Рослинне молоко чи тваринне? Що корисніше?

Рослинне молоко чи тваринне? Що корисніше?

Фото: Credits

Чим корисні альтернативні види молока і як приготувати його власноруч?

Рослинне молоко давно з'явилося на полицях супермаркетів, а виготовляти його люди навчилися ще в середні століття. Чим же цікавий цей вид молока? Його використовують як замінник тваринного молока в разі лактозної недостатності, в кулінарії, вегетаріанському харчуванні і під час посту. А ще рослинне молоко люблять противники молочної продукції та просто люди, яким подобається його смак.

Виготовляється рослинне молоко з горіхів, бобів, насіння, злакових, овочів і навіть квітів. Його жирність, склад і калорійність залежать від сировини. Але калорійність рослинного молока все одно нижче, ніж у тваринного. Саме це робить його дієтичним продуктом.

Також одним з плюсів рослинного молока є його гарна засвоюваність. І, звісно ж, відсутність холестерину.

Іноді коров'яче і козяче молоко не засвоюється організмом дорослої людини. Чому так відбувається? По суті, молоко не є необхідним продуктом у раціоні – у нас просто відсутній фермент для його розщеплення. Тому дорослі (не всі!) можуть відчувати дискомфорт після вживання тваринного молока. Якщо у тебе є подібні відчуття, можеш спробувати рослинне молоко. Зараз його вибір в магазинах достатньо великий. Найбільш популярні у нас такі види:

  • Мигдальне молоко. Воно має м'який, приємний смак, містить вітаміни А і Е і в ньому мало калорій, тому мигдальне молоко підходить для дієтичного харчування.
  • Соєве молоко. За змістом білку його можна порівняти з коров'ячим. Також в ньому є фітоестрогени – вони беруть участь у засвоєнні кальцію в організмі.
  • Рисове молоко. Допомагає знизити рівень холестерину і контролювати рівень цукру в крові.
  • Кокосове молоко. Має солодкуватий смак. Його добре додавати в каву і використовувати в приготуванні десертів. Має високий вміст вітамінів групи В.

Проте варто зазначити, що виробники в гонитві за поліпшенням смаку промислового рослинного молока часто додають в нього цукор або інші підсолоджувачі, а також консерванти і загусники. Тому уважно вивчай склад продукту перед покупкою.

А ще краще – зроби молоко самостійно. Ось, наприклад, дуже простий рецепт приготування мигдального молока в домашніх умовах.

Нам потрібно:

1. Склянка сирого (НЕ смаженого!) мигдалю.

2. Приблизно 4-5 чашок води.

Приготування: замочи мигдаль на ніч, добре промий. У блендер поклади горіхи і воду. Добре збий і проціди крізь дрібне сито або марлю. Для смаку можна додати мед, корицю, ваніль. Зберігай мигдальне молоко в холодильнику до трьох днів.

Якщо любиш тварина молоко і воно не створює дискомфорт у шлунку, пий на здоров'я. Стакан коров'ячого молока може і не викликати у тебе негативних відчуттів. Однак вони можуть з'явитися в разі зловживанні продуктом. Норма в день для дорослої людини – один стакан молока, йогурту, кефіру або іншої молочної продукції. Не варто пити його літрами: пам'ятай, що навіть найкорисніший продукт через зловживання може негативно вплинути на організм.

Читайте також: Молоко: шкода і користь для здоров'я

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Схуднення та здорове харчування
Наступна публікація