остеопорозу потрібно ще до його розвитку. Якщо є сімейна історія остеопорозу, то після 40 років вже варто звернути увагу на цю проблему, час від часу проходити діагностику, а також у разі необхідності вживати профілактичних заходів. З наближенням менопаузи, коли починаються коливання циклу, припливи тощо настає час узятися за остеопороз. І якщо денситометрія виявила зниження щільності кісткової тканини, це буде ще один плюс на користь призначення замісної гормонотерапії.

Лікування остеопорозу

Під час лікування остеопорозу препарати поділяють на першорядні та другорядні. До лікування препаратами першого ряду зараховують:

  • замісну гормонотерапію естрогенами. Вона допомагає не лише під час лікування та профілактики остеопорозу, але і під час профілактики серцево-судинних ризиків;
  • лікування остеопорозу препаратами групи бісфосфонатів. Деякі з цих препаратів вживають раз на тиждень, є препарати, які вживають раз на місяць, існує також препарат, який вводиться внутрішньовенно раз на рік.

Препарати другого ряду – це препарати кальцію. Важливо пам'ятати, що такими препаратами зловживати не варто, оскільки вони здатні викликати кальцинації судин, що збільшує ризик серцево-судинних захворювань. Тому препарати кальцію призначаються короткими курсами. Є також препарати, які поліпшують засвоєння кальцію і структуру кісткової тканини.

Профілактика

Для профілактики остеопорозу необхідні фізичні навантаження, до того ж не силові, а аеробні: фітнес, біг, басейн, танці. Заняття спортом мають бути не рідше, ніж 2-3 рази на тиждень. Якщо говорити про харчування, то це має бути їжа, багата на кальцій. Основне джерело кальцію – молочні продукти. Досить багато кальцію міститься в сардинах – згодяться звичайні консерви. Багато кальцію в кунжуті і в зелені. А от кава зменшує кількість кальцію в організмі.

Важливо пам'ятати, що кальцій не засвоюється без вітаміну D, який утворюється завдяки впливу ультрафіолету. Тому бувати на сонці з метою профілактики рекомендується, але тільки в ранкові та вечірні години, коли сонце не таке активне.

Норми кальцію

У чоловіків молодого віку і жінок до менопаузи норма споживання кальцію – 600-800 мг на день. У жінок після менопаузи – 1200 мг на день. Це багато з огляду на те, що склянка кефіру містить близько 250-300 мг кальцію, 100 г кисломолочного сиру – 120-150 мг. Найбільше кальцію в твердому сирі. Приміром, 100 г пармезану містить необхідні 1200 мг кальцію. Проте таку кількість сиру їсти не рекомендується. Тому необхідний раціон може становити 30 г твердого сиру, 1-2 склянки кефіру і 150 грам сиру на день. На додачу до цього обов'язково потрібно вживати сардини, кунжут, а зелень має  бути на столі щодня.

Читайте также: Остеопороз: зона ризику, профілактика, лікування і спеціальна дієта.

Повʼязані теми:

Наступна публікація