Ревматоїдний артрит можна вилікувати

Ревматоїдний артрит можна вилікувати

Фото: Credits

Ревматоїдний артрит – найчастіша причина інвалідності як у нашій країні, так і у всьому світі. До того ж вп'ятеро частіше це захворювання вражає жінок, деяких в доволі молодому віці. Сучасні дослідження свідчать також про негативний вплив цього захворювання на зачаття. Про ревматоїдний артрит і нові методи його лікування розповідає лікарка-ревматолог, кандидатка медичних наук Олена Гарміш.

Ревматоїдний артрит є захворюванням суглобів, яке виявляється запаленням оболонки суглобів, розвитком ушкоджень хрящів, зв'язок і сухожиль. Причому воно обумовлено змінами в імунній системі. Імунна система ніби атакує тканини у суглобах. Захворювання, крім суглобів, може вражати також печінку, нирки, кишківник, серце та інші органи. Існують провокувальні фактори – стрес, інсоляція, переохолодження, інфекційні захворювання, іноді вагітність. Вплив різних застудних захворювань на запускання ревматичних процесів говорить те, що захворювання частіше починається взимку під час епідемії широко розповсюджених інфекцій.

Спочатку з'являються болі в суглобах, незначна ранкова скутість, підвищення шкірної температури, припухлість, болючість суглобів, вивихи і підвивихи. І зрештою це захворювання призводить до непрацездатності, депресії, важкої інвалідності. Деякі хворі навіть заводять великих собак, які допомагають їм вранці підніматися з ліжка.

У перші два роки хвороби біль і порушення рухливості спричиняє запалення в суглобах, далі – їх незворотнє руйнування. Раніше захворювання лікували протизапальними препаратами і гормонами, тому й ефективні вони були лише на етапі запалення. Ці препарати усували біль, а суглоби продовжували руйнуватися. При зруйнованих суглобах протизапальні препарати вже безсилі, оскільки вони абсолютно не діють на структуру пошкодженої кістки.

Зараз з'явилося нове лікування ревматоїдного артирита – імунобіологічна терапія. Сьогодні імунобіологічну терапію можна отримати в Києві, в інституті М. Д. Стражеска, а також в деяких клініках Вінниці, Донецька, Львова, Сімферополя, Харкова. У всьому світі її застосовують вже майже 15 років. У чому ж суть цього методу?

Терапія діє на речовини та імунні клітини організму, які запускають процес запалення і блокують дію цих факторів. Препарати імунобіологічної терапії так і називаються – блокатори ФНП. Дуже часто блокатори ФНП забезпечують ремісію (зникнення симптомів захворювання, а на ранніх стадіях хвороби попереджають руйнування суглобів).

Призначати імунобіологічні препарати хворим на ревматоїдний артрит повинен тільки досвідчений фахівець. Тому що всі вони мають побічні ефекти, а звести їх до мінімуму може тільки кваліфікований лікар. Перед початком лікування пацієнт обов'язково проходить комплексне обстеження. Введення препарату проводять у спеціальному інфузійному кабінеті.

Іванна Довженко

Повʼязані теми:

Наступна публікація